ESCOLA D’ENERGIA, BY AEIOLUZ

L’Escola d’Energia és un projecte de la cooperativa valenciana AEIOLUZ (fundada en agost de 2015). Aquest projecte pretén apropar i fer més amable el món de l’energia a les persones menudes, als més desfavorits, a les PIMES, administradors de finques, usuaris comuns i tècnics d’ajuntaments amb l’objectiu d’afavorir la transició cap a un nou model energètic més sostenible i humà.

L’Escola treballa en l’àmbit municipal, autonòmic i nacional.

QUIN PROJECTE DESENVOLUPEM AL COL·LAB?

L’Escola d’Energia pretén resoldre el problema de analfabetisme energètic i de pobresa energètica que pateix la ciutat de València, amb més del 20% de les famílies afectades per esta nova forma de pobresa.

El nostre somni és canviar el model energètic a un més sostenible, on les persones deixen de ser un subjecte passiu passant a ser un subjecte actiu.

Aquest canvi serà possible si els usuaris i usuàries estan formades i tenen cultura energètica.

QUIN ÉS L’OBJECTIU SOCIAL QUE VOLEM COMPLIR?

El nostre objectiu és actuar com a eina per facilitar als usuaris i usuàries d’energia la transició cap a un nou model energètic més sostenible, a través de la formació en un ús responsable de l´energia.

Aeioluz Escola d’Energia desenvolupa diverses accions, treballant d’un costat amb la gent que pateix la pobresa energètica –en oficines municipals, oferint-los ajuda i informació- i en segon lloc, amb l’alumnat de les escoles de la ciutat per implantar i donar a conèixer conceptes com l’eficiència energètica i les energies renovables des de ben menuts.

A dia de hui es necessita una transició energètica basada en l’eficiència energètica i l’ús responsable de l’energia i les energies renovables, per això aeioLuz considera que la millor forma és iniciar aquesta cultura energètica amb els més menuts a través de l’educació. Amb eixa meta, realitza un programa que sota el títol 50/50 empodera als xiquets i xiquetes perquè siguen eficients en els seus edificis i consumisquen de manera responsable l’energia. L’estalvi que aconsegueixen als seus col·legis es destina en un 50% a una subvenció directa per a l’escola, i en l’altre 50% per a invertir en mesures d’eficiència energètica.

L’alumnat que participa en aquest projecte, de diversos col·legis de la nostra ciutat, es divideix en dos figures: Ecoajudants, que realitzen accions per millorar l’eficiència energètica com apagar llums, tancar portes, etc., i els Ecodelegats que assisteixen a les reunions amb el docent responsable del projecte, amb l’ajuntament i que transvasen la informació a les aules.

Juan Sacri, coordinador d’aeioLuz afirma que estar en un espai col·laboratiu com el Col·lab «ens ajuda a generar sinergies amb empreses d’economia social que estan molt alineades amb els valors que difonem des d’aeioLuz i, a més, ens permet tenir la possibilitat d’implementar les solucions que proposem en la ciutat de València».

DSC01009