València serà la seu del Fòrum Iberoamericà de Compra Pública d’Innovació en 2023

18 de novembre de 2022
CATEGORIA:
Compra Pública d'Innovació
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’enfocament d’aquesta quarta edició del Fòrum, realitzada aquesta setmana a Rio de Janeiro (el Brasil), ha sigut aprofitar els aprenentatges de 10 anys d’implementació de Compra Pública d’Innovació a Espanya

La ciutat de València acollirà la pròxima edició del Fòrum Iberoamericà de Compra Pública d’Innovació (CPI) i Innovació Oberta el mes d’octubre de 2023. Així ho han anunciat aquesta vesprada a Rio de Janeiro (el Brasil) en la clausura de la quarta edició. Aquest fòrum és l’esdeveniment de referència a Espanya i Llatinoamèrica sobre Compra Pública d’Innovació i innovació oberta en l’àmbit públic i sol atraure prop de 250 professionals de diferents nacionalitats. La Compra Pública d’Innovació (CPI) és una eina per a fomentar la innovació des del sector públic, concretament a través de l’adquisició per part de l’Administració de solucions innovadores o de solucions en fase de desenvolupament.

Joan Ribó, alcalde de València, ha explicat que “en aquest nou context mundial després de la pandèmia del COVID-19 i que ha impulsat l’auge de les polítiques d’innovació oberta, es fa més necessari que mai intercanviar experiències i connectar als agents de l’ecosistema d’innovació dels diferents països generant connexions d’impacte.”

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha expressat “la importància que per a l’Ajuntament tenen les polítiques públiques d’innovació i en concret la compra pública d’innovació, com a eficaç instrument per a donar solució a molts dels reptes als quals s’enfronten les ciutats hui dia”.

En un dels processos de Compra Pública d’Innovació més ambiciosos desenvolupats a Espanya, València ha apostat per la CPI des de la regidoria d’Innovació i Gestió del Coneixement. Recentment, s’ha llançat una anomenada a l’ecosistema d’innovació per a presentar els seus esforços innovadors a desenvolupar solucions en 8 grans reptes de gran impacte en la Missió de Ciutats amb l’objectiu d’aconseguir 100 ciutats europees climàticament neutres en 2030. Aqueixos grans reptes són mobilitat sostenible, model energètic renovable i just, urbanisme i hàbitat sostenible, economia valenciana circular i sostenible, renaturalització, resiliència i adaptació, governança intel·ligent, i educació i implicació social.

L’organització del Fòrum ha decidit que València és un lloc de trobada ideal per a continuar avançant en l’intercanvi d’experiències i creació de noves sinergies en l’àmbit de la compra publica d’innovació i la innovació oberta i té experiència i capacitat acreditada en la celebració d’esdeveniments d’aquesta capacitat.

 

IV Fòrum a Rio de Janeiro

L’enfocament d’aquesta quarta edició del Fòrum, realitzada aquesta setmana a Rio de Janeiro (el Brasil), ha sigut aprofitar els aprenentatges de 10 anys d’implementació de Compra Pública d’Innovació a Espanya en un viatge pel cicle de vida complet de la CPI: de la necessitat al desplegament, així com la identificació dels Reptes de futur i la necessitat de generar connexions públic-públic, públic-privades i privades-privades que permeten avançar més ràpid en un procés d’implementació que ja és imparable.

La ciutat de València ha sigut reconeguda recentment com a Capital Verda Europea de 2024 i finalista al costat d’altres dues ciutats europees per a ser la Capital Europea de la Innovació 2022. L’aprovació en 2021 de la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu que València siga una ciutat neutra climàticament en 2030, i el compromís constant amb les polítiques públiques europees d’innovació orientada a missions i del Green Deal han tingut molt a veure amb aquests reconeixements.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB