Plaça de l'Ajuntament de València

València tindrà la primera ordenança a Espanya que permet experimentar amb actuacions innovadores a la ciutat

30 de abril de 2024
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El Ple aprova, amb el suport de tots els grups polítics, la nova Ordenança municipal reguladora de sandbox urbà de València
  • La regidora Paula Llobet celebra que “el Sandbox Urbà, pioner a la Unió Europea, consolidarà València com a ciutat líder en innovació, com a escenari real per a provar projectes que poden aportar solucions

El Ple ha aprovat hui, per unanimitat, la nova Ordenança Municipal Reguladora de Sandbox Urbà de València que transforma la ciutat en un laboratori d’innovació, en l’escenari real per a provar projectes que poden aportar solucions i impactar positivament en els servicis de l’Ajuntament i en el desenvolupament econòmic, social i mediambiental de la ciutat.

La regidora d’Innovació, Tecnologia, Agenda Digital i Captació d’Inversions, Paula Llobet, ha celebrat hui este acord que “impulsarà iniciatives innovadores i donarà a les empreses la possibilitat de provar els seus productes en entorns reals per a assegurar el seu èxit”. “El Sandbox Urbà, pioner a la Unió Europea, consolidarà València com a ciutat líder en innovació, i facilitarà l’experimentació per a afrontar desafiaments mediambientals, de mobilitat urbana, d’eficiència energètica, d’activitat turística, comercial i econòmica, de caràcter sanitari, de cura de les persones, de regeneració urbana, de reciclatge de residus, de digitalització, de modernització del sector públic i de seguretat”.

Paula Llobet ha emfatitzat “la importància d’esta cultura de prova i experimentació per a enfrontar reptes en múltiples àrees, des de la sostenibilitat fins a la modernització del sector públic amb projectes com a robots de neteja de platges o fanals que carreguen vehicles elèctrics, que són exemples de les aplicacions pràctiques del Sandbox”.

La nova ordenança, aprovada hui de manera provisional, s’emmarca en l’estratègia València Innovation Capital que permet a empreses i investigadors provar innovacions en un entorn urbà real (places, mercats, vies, instal·lacions esportives), infraestructures públiques (enllumenat, transport públic, clavegueram) o fins i tot, esdeveniments esportius o festius que ocorren a la ciutat de València (la marató, una mascletà, la Crida o la Nit del foc) i que generen unes condicions irreproduïbles per les empreses per a provar els seus productes.

En el debat previ a la votació de l’ordenança el regidor socialista Javier Mateo ha ressaltat “la importància d’impulsar este tipus d’iniciatives”, i ha explicat que el seu grup “va treballar i continuarà treballant per a impulsar la innovació com a pilar i eix estratègic del desenvolupament de la ciutat”.

En la mateixa línia s’ha manifestat el regidor de Compromís Pere Fuset, qui ha assegurat que “esta ordenança naix d’un treball conjunt previ i respon a una estratègia global que reivindica la innovació com un nexe d’unió”.

Per part seua, Paula Llobet ha destacat que amb el Sandbox urbà “l’Ajuntament de València es convertirà en soci de confiança i col·laborador del sector privat i acadèmic de la ciutat, contribuirà a fomentar un intercanvi de coneixement, experiències i aprenentatges de gran valor en un ecosistema d’innovació on la col·laboració publicoprivada és clau per al creixement de tots els agents de l’ecosistema innovador”.

“El Sandbox Urbà de València s’alinea amb la Nova Agenda Europea d’Innovació per al foment de la posada en marxa d’espais controlats de proves i experimentació per al desenvolupament d’innovació. Recentment, l’Ajuntament de València ha sigut triat per la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL) per a formar part del principal moviment de ciutats en l’àmbit europeu que estan impulsant iniciatives d’experimentació. València és una les primeres experiències a Espanya que, des de l’impuls del govern local, convertix a tota la ciutat en un Sandbox per al desenvolupament d’innovació. Tots estos passos que estem donant, són proves evidents del nostre fort compromís amb la innovació per a impulsar el creixement econòmic”, ha afirmat Paula Llobet.

El Plenari de l’Ajuntament ha acordat també que l’Ajuntament de València es done de baixa del Fons Valencià per la Solidaritat amb el vot a favor del PP i Vox i el vot en contra de l’oposició. Tot i això, l’Ajuntament reconeix “el valor de l’activitat que duu a terme el Fons Valencià per la Solidaritat i col·laborarà en la difusió de les seues activitats”.

Per últim, s’ha donat compte al Ple de l’informe anual de l’any 2023 de l’Oficina de Suggeriments, Queixes i Reclamacions i Relacions amb el Defensor del Poble i el Síndic de Greuges. L’oposició ha assegurat que les “queixes de la ciutadania s’han incrementat en un 53%”. Per la seua banda, el regidor de Transparència, Juan Carlos Caballero, ha acusat l’oposició d’haver “adulterat les dades de queixes de la passada legislatura i haver-les ocultat a la ciutadania”.

COMPARTEIX:
TW - FB