Moment de la presentació de comunitats Energètiques: Gobernança de la generació distribuda d'energía

Les comunitats energètiques faciliten l’eficiència i la lluita contra la pobresa

19 de setembre de 2023
CATEGORIA:
Energia
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Segons un informe elaborat per la Càtedra d’Economia Col·laborativa i Transformació Digital de la Universitat de València, en col·laboració amb Las Naves, presentat hui.
  • El projecte europeu Power UP, del qual el centre d’innovació és soci juntament amb la Fundació València Clima i Energia, ha sigut una de les experiències plantejades.

Conéixer el potencial de les noves formes de producció col·lectiva d’energia per part d’especialistes en polítiques públiques del sector, empreses, Administracions públiques, professionals del sector elèctric i consumidors i consumidores és l’objectiu principal de l’informe “Comunitats Energètiques: Governança de la generació distribuïda d’energia” que s’ha presentat hui en Las Naves.

Realitzat per la Càtedra d’Economia Col·laborativa i Transformació Digital, en col·laboració amb el centre d’innovació de l’Ajuntament de València, aquest document descriu l’estat de desenvolupament de l’energia renovable a Espanya, en relació amb la resta de països europeus. A més, ofereix una aproximació a les diferents formes de comunitats energètiques que existeixen a Europa i les formes en què aquestes poden ser promogudes des de les Administracions públiques.

Algunes de les principals conclusions de l’informe són que, amb el lideratge dels Ens locals, les comunitats energètiques poden ser una eina molt útil en la lluita contra la pobresa energètica, així com per a augmentar els nivells d’eficiència energètica. A més, els avanços produïts en la regulació ofereixen nous incentius tant a la ciutadania com a les Administracions públiques per a impulsar formes col·laboratives de generació distribuïda de l’energia.

Què és una comunitat energètica

Es tracta d’una entitat jurídica formada per socis que poden ser tant persones físiques com altres associacions, xicotetes i mitjanes empreses (pimes) o, fins i tot, Administracions públiques. Aquesta societat, de manera cooperativa, estableix una sèrie d’objectius d’obtenció d’energia per a si mateixa, una comunitat o tercers beneficiaris.

Les comunitats energètiques permeten aprofitar recursos renovables allí on estan i activen la participació ciutadana en la producció d’energia. De fet, s’ha posat l’accent en el “paper clau” del consumidor i consumidora en dos aspectes fonamentals: d’una banda, en l’ús eficient de l’energia perquè genera el que consumeix; i, per un altre, perquè assumeix un paper actiu en el mercat, produint, compartint, emmagatzemant i venent energia.

A més, aquest tipus d’organització d’autoconsum compartit contribueix, tal com es desprén de l’informe, a lluitar contra la pobresa energètica ja que permet abaratir els preus per a les persones amb menys recursos i, fins i tot, compartir-los excedent energètic.

Una altra de les conclusions del document és que els avanços en la regulació de la figura de les comunitats energètiques ofereixen nous incentius a la ciutadania i Administracions públiques per a impulsar formes col·laboratives de generació distribuïda de l’energia.

Projecte europeu Power Up

Durant la presentació de l’informe s’han donat a conéixer experiències pràctiques en les quals els Ens locals actuen com a agents promotors i facilitadors de les comunitats energètiques.

Dins d’elles es troba el projecte europeu Power UP, que preveu implementar models de producció d’energia renovable que garantisquen el dret a l’energia en llars de la ciutat de València en situació de vulnerabilitat. Els socis locals del pilot són el centre d’innovació Las Naves i la Fundació València Clima i Energia.

Aquest projecte també promou el model Requiem in Power, que consisteix a col·locar plaques fotovoltaiques en cementeris públics de la ciutat, finançades, instal·lades i gestionades per l’Ajuntament de València.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB