Emprens i teletreballes? Estratègia i tàctica per a empreses amb impacte en temps de Covid-19

27 de maig de 2020
CATEGORIA:
Col·lab
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Cadascuna de les persones que mentorizan als equips que formen part del Col·lab de Las Naves comparteixen recomanacions per al treball en remot de gent que emprén i innova durant el confinament.
  • Ismael Abel, mentor d’Estratègia.

La definició d’estratègia que més m’agrada és molt senzilla, intuïtiva i potent, ‘triar un futur desitjat i fer que ocórrega’ (E. Masifern, IESE). Potser això ara no és tan fàcil.

De sobte estem amb un context de màxima incertesa o fins i tot m’atrevisc a qualificar-lo d’ambigüitat (VUCA); no és simplement un element que ens ha generat una crisi (sanitària, econòmica, política, social,…) planetària, sinó que fa trontollar els fonaments del model actual i el més segur (almenys, també és el que jo espere) és que estiguem davant un nou ‘Paradigma’.

  • Definició de ‘Paradigma’ per la RAE: Teoria

La pitjor situació a la que una empresa (o startup) s’enfronta és aquella en la qual no hi ha un rumb fixat, no sabem on està el Nord, quina és la meta, quin objectiu ens fixem, és moment de reinventar-se?…

Les startups i sobre tots els projectes en fase de definició, ho tenen molt més fàcil, perquè no hi ha barreres d’eixida, estructures, inversions, costos fixos, o si n’hi ha són menors… i per tant, són més resilients, àgils i es poden adaptar a amb major facilitat. He llegit recentment que en cada gran crisi, les solucions més potents han vingut de ‘noves empreses’, per tant, és un bon moment per a les persones emprenedores.

La meua recomanació, basada a més en l’experiència, perquè estem treballant ja aplicant aquest procés amb diversos projectes és la següent:

  1. Aferrar-se a la missió del projecte, startup o empresa, quin és el vertader motiu, el per què és important que existisca. I això no sol variar, a pesar que hi haja canvis en l’entorn.
  2. Revisar si la visió que havíem formulat de futur desitjat continua sent vàlida, però es retardaran els terminis fins que es torne a la nova (i recordeu, diferent) normalitat, o ens sorgeixen dubtes sobre si continuarà sent vàlida.
  3. Enfront de l’ambigüitat, ‘tàctica’ i ‘alimentar a dos ocells amb un panet’.
  • Buscar ‘oportunitats-màscara’
  • Assegurar-se que aquestes oportunitats conjunturals són interessants a curt termini i ens portaran a una situació de futur millor que l’actual, siga com siga el nou context o paradigma.

Tant si la nostra visió de futur continua sent vàlida, desconeixem fins quan ho serà i, si ens sorgeixen dubtes sobre la nostra visió, llavors no tenim seguretat sobre res; com a conseqüència ens sorgeix la necessitat de definir noves regles de decisió (pensament estratègic) per al curt termini, perquè cal continuar prenent decisions, executant accions, adaptant-nos als canvis.

En relació a la ‘tàctica’, és fonamental que tinguem clars quins seran els principis que ens faciliten la presa de decisions:

  • Analitzar si trobem ‘noves oportunitats conjunturals’ o les podríem dir ‘oportunitats-màscara’ (prenent l’exemple de com empreses del tèxtil s’han reorientat ràpidament a aprofitar aquesta ‘nova necessitat/oportunitat de mercat.
  • Comprovar que aquesta nova acció (producte/servei/canal/processe) forma part de la nostra missió i que no ens desvia del nostre propòsit últim, del nostre per què com a empresa. Això és el que amb el nou refrany vull ajudar-te a recordar: ‘alimentar dos ocells amb un panet’ (millor que matar-los d’un tir), està bé que busquem ‘oportunitats-màscara’, però millor si alimentem la supervivència del curt i també reforcem la capacitat de l’empresa a futur.

Amb diversos projectes hem trobat diverses ‘oportunitats conjunturals’ que s’han prioritzat, entre elles la digitalització dels processos comercials, afegir un nou canal logístic directe amb el consumidor final, resoldre ‘altres’ problemes dels nostres clients principals, per a generar amb ells una complicitat que a futur serà lleialtat, etc. Us convide al fet que en aquest moment, tingueu clars models de ‘pensament’ i sigueu intel·ligents en la ‘identificació de quines oportunitats’ triem.

Ànim i sort, les persones emprenedores sempre estem en la part de la solució, ara més que mai l’impacte social i ambiental, està íntimament connectat amb l’econòmic.

COMPARTEIX:
TW - FB