Una jornada a Las Naves analitza com la gestió comunitària dels patis escolars fomenta l’equitat i la inclusió social

14 de febrer de 2022
CATEGORIA:
Participació i inclusió
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Està organitzada pel centre d’innovació, Fent Estudi, el col·legi Santiago Apòstol del Cabanyal i l’associació Nautae
  • Consta de dues sessions; una de treball al matí, que serà tancada i una altra a la vesprada, oberta al públic i que comptarà amb experiències de diferents ciutats amb la finalitat de posar en comú l’aprés

Només la ciutat de València compta amb més de 6000 metres quadrats de patis d’escola que, per l’habitual, romanen tancats fora de l’horari lectiu i els caps de setmana. Poder obrir el pati escolar a totes les persones que viuen en un barri, en hores no lectives i que a més en la seua gestió participe tota la comunitat és, sens dubte, un dels models que permet construir una societat més equitativa en la qual s’incloguen i cohesionen totes les persones i col·lectius amb tota la seua diversitat.

Per a això, en el centre d’innovació Las Naves es celebra este pròxim dimecres, dia 16 de febrer, la jornada “Aprenem de Patis Oberts, generem comunitat” organitzada per Las Naves, la cooperativa Fent Estudi, el col·legi Santiago Apòstol del Cabanyal i l’associació Nautae.

La jornada naix arran de les inquietuds i aprenentatges sorgides del projecte pilot “Del pati al barri”, un procés comunitari on l’escola i la ciutadania assagen models de gestió compartida de patis escolars i en el qual els enfocaments de cura i d’inclusivitat se situen en el centre de la intervenció social per a mostrar com els patis dels col·legis poden ser infraestructures socials al servei de la comunitat.

Seguint el marc estratègic d’innovació de la ciutat de València, Missions València 2030, la jornada es planteja des del convenciment que la comunitat és un dels majors actius en salut a impulsar. D’aquesta manera, agents de l’administració autonòmica i local, comunitats educatives, universitats i associacions i agents barriales es reuniran durant tot el dia a Las Naves per a obrir un debat amb la ciutadania sobre el funcionament dels patis de les escoles com a espais de gestió i ús comunitari.

Referent a això Carlos Galiana, regidor d’Innovació, ha destacat “el compromís que des de Las Naves tenim amb els projectes, com amb el de “Del pati al barri”, que ajuden a la cohesió social. Si alguna cosa tenim clar respecte a València és que volem fer d’ella una ciutat compartida, i així ho hem reflectit en l’estratègia Missions València 2030. I una ciutat compartida no és possible sense la participació de totes i tots”.

L’objectiu de la jornada és contribuir a traçar un full de ruta que ajude tant a les administracions competents, com als centres educatius i a les associacions de famílies i entitats de barri, a posar en marxa el camí cap a aquesta mena de projectes comunitaris que optimitzen l’ús de les instal·lacions educatives i potencien la creació de xarxes i sinergies entre escola i barri.

Missions València 2030

El centre d’innovació Les Naus i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB