València vol convertir el seu centre d’innovació Las Naves en referent a Europa

4 de febrer de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Si vols conéixer què és el Projecte Persones de Las Naves fes clic ací.
  • Durant els propers anys, la política d’innovació de l’Ajuntament de València vindrà marcada per les Missions 2030, inspirades en la missió d’enviar l’home a la Lluna al 1969.
  • Las Naves ha presentat el seu Projecte Persones, una campanya de comunicació que escenifica el seu treball en innovació que millora el dia a dia de les persones a través de projectes europeus, locals, una acceleradora de projectes d’innovació social…

La importància que té la innovació en la vida de les persones i, en particular, dels veïns i veïnes de València, i com els projectes d’innovació van a millorar el seu dia a dia. Esta ha sigut la targeta de presentació del Projecte Persones de Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, que s’ha presentat este matí.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha explicat que “a tot Europa s’està fent la mateixa anàlisi sobre la innovació social i urbana: és absolutament necessària i és absolutament invisible. A València hem captat eixe missatge i estem treballant per donar-li un impuls al nostre centre d’innovació: Las Naves, i volem convertir-lo en un centre de referència a Europa”.

Joan Ribó ha remarcat que “hem d’eixir al carrer, hem d’explicar a la ciutadania per què és important la innovació. Una innovació que fa servir la tecnologia com un mitjà, i no com una finalitat. Una innovació sostenible, inclusiva i estratègica”.

València vol configurar-se com una ciutat innovadora i que promou la creativitat i la recerca en àmbits socials i emprenedors molt variats: des de la mobilitat fins a la cultura, passant per l’energia, la salut o l’agroalimentació. Però, ha d’orientar les seues polítiques d’innovació.

Desde Europa s’ha posat l’accent en el poc impacte que tenien les polítiques d’innovació sobre els veïns i veïnes de les ciutats, i per eixe motiu a partir de 2020 València treballarà amb objectius més definits. Uns objectius marcats per les Missions 2030 de València que es presentaran al mes de maig i que el centre d’innovació Las Naves, junt al servei d’Innovació de l’Ajuntament de València, pretén liderar.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha recordat que té molt a veure amb la missió d’arribar a la Lluna dels Estats Units l’any 1969: El govern americà va decidir en eixe moment posar en marxa la ‘Missió’ d’enviar l’home a la lluna. Totes les indústries del país van començar a treballar conjuntament amb eixe objectiu. La industria de la metalúrgia en el material del qual seria construida la nau espacial. La indústria del tèxtil en la roba que portarien el astronautes. La industria d’alimentació en com alimentar-los durant el viatge, la de la energia en com fer funcionar el cohet. De fet la NASA te més de 6.000 patents en invents gràcies a eixa i les posteriors missions lunars. Eixa missió està inspirant en Europa les polítiques d’innovació que van a vindre en el futur”.

Les missions seran els objectius de la innovació, i cada missió podria englovar diferents projectes com per exemple, reduir l’obessitat infantil, lluitar contra la soledat no desitjada de les persones majors, la reducció del 50% de l’ús de plàstic, del CO2 o del malbaratament de l’aigua de forma radical.

Carlos Galiana ha recalcat que “anem a fer que la innovació tinga un impacte més directe sobre la ciutadania. I per això hem de treballar per unificar les forces i els criteris. Cap a missions comuns, de la mà amb energia, imaginació i determinació”.

La directora de Las Naves, Marta Chillarón, ha aprofitat per a explicar la importància del treball com a centre d’innovació: “Tenim projectes europeus amb un pressupost de 3,1 milions d’euros, projectes locals, una acceleradora pública de projectes d’innovació social… Però sobretot, i més important, el que fem impacta directa i indirectament en les persones. En les seues vides. Per això llancem el Projecte Persones que resumeix l’essència de Las Naves. Perquè som persones innovant per a persones”.

En eixe sentit, al llarg de 2020 Las Naves obrirà les seues portes a diferents públics i es convertirà en un “espai vibrant on tota la gent puga vore el que fem i que puga participar dels nostres espais maker de fotografia, serigrafia, fabricació, del nostre laboratori d’investigació sonora… Perquè al final volem que tota la innovació que fem tinga impacte en la ciutadania”, conclou Marta Chillarón.

COMPARTEIX:
TW - FB