Festival Sostenible - Solucions basades en la natura

El Festival Sostenible Las Naves tanca amb una jornada dedicada a les solucions basades en la natura per fer front a la crisi climàtica

21 de novembre de 2022
CATEGORIA:
Noticies ICC
COMPARTEIX:
TW - FB

| Cobertes vegetals, jardins autosuficients, resiliència urbana, descarbonització, biodiversitat… són alguns dels conceptes estrella que han sonat a la tercera jornada del I Festival Sostenible.

Las Naves ha celebrat este diumenge 20 de novembre la tercera i última jornada del I Festival Sostenible, una iniciativa de Missió Climàtica València 2030. Unes jornades disteses repartides en tres dates per sensibilitzar en modes de vida sostenibles i innovadors.

Durant la taula redona “Repensar els espais públics per fer-los més resilients a la crisi climàtica”, moderada per Omayra Vidal, de l’associació Tornem, s’han explorat solucions basades en la natura per revaloritzar i potenciar els espais verds de la ciutat.

L’ambientòloga María Sánchez ha parlat de la importància dels beneficis dels espais naturals pròxims a les ciutats, com és el cas de l’Albufera, l’horta, el riu Túria o els aiguamolls, “els quals són els grans segrestadors de CO2 del planeta”, ha dit. “Tots aquests ecosistemes tenen una funció i ens afecten a nosaltres”, ha apuntat l’ambientòloga.

Per la seua banda, Francisca Hipólito, tècnica del projecte europeu GrowGreen, de Las Naves, ha comentat alguns exemples d’accions i pilots que s’han posat en marxa a la ciutat de València, com ara, mitjançant la creació de jardins que servisquen per a absorbir aigua de pluges intenses, o amb sostres verds que facen temperatures estables als edificis i que aquests siguen més habitables i sostenibles, entre d’altres. “Uns tipus de solucions que hem d’incorporar per a adaptar-nos al canvi climàtic i que siga més amable per a les persones”, ha afirmat.

Finalment, Marta García, de Grupo Aranea, ha explicat el procés de creació del Pla Verd i de la Biodiversitat de València. Una estratègia urbana per a garantir que en 2050 tots els barris de la ciutat tinguen espais verds, mitjançant la creació de “zones de renaturalització preferent que aporten llocs verds de qualitat i propers a tot el veïnat”, ha comentat García.

La música l’han posat Miss Yuls DJ i Reina Roja, el projecte musical de la cantant María Briones i el productor i percussionista Rafa Villalba amb el seu flamenco-pop contemporani i mestís. El taller infantil “Vampirs de l’Energia” organitzat per l’Observatori del Canvi Climàtic ha permès a xiquets i famílies identificar quins són els electrodomèstics que tenim a casa que consumeixen més energia. Una zona gastronòmica i un market sostenible, n’han completat l’oferta.

 

L’aprofitament alimentari i la comunicació de la crisi climática, protagonistes de la resta de jornades

Ací pots consultar el resum de la segona jornada, al voltant de la cuina col·laborativa, amb conferència sobre aprofitament alimentari, música i mercat sostenible

I la primera jornada, amb la xarrada de les influencers Climabar sobre comunicació i crisi climàtica.

 

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

COMPARTEIX:
TW - FB