Prevencan

Entrenem gossos en harmonia junt amb les famílies amb les quals conviuen, per a aconseguir alertes espontànies en qualsevol entorn i activitat sempre que estiguen junts, millorant així la seua independència i autonomia; i també minimitzant l’impacte de la malaltia en les seues vides quotidianes. No existeix alternativa que execute l’acció tan precoç i autònoma del gos d’alerta mèdica.

QUIN PROJECTE DESENVOLUPEM AL COL·LAB?

Pretenem oferir un mètode, mitjançant la detecció precoç pels nostres gossos, preventiu, eficaç, fiable, sostenible, no invasiu i assumible econòmicament a qualsevol persona que patisca alguna malaltia que genere crisi o atacs impredictibles. Volem promoure la inserció animal, reduir l’abandonament.

QUIN ÉS L’OBJECTIU QUE VOLEM CUMPLIR?

Ens mou la preocupació i inseguretat sanitària de persones que pateixen diferents malalties o la possibilitat de patir malalties greus sense diagnosticar. Ens dediquem a la preparació de gossos d’assistència per a malalties cròniques que generen crisis impredictibles. Detecció mèdica massiva i precoç de malalties greus.

Audrey és una gossa que s’ha convertit des de fa quasi tres anys en l’àngel de la guarda d’Elisa Esquerre, qui pateix diabetis des dels 8 anys i que compta amb la inestimable ajuda de la seua gossa d’alerta mèdica. “Gràcies a Audrey a la nit puc dormir tranquil·la ja que m’alerta si nota un canvi alarmant en el meu nivells de sucre, la qual cosa para mi pot suposar no tornar a despertar-me”, explica Elisa.
Com a Elisa Esquerre, un 14% de la població a la Comunitat Valenciana és diabètica, però fins ara no tothom podia accedir a un gos d’alerta mèdica a causa de l’elevat preu que suposa la seua formació i a la limitada oferta.
Ara gràcies a l’empresa Prevencan, que forma part de l’espai col·laboratiu Col·lab de Las Naves de l’Ajuntament de València, aquest recurs per a millorar la qualitat de vida de les persones està més a prop que mai de ser accessible per a qualsevol persona malalta i així aconseguir millorar la seua qualitat de vida. La fundadora de Prevencan, Daura García, explica que els gossos poden ser de molta utilitat per a moltes malalties ja que detecten amb gran eficàcia “els canvis químics en el cos abans d’una crisi com poden ser atacs d’epilèpsia, baixades de sucre o atacs al cor”.
Gràcies a l’olfacte tan desenvolupat dels gossos, es pot ajudar també al diagnòstic primerenc de malalties com el càncer de pròstata o ovaris, entre uns altres. En aquesta línia, actualment Prevencan està col·laborant amb l’Hospital General de València en una fase temparana de recerca per a abordar el càncer de pulmó. “De fet, hi ha recerques que afirmen que els gossos poden detectar més del 90% de cèl·lules canceroses. Gràcies al seu olfacte són capaços de fer olor aquestes cèl·lules abans que siguen visibles en tècniques d’imatge, que són les generalment utilitzades en primer diagnòstic” informa García.
Juan Carlos Mesa, diabètic des de fa més de 30 anys explica la gran ajuda que li suposa tenir a Sugar al seu costat en el dia a dia “són innombrables les vegades que Sugar m’ha donat una alerta evitant que tinguera una baixada de sucre perillosa, fins i tot conduint m’avisa perquè pare i repose forces”.
Sugar i Audrey són les dues primeres gosses que hi ha certificades a la Comunitat Valenciana d’alerta mèdica de vuit que actualment està entrenant Daura García i que ja estan actualment convivint amb les seues famílies. “M’agradaria que qualsevol persona malalta que necessite un gos de teràpia el puga tenir així com conscienciar de valor dels gossos per a salvar vides independentment que siguen de raça o no” subratlla la fundadora de Prevencan.
Precisament per a afavorir aquest repte, Daura ha engegat el primer curs per a entrenar als gossos al fet que detecten les baixades i pujades de sucre amb els seus amos. “Amb mètode i la programació d’aquest curs en deu classes garantim que els gossos ja estan donant alertes reals, amb una inversió econòmica per part de les famílies o persones malaltes molt menor respecte a altres alternatives del mercat”. Per a la correcta efectivitat d’aquest curs, García explica la importància de “els deures a casa” per a dedicar uns minuts totes les setmanes a casa a entrenar.
Totes les persones interessades es poden inscriure en el curs a través del la pàgina de Facebook “Gossos d’alerta per a diabetis”.