Véolo celebra un Tour Free sobre contaminació atmosfèrica i mesurament de qualitat de l’aire en el llit del riu Túria

20 de març de 2019
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Els mesuraments de contaminació atmosfèrica han mostrat valors “moderats” segons els rangs que estableix l’índex europeu de qualitat de l’aire per al material particulat.
  • VÉOLO és un projecte d’innovació social donat suport per la Regidoria d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, que forma part de l’espai col·laboratiu Col·lab de Las Naves.

La iniciativa social VÉOLO ha celebrat una jornada divulgativa sobre contaminació atmosfèrica pel jardí de l’antic llit del riu Túria i zones pròximes a manera de Free Tour, al qual s’han unit participants de diferents col·lectius (veïns, esportistes, professors…).

Durant el recorregut, les persones participants han pogut ampliar els seus coneixements sobre contaminació atmosfèrica i comprovar els mesuraments realitzats pels professionals en contaminació atmosfèrica al llarg dels recorreguts realitzats. D’aquesta forma, s’ha pogut mostrar en temps real la relació causa-efecte entre el trànsit i l’augment del nivell de contaminació, així com la influència d’altres factors que determinen els nivells de la qualitat de l’aire que es respira a la ciutat.

Cal destacar que els mesuraments obtinguts han reflectit clarament la influència del trànsit rodat en la contaminació de l’aire, que han passat de nivells raonables al jardí del llit del riu (inferior a 20 µg/m3 de material particulat PM2.5) a nivells moderats (al voltant dels 25 µg/m3 PM2.5) en punts més pròxims a les vies de circulació com el Passeig de la Petxina i la Gran Via Fernando El Catòlic.

L’OMS estableix en els seus Guies de Qualitat de l’Aire el valor límit faig una mitjana de diari de material particulat PM2.5 en 25 µg/m3 per a poder considerar l’aire com a saludable, ja que la grandària d’aquestes partícules en tan xicotet que poden ser aspirades i aconseguir els nostres pulmons i corrent sanguini.

Les persones assistents han pogut visibilitzar els diferents nivells de contaminació atmosfèrica tant en el seu mòbils accedint a la plataforma de registres de www.veolo.es, com en les tauletes connectades al mesurador i han anat marcant els diferents nivells d’alerta amb indicadors visuals de colors (blau, verd, groc, taronja i roig).

VÉOLO és una iniciativa d’innovació social, donada suport per la Regidoria d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València a través de les Ajudes a projectes d’innovació social, l’objectiu de la qual és millorar la qualitat de l’aire a les ciutats a través de la informació, la formació i la implicació de les persones. El seu equip forma part de l’espai col·laboratiu Col·lab del centre d’innovació Las Naves.

Amb això es pretén formar a la ciutadania i implicar les noves generacions en els problemes mediambientals del seu entorn i en el desenvolupament de solucions que beneficien a la comunitat, ja que ells seran en el futur els actors del canvi social.

En l’àmbit educatiu, s’han desplegat dispositius de mesurament de contaminació atmosfèrica per a registrar el nivell de contaminació atmosfèrica en temps real i conéixer els nivells dels principals contaminants procedents del trànsit rodat urbà com és el material particulat PM2.5.

Actualment ja participen en aquesta iniciativa un total de 7 centres educatius: IES María Carbonell i Sánchez (Benetússer), IES Laurona (Llíria), IES Josep Ribera (Xàtiva), IES Districte Marítim (València), IES Doctor Peset Aleixandre (Paterna) IES Cid (València) i el col·legi Salesians-Sant Joan Bosco (València), i està previst la incorporació de 6 més al llarg d’aquest curs escolar.

A més, la iniciativa d’innovació social VÉOLO difon informació didàctica a la ciutadania a través dels seus comptes en xarxes socials, en les quals es pot aprendre sobre quin moment de dia és el més adequat per a ventilar la casa, perquè és preferible evitar fer esports aeròbics en zones urbanes els dies ennuvolats o estratègies senzilles per a reduir les nostres emissions atmosfèriques.

VÉOLO contempla la creació d’una xarxa informativa al llarg de tota la ciutat amb la col·laboració d’agents vinculats a la salut (farmàcies i òptiques) que s’anirà ampliant amb la instal·lació de punts d’informació en els diferents barris valencians fins a completar un mapa de consulta ciutadana que oferisca dades concordes a les particularitats urbanístiques i a la densitat de trànsit de cada zona.

Oferir informació dels nivells de contaminació atmosfèrica dels diferents punts urbans és imprescindible pel fet que qualitat de l’aire depén del nivell de trànsit i de la dispersió dels contaminants a la ciutat que pot variar depenent de la meteorologia i de la configuració de carrers i edificis

Segons Agència Europea de Medi Ambient, cada any es registren a Espanya més de 24.000 morts prematures per afeccions derivades de l’aire contaminat.

L’objectiu primordial de VÉOLO no és només oferir dades dels nivells de contaminació atmosfèrica, sinó que busca formar a la ciutadania perquè sàpia interpretar-los i actuar sobre ells, ja siga adoptant les mesures preventives per a protegir a les persones més vulnerables davant els seus efectes negatius sobre la salut (primordialment pacients amb malalties respiratòries o cardiorespiratòries), així com sumant-los al compromís de reduir els seus nivells d’emissió per a aconseguir una ciutat més responsable i compromesa amb el desenvolupament sostenible.

COMPARTEIX:
TW - FB