Imatge dels participants en ToNoWaste a la taula tallant albergines i tomaques

El projecte ToNoWaste investiga com prendre millors decisions per a previndre i reduir el desaprofitament alimentari

18 de gener de 2023
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

/ Socis del projecte ToNoWaste es van reunir ahir en Las Naves per a debatre sobre els criteris per a mesurar l’impacte econòmic, social i ambiental i facilitar la presa de decisions que permeten previndre i reduir el desaprofitament alimentari

/ El projecte europeu desenvoluparà un projecte pilot a València, Viena (Àustria) i Graz (Àustria)

/ Aquest projecte segueix la línia fonamental de la Missió Climàtica València 2030, dins de l’estratègia Missions València

Ahir, dimarts 17 de gener, el Centre d’Innovació de l’Ajuntament de València va acollir el taller “Prendre bones decisions per a reduir les pèrdues i el desaprofitament alimentari”, en el marc del projecte europeu ToNoWaste finançat pel Programa Horitzó Europa. L’objectiu d’aquest taller era discutir entorn a què és prendre una bona decisió per a previndre i reduir el desaprofitament alimentari i com mesurar el seu impacte econòmic, social i ambiental.

Amb la participació de Cuinatur, Mercavalencia, la Federació de Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana i Las Naves com a socis del projecte, la Universitat Jaume I, com a sòcia i coordinadora global del projecte i la participació de la la Càtedra Terra Ciutadana, la Va unir de Consumidors de la CV, Fundació Món 21, Naria, ANECOOP, AVA, Altaviana i la Unió Associativa de la CV Especialitzada en Consum i Qualitat de Vida – UNAE, entre altres, es va plantejar que, a l’hora d’avaluar accions de reducció i prevenció del desaprofitament alimentari, s’han de definir criteris consensuats entre tots els actors i que posen a les persones en el centre.

Durant el taller es van desenvolupar diferents qüestionaris que abordaven criteris socials, ambientals i econòmics i valoraven els aspectes més importants en la presa de decisions per a aconseguir tindre un sistema alimentari més sostenible.

Així, quant a l’impacte social, s’han valorat criteris com la salut i la seguretat, els Drets Laborals i el treball decent, o la governança. A l’hora de tindre en compte criteris ambientals, el canvi climàtic ha sigut el més votat, seguit per l’ús de recursos, com l’aigua i la terra. I quant a aspectes econòmics, s’han considerat els costos de l’execució de l’acció, així com el cost dels aliments no produïts o de la gestió del desaprofitament generat.

ToNoWaste treballa des d’un enfocament multiactor i interdisciplinari que considera no sols els reptes agronòmics, econòmics, ambientals i de model de negoci, sinó també altres aspectes transversals com la psicologia, el dret i la innovació social per a lluitar també contra les desigualtats de gènere i socials.

Aquest projecte inspirarà als actors del sistema alimentari a utilitzar eines i dades d’avaluació basats en la ciència i l’evidència per a prendre millors decisions cap a patrons de producció i consum d’aliments més sostenibles, que generen menys desaprofitament.

El pròxim taller tindrà lloc el 28 de febrer també en Las Naves i en ell es compartiran els primers resultats i es realitzarà la primera anàlisi d’accions.

La línia que segueix aquest projecte europeu és fonamental per a Missió Climàtica València 2030 dins de l’estratègia Missions València.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, un país o tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat en la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

COMPARTEIX:
TW - FB