Fotografía de los participantes en una de las reuniones de ValueCare

ValueCare destaca l’enfocament proactiu per a evitar la saturació del sistema sanitari

22 de març de 2024
CATEGORIA:
Noticias
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El centre d’Innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves, ha acollit i organitzat el segon taller de treball en el qual han participat professionals professionals en matèria d’atenció social i sanitària de l’àmbit públic.
  • L’objectiu ha sigut recollir el feedback sobre l’esborrany de polítiques públiques recomanades per a dur a terme una transició cap a un model d’atenció basat en el valor.

Desafiaments i fortaleses

En aquest segon taller les persones participants han incidit en la problemàtica de la saturació diària que tenen els professionals soci-sanitaris per a poder atendre degudament els pacients, pel fet que “el sistema no compta amb els recursos suficients per a gestionar una demanda tan elevada”.

Per a intentar bregar amb aquest desafiament, s’ha considerat oportú desviar el focus principal des de la reacció a la prevenció, “Fa falta adoptar un enfocament més proactiu per a disminuir la pressió sobre el sistema sanitari”.

Aquest punt es fa especialment visible amb l’envelliment de la població ja que les patologies cròniques guanyen protagonisme, “d’ací la importància d’intervindre en els pacients amb anterioritat, perquè arriben millor física i psicològicament a l’edat avançada”.

Aquest enfocament té dos avantatges clars, un estalvi econòmic en evitar l’increment de la despesa crònica i una disminució de la pressió en l’assistència sanitària, especialment en la primària.

Per a aconseguir aquest canvi, des del taller es va enaltir la capacitat adaptativa dels professionals de l’àmbit soci-sanitari, el caràcter universal i públic del sistema, així com la potent implantació territorial de l’atenció primària.

Debilitats

Aquest salt requereix d’un canvi d’apreciació respecte al concepte de la salut, molt lligat en la societat a una “medicalització” que es gestiona de manera independent de l’àmbit social i comunitari “faltant eixa visió integral per a atendre el pacient amb una visió de 360 graus”.

En aquest sentit, es demanda una major coordinació entre el sistema de serveis socials i el sistema sanitari, així com entre els diferents nivells administratius (estatal, autonòmic, municipal).

Noves Tecnologies

Els assistents al taller es van mostrar sensibles respecte al potencial transformador de les TIC, apreciant el seu valor per a acostar la comunicació entre l’usuari i el sistema.

Respecte a les persones majors, es va llançar el missatge de “ser especialment previnguts per a evitar l’expansió de la bretxa digital i així evitar que es queden persones sense beneficiar-se dels avantatges de les TIC”.

Assistents

A la sessió han assistit representants de l’Hospital clínic, del Consell de Salut de Benimaclet en representació de l’Associació de Veïns de Benimaclet, del Centre de Salut Salvador Pau i Consell de Salut República Argentina, Salvador Pau i Xile (RASPX) i la Defensora de les persones majors de l’Ajuntament de València.

COMPARTEIX:
TW - FB