Biciparques

Fotografia de Björn Kulms, responsable del projecte Biciparques

Soc Björn Kulms, alemany de naixement. Porte 40 anys muntant amb bici de BMX. Quan tenia 11 anys, vaig construir el meu primer salt de terra en el bosc de darrere de la casa dels meus pares. Des d’aqueix moment vaig entendre que, amb pocs mitjans, es pot crear un lloc on es pot desconnectar, passar-s’ho bé amb els amics i, al mateix temps, millorar habilitats per a muntar amb bici. En definitiva, un lloc on ser feliç. 

Més endavant, em vaig preguntar per què no podem aprofitar els terrenys rasos (encara que siga només per un temps determinat) per a construir un espai perquè tothom puga passar-li-ho bé millorant les seues habilitats per a muntar amb bicicleta? 

Aquesta i altres experiències m’han portat a la meua iniciativa empresarial: www.biciparques.es 

Quina iniciativa emprenedora o projecte emprenedor estem desenvolupant en Col·lab? 

En Biciparques muntem parcs per a l’ús de la bicicleta a l’aire lliure. En les nostres instal·lacions conviuen diversos tipus de pistes: per a usuaris de BMX (per a fer acrobàcies), bicicleta de muntanya, pre-bicis per a xiquets i xiquetes, desenvolupament d’habilitats amb bici de passeig, etc. 

El nostre objectiu és realitzar aquestes instal·lacions idealment en descampats i altres terrenys sense ús. En els nostres muntatges utilitzem terra compactada i altres materials naturals o reciclats, amb l’objectiu de poder donar altres usos a l’espai utilitzat en el futur (cosa que no s’aconsegueix amb instal·lacions de formigó, que són permanents). 

També lloguem rampes de skate i organitzem esdeveniments de bicis BMX i skate, oferint serveis de manteniment i animació esportiva. 

Quin és l’objectiu social o mediambiental que volem complir? 

Un terreny ras o sense ús pot portar molts problemes: creixement de males herbes, aparició d’insectes, rosegadors, etc, que poden acabar estenent-se als terrenys veïns. 

Amb la instal·lació dels nostres biciparques: 

  • Mantenim nets els terrenys rasos, donant, a més, un ús a aquests. 
  • Millorem la mobilitat en entorns urbans, en animar a la gent al fet que utilitze més la bicicleta. 
  • Creem punts de trobada, on la gent practica esport i es cultiven les relacions entre els veïns de l’entorn. 

Per a construir les nostres pistes utilitzem materials sostenibles locals i reciclats. 

I tot això ho aconseguim amb una inversió inicial molt baixa, per part dels Ajuntaments que contracten els nostres serveis en relació a altres alternatives.