Les conclusions sobre la setmana laboral de 32 hores a València estaran enllestides a finals de juliol

3 de abril de 2023
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • “La jornada de 4 dies a debat: una realitat o una utopia?” és el nom de l’encontre que acull este dilluns Las Naves, en què diversos experts reflexionen sobre l’impacte de la reducció del temps de treball en el medi ambient, la qualitat de vida, les cures o la salut.
  • La trobada té lloc una setmana abans que València pose en marxa la primera experiència pilot de jornada laboral de 32 hores al llarg d’un mes a Espanya, les conclusions de la qual estaran enllestides al voltant del pròxim 20 de juliol.
  • Sobre la recepció de la iniciativa per part de la ciutadania, l’alcalde, Joan Ribó, qui ha participat en la reunió, ha recordat que en l’últim baròmetre municipal, amb una mostra de 2.358 persones, es qualifica amb 7,9 punts sobre 10.

L’alcalde ha intervingut en la taula rodona que ha obert l’esdeveniment, sota el títol “Accions polítiques i legals per a la consecució de la jornada laboral de 4 dies”, junt amb la secretària general de CCOO-PV, Ana García Alcolea i el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez. El màxim responsable de la ciutat ha subratllat “la necessitat d’obrir el debat, d’estudiar, d’avaluar, d’aportar dades objectives i posar-les l’abast de tota la societat”. Segons Ribó, “hem de donar un pas més, hem de treballar en eixa direcció”, en un moment en què n’hi ha un conjunt de factors a favor.

En primer lloc, ha assenyalat la pandèmia de la covid-19, que va preparar el terreny per “treballar d’altres maneres”. Una situació a la qual se sumen els canvis tecnològics, i la nova percepció de la cultura del treball, que hi fa prevaldre el temps lliure. D’altra banda, cal tindre en compte la lluita contra el canvi climàtic, que comporta l’eliminació de les emissions d’efecte hivernacle generades fonamentalment pels combustibles fòssils, i, per tant, s’han de reduir els desplaçaments diaris en cotxes de dièsel i gasolina.

València serà la primera ciutat del món a realitzar un projecte pilot mensual sobre la jornada laboral de 32 hores durant quatre setmanes consecutives, aprofitant el Dilluns de Pasqua, Sant Vicent Ferrer, el Primer de Maig i la declaració del 24 d’abril com a festivitat local a València. L’objectiu n’és realitzar un estudi i utilitzar les conclusions per elaborar un informe sobre l’aplicació i conseqüències sobre l’oci, la mobilitat, l’economia i la salut de les persones. Està previst que el document estiga enllestit al voltant del pròxim 20 de juliol.

Joan Ribó s’ha referit a l’impacte que tindrà en la conciliació familiar, la salut de les persones, el repartiment del treball o la productivitat. Així mateix, ha apuntat que es tracta d’una mesura “en l’àmbit de la ciutat” i “després hi hauran de negociar els sindicats amb la patronal, igual que en el seu moment es va fer amb la jornada de huit hores”.

Per la seua part, Ana García Alcolea ha indicat que allò que es pretén és “millorar les condicions de treball i de vida de la classe treballadora” i això repercutirà en l’economia, perquè “tindre més oci equival a més productivitat, més consum i més generació d’ocupació”. Ismael Sáez ha declarat que “la formulació que ha fet l’Ajuntament de València permetrà establir un debat sobre el repartiment del treball quan els canvis tecnològics incidiran en un saldo negatiu de l’ocupació”.

Experiències pilot

El centre d’innovació Las Naves és l’entitat encarregada de dissenyar i dur a terme l’avaluació. En la jornada d’aquest dilluns s’ha abordat aquest pilot, així com experiències d’altres llocs, com el Regne Unit i Islàndia.

En la taula “Pioners i pioneres en la implantació de la jornada de 32 hores”, moderada pel professor i economista Joan Sanchis, ha participat Will Stronge, responsable de la plataforma Autonomy i investigador sobre la Jornada de 4 Dies, qui ha assenyalat que el sector públic és clau per a la implantació d’aquesta jornada. “Té un paper fonamental en la contractació pública, per exemple, incentivant el sector privat, fomentant el mercat de treball que volem. El pilot de l’Ajuntament de València és dels més interessants del món”.

Els empresaris David Baldoví i María Alvarez, també han intervingut en aquesta taula redona. Álvarez ha remarcat: “necessitem una revolució que transforme les empreses, perquè la societat demana canvis. Cal millorar els llocs de treball, una reorganització. D’altra banda, el pilot de l’Ajuntament de València és un gran exemple”. Baldoví, per la seua part ha destacat la necessitat de la “flexibilitat. La decisió la prenem en la meua empresa també de manera col·lectiva, basant-nos en el treball, la productivitat, objectius i implicació de l’equip”.

Una altra taula redona sobre la salut, les cures i la sostenibilitat

Finalment, la tercera taula redona, “Treballar 4 dies, salut, cures i sostenibilitat”, s’ha centrat en els diferents impactes que la jornada de 32 hores pot tindre en les nostres vides. L’ambientòleg i divulgador Andreu Escrivà ha aportat el vessant mediambiental; l’activista i investigadora Carmen Castro ha assenyalat els aspectes relacionats amb les cures des d’una perspectiva feminista, i Ángel Martínez, ha remarcat l’impacte en la salut i benestar de les persones.

L’ambientòleg Andreu Escrivà ha subratllat que la Jornada de 4 dies “és una porta que obrir a la reestructuració, és un primer pas. Ens sorgeixen preguntes com què podem fer amb aqueix temps que no treballem?, què consumim?, com ens movem?, anem més lents?, viatgem diferent perquè tenim més dies? És necessari el canvi cultural de llevar el cotxe del centre, i si disposem de més temps, perquè també valorem altres alternatives per a moure’ns, i per tant també es millora la qualitat de l’aire”.

La investigadora i activista Carmen Castro ha posat l’èmfasi en el fet que s’ha de treballar una estratègia de corresponsabilitat entre homes i cures, perquè un canvi de paradigma i d’escenari no genere diferències. Fa falta polítiques d’estímul per a fer les coses d’una altra manera. I especialment quan parlem de temps lliure, perquè homes i dones no tenim el mateix, les dones tenim més càrrega de treball.

Finalment, el psicòleg laboral Àngel Martínez afirma que la Jornada 4 Dies “la porta els temps, és una qüestió d’evolucionar, i és summament positiva. El temps del treball és el temps estructurador de la vida. Reduir aqueix temps és millorar la nostra qualitat de vida. Necessitem implantar polítiques on el temps no tinga només el sentit de centralitat del treball”.

COMPARTEIX:
TW - FB