L’Horta Rebrota

Som L’Horta Rebrota, un espai cooperatiu d’agricultura regenerativa en l’horta valenciana que promou accions contra el canvi climàtic i per la sobirania alimentària. 

Nostra startup està promoguda per un equip de cinc dones disposades a participar en la lluita contra el canvi climàtic. El projecte i l’equip es va formar en el hackathon Col·lab Weekend 2021. Allí va sorgir la idea inicial per part d’un grup de persones interessades a abordar el desafiament del relleu generacional de l’horta, dins del marc de l’estratègia Missions València 2030. 

L’equip està integrat per Amanda, dinamitzadora de col·lectius activistes, amb coneixements en agroecologia i permacultura; Rocío, especialista en permacultura i innovació social en el sector agroalimentari; Brenda, sociòloga i experta en disseny centrat en l’usuari; Lara, especialista en negocis sostenibles, economia circular i polítiques d’innovació, i Marta, agent de salut i experta en processos participatius. 

Quina iniciativa emprenedora o projecte emprenedor estem desenvolupant en Col·lab? 

La ciutadania valenciana, conscient de la crisi mediambiental, té una necessitat de consumir aliments sans i de proximitat. Però els sòls de l’horta més pròxims de València s’exploten de manera insostenible o estan abandonats. 

La nostra iniciativa emprenedora té el propòsit de rebrotar la vida del sòl per a retornar-li la seua funció natural com a element captador de CO₂ i, al mateix temps, ser una font d’aliments sans i nutritius. 

Oferim un model escalable de regeneració de sòls a través de la compra de terrenys amb el suport d’inversors d’impacte. Vetlem el territori a través de la cessió de parcel·les a persones que vulguen treballar la terra amb principis de permacultura i d’agricultura regenerativa, oferint assessories i formacions per a augmentar el coneixement col·lectiu de pràctiques agrícoles sostenibles, alhora que teixim xarxa i formem una comunitat. 

Quin és l’objectiu social o mediambiental que volem complir? 

València té la missió de convertir-se en una ciutat climàticament neutra en 2030. Amb aquest projecte aconseguirem que la compensació d’emissions, la sostenibilitat i la salut de la nostra ciutat siguen una realitat. 

Volem reactivar el sòl de l’horta valenciana amb pràctiques agrícoles sostenibles per a ‘segrestar’ CO₂ i, així, afavorir que l’horta es convertisca en el pulmó de la ciutat de València. Aquesta actuació propiciarà un augment de la biodiversitat, regenerarà els sòls, impulsarà la productivitat del terreny de l’horta, generant aliments sans i de proximitat, disminuirà l’impacte del sistema agroalimentari i contribuirà a la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Així mateix, el projecte busca generar models de negoci rendibles, que permeten a les persones viure dignament del seu treball en l’horta.