València serà la primera ciutat del món a realitzar un projecte pilot mensual sobre la jornada laboral de 32 hores a la setmana

10 de març de 2023
CATEGORIA:
Avaluació de Polítiques Públiques
COMPARTEIX:
TW - FB

València serà la primera ciutat del món a realitzar un projecte pilot mensual sobre la jornada laboral de 32 hores. I ho farà el pròxim mes d’abril i maig aprofitant les festivitats de Dilluns de Pasqua, Sant Vicent Ferrer, el Primer de Maig i la declaració del 24 d’abril com a festivitat local de València. L’alcalde, Joan Ribó, el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, i la gerent de Las Naves, Marta Chillarón, han presentat hui les característiques del programa pilot. Joan Ribó ha assegurat que “València serà la primera ciutat del món a avaluar el programa pilot de la jornada laboral setmanal de 32 hores”.

L’alcalde ha afirmat que “València és referent europeu en innovació i esta és una experiència innovadora. La nostra ciutat està ara en el mapa de les coses que realment importen i preocupen la ciutadania com el treball i la qualitat de vida. Som una ciutat innovadora, al capdavant de les polítiques públiques transformadores”.

Segons Ribó, “volem una ciutat amable, saludable, que cuide de les persones. Volem que les persones treballen per a viure, no que visquen per a treballar. Necessitem, per tant, fer un repartiment més equilibrat del nostre temps per poder conciliar tots els nostres espais. Obrim el debat sobre el futur laboral. Els grans avanços en l’àmbit laboral han de vore amb el temps de treball. També la pandèmia ha obert noves perspectives sobre el mercat laboral incorporant instruments com el teletreball, la flexibilitat laboral, etc”. L’alcalde ha afegit, a més, que el projecte té com a objectiu “contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. València té el repte de ser una ciutat climàticament neutra en 2030. Esta reducció en la jornada laboral té a vore amb el consum o la mobilitat”.

En este sentit, Joan Ribó ha conclòs que “la finalitat d’esta iniciativa és fer un estudi durant un mes i utilitzar les conclusions per fer un informe que avalue l’impacte d’aplicar-lo i les seues conseqüències. Un informe que genere coneixement i puga ser d’utilitat per a les administracions competents, empreses, sindicats i entitats per impulsar la millora de la qualitat de vida i del treball. L’experiència de València podria marcar un full de ruta del futur laboral i dels drets de les persones a un treball digne i de qualitat que els permeta conciliar i millorar el benestar propi. Ens preguntarem si esta jornada laboral millora la salut i el benestar de les persones, si milloren els indicadors de canvi climàtic i quins impactes i efectes colaterals té sobre la ciutat i les persones”.

L’estudi, que, segons l’alcalde, “no entra en el marc del diàleg social perquè això és competència dels agents socials i el govern de l’Estat i que partix d’un procés de diàleg amb els sectors implicats, fa una aposta valenta per posar en l’agenda d’este debat i sumar a les experiències pilot que ja s’han posat en marxa a d’altres països”. Així, Joan Ribó ha repassat les experiències de Lituània, Regne Unit, Nova Zelanda, Alemanya, Suècia, Islàndia, Portugal o el Japó, entre d’altres. Ribó ha recordat que en l’experiència britànica “61 empreses han participat en un assaig durant sis mesos sobre una reducció del 20% de les hores de treball per a tot el personal sense disminuir el salari. Entre els resultats, destaquem que la gran majoria d’empreses van mantindre els objectius de productivitat a temps complet, també el 71% dels treballadors declaraven tindre menys esgotament i un 39% menys estrés. Es van reduir un 65% les baixes per malaltia i el 92% d’estes empreses que van participar tenen la intenció de continuar”.

Per la seua banda, el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha remarcat que “es tracta d’una prova pilot i nosaltres sempre diem que no hi ha proves pilot fallides perquè, si els resultats no són els que esperàvem, estarem avançant-nos a la gent que vindrà darrere per tal que no vaja per eixe camí”. Per a Galiana, “totes les proves que fem ens donen bons resultats, tant si és el que esperàvem com si no, per dir-los a les persones que vinguen darrere per on han de transitar”.

El regidor ha demanat la participació ciutadana perquè “per a esta prova pilot necessitem l’ajuda i la implicació de la ciutadania perquè, si la ciutadania no sap que està formant part d’un pilot, difícilment podrem després avaluar les seues conseqüències. Nosaltres sempre incorporem la ciutadania als nostres processos de treball perquè, a més, va en línia amb l’estratègia urbana i la missió climàtica València 2030”.

Per la seua banda, la gerent de Las Naves, Marta Chillarón, ha afirmat que estem davant “una iniciativa pionera i revolucionària que tractarà de mesurar els efectes sobre els àmbits de la salut i el benestar, l’emergència climàtica i l’economia de la ciutat”.

El programa pilot

El programa pilot es plantejarà l’afecció de la jornada laboral de 32 hores setmanals repartides en quatre dies a partir de l’estudi de tres grans àmbits: la salut i el benestar social, l’emergència climàtica i l’economia. En este sentit, s’analitzaran qüestions com els usos del temps, la conciliació de la vida laboral, la sensació de benestar, el descans, l’impacte de la mesura sobre els gasos d’efecte hivernacle, la qualitat de l’aire, el silenci, el consum energètic, el trànsit, la xarxa pública de transport, el turisme d’interior, l’hostaleria, el comerç i les compres en comerços i botigues, entre d’altres qüestions. Les proves analítiques s’acompanyaran d’entrevistes qualitatives i quantitatives a agents claus i, aleatòriament, a una mostra significativa de residents de la ciutat. S’hi preveu que els resultats estiguen disponibles el pròxim mes de juliol. A la presentació del programa pilot ha acudit també el secretari autonòmic d’Ocupació de la Generalitat, Enric Nomdedéu.

 

COMPARTEIX:
TW - FB