València a la Missió de la UE d'Adaptació al Canvi Climàtic

València s’unix a la Missió Europea d’Adaptació al Canvi Climàtic

7 de març de 2023
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Després d’haver sigut seleccionada per a la missió europea de mitigació del canvi climàtic (“Ciutats Intel·ligents i Climàticament neutres abans de 2030”), València s’unix ara a la missió d’adaptació

La ciutat de València s’ha unit a la Missió Europea d’Adaptació al Canvi Climàtic, després que el mes de novembre passat sol·licitara formar-ne part. Este matí s’ha fet pública la seua adhesió al costat de prop de 300 signants més, entre regions i ciutats. D’esta manera València passa a formar part d’una comunitat de pràctica en matèria d’adaptació al canvi climàtic i tindrà l’oportunitat de relacionar-se i intercanviar informació amb altres regions i autoritats locals d’Europa

Un èxit per a la ciutat atés que la Missió Climàtica de València, així com el model de ciutat creat per l’Estratègia Urbana València 2030, contempla tant la mitigació com l’adaptació. Dos vessants que ara es treballaran també a nivell internacional amb les dos missions europees: la de mitigació de la qual formàvem part en ser triats per la Comissió Europea com una de les 112 ciutats intel·ligents i climàticament neutres davant de 2030, i la missió d’adaptació, a la qual acabem d’adherir-nos, i en la qual participa també la Comunitat Valenciana.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat que “la Missió Climàtica de València i l’Estratègia Urbana València 2030 ens permeten donar resposta des de la ciutat a un dels grans reptes que afronta la humanitat: el clima ja ha canviat, i continuarà fent-lo en les pròximes dècades”. A València, la Missió Climàtica -ha assenyalat l’alcalde- pretén “abordar el canvi climàtic d’una manera integral, descarbonitzant la ciutat, per a així contribuir a evitar els pitjors impactes del canvi climàtic, i a més adaptant València als canvis que ja notem, i que aniran a més”. L’alcalde de València ha recordat que “El canvi climàtic és un problema de salut pública, que ens afecta ja a totes les persones que vivim a València, a totes les persones que gaudim i treballem en espais com l’Horta o l’Albufera. Podem i hem de donar resposta a esta situació, i per a això la nostra Missió Climàtica servirà també per a impulsar els esforços d’adaptació locals, estimulant la participació de la ciutadania per a poder transformar València en una ciutat no sols climàticament neutra sinó també resilient davant els canvis que vinguen”.

Amb la seua adhesió a la Missió sobre l’adaptació al canvi climàtic, València passarà a formar part d’una comunitat de pràctica en matèria d’adaptació al canvi climàtic i tindrà l’oportunitat de relacionar-se i intercanviar informació amb altres regions i autoritats locals d’Europa.

València també participarà en un Fòrum de Missió anual que servirà d’estímul per a realitzar intercanvis dinàmics, posar experiències en comú, fer balanç dels avanços col·lectius en l’assoliment dels objectius de la Missió i contribuir a orientar les seues accions.

Cal destacar que, en signar l’adhesió, València tindrà accés als servicis de la Plataforma d’execució de la Missió, que estarà operativa al llarg de 2023. Estos servicis comprenen: ajuda per a accedir a coneixements i mètodes en matèria d’avaluació dels riscos climàtics; accés a exemples de bones pràctiques d’altres regions i informació sobre els resultats de les investigacions més recents; suport per a vincular estes exemples i resultats d’investigació a plans d’adaptació, fulls de ruta o vies d’adaptació locals; accés a eines, exemples i bones pràctiques per a interactuar i relacionar-se amb la ciutadania; i assessorament sobre possibles fonts públiques i privades de finançament per a l’adaptació.

Què és l’adaptació?
L’adaptació és el procés d’ajust al clima actual o esperat i els seus efectes, amb la finalitat de reduir els possibles impactes o explotar oportunitats beneficioses.

La ciutat de València està treballant en adaptació al canvi climàtic des de 2014, quan es va signar l’adhesió a la iniciativa del Pacte dels Alcaldes per a l’Adaptació al Canvi Climàtic de la Comissió Europea (actualment integrada dins del Pacte de les Alcaldies).


La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024
Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La ciutat de València camina cap a un model d’urbs que s’adapta al canvi climàtic, saludable, pròxima, eficient, renovable i verda i per tot això ha sigut reconeguda com a Capital Verda Europea 2024.

 

COMPARTEIX:
TW - FB