València rep 5’5 milions d’euros per a la regeneració urbana sostenible i innovadora

23 de novembre de 2017
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La Comissió Europea tria a València com smart city de referència, passant a formar part de la xarxa de ciutats europees més innovadores.
  • La ciutat de València acull durant tres dies al voltant de 100 representants de 28 entitats de vuit països diferents per a l’arrencada del projecte europeu Lighthouse MAtchUP.

Gràcies a aquest projecte, l’Ajuntament de València va a poder implementar 52 actuacions innovadores d’energia, mobilitat i TIC en diferents barris de la ciutat.

“És un projecte complex basat en la transformació energètica en tots els aspectes que contribuïsquen a la mitigació i disminució dràstica dels efectes del canvi climàtic mitjançant la introducció d’introducció de noves energies i de la mobilitat elèctrica, que fem tres ‘Ciutats Faro”: València, Dresden i Antalya, a més d’altres sis ciutats col·laboradores, coordinades totes elles des d’este centre de Las Naves”, ha comentat Joan Ribó en finalitzar l’acte que marca l’arrencada del projecte.
La presentació oficial del projecte MAtchUP s’ha celebrat este matí en Las Naves amb la presència de l’Alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor d’Innovació Berto Jaramillo, l’alcalde de la ciutat turca de Antalya, Tevfik Türel i l’alcalde de la ciutat alemanya, Dresden, Dirk Hilbert.
“Pel que fa a València està centrat en tota la ciutat però especialment en els Poblats Marítims i en concret en el Cabanyal, on tenim un projecte de revitalització del barri i volem aplicar totes estes propostes de canvi en els sistema de gestió de l’energia, des de la rehabilitació d’habitatges pensant que després es minimitze el consum d’energia, fins a la instal·lació d’energies alternatives”, ha assenyalat Ribó. “També inclou la introducció d’autobusos elèctrics, posar punts para recarrega, renovació de totes les lluminària públiques… Hem signat un acord que hem de complir, i és que l’any 2030 s’han de reduir un 40% les emissions de gasos d’efecte hivernacle.”. Per a l’alcalde de València, este projecte “suposa una gran responsabilitat però també un reconeixement que les coses s’estan fent bé.”
Durant cinc anys, València serà ciutat capdavantera d’este projecte demostratiu de la Comissió Europea que té com a objectiu implantar un model de regeneració urbana integral i sostenible a través de solucions innovadores en els sectors d’energia, mobilitat i TIC en el districte de Poblats Marítims. El projecte compta amb un pressupost per a València que supera els 5,5 milions d’euros, dels quins 1.689,683€ els executarà el Ajuntament i l’EMT, 735.750€ el centre d’innovació Las Naves i la resta el consorci local de la ciutat. El total del pressupost del consorci europeu ronda prop de 20 milions d’euros.
En total es van a poder desenvolupar 52 accions, entre les quals destaquen l’aplicació d’un innovador sistema convertidor d’energia de les ones del mar. Este sistema és capaç de capturar l’energia elèctrica produïda per les ones del mar per a subministrar il·luminació pública en el front marítim.
L’alcalde de València ha explicat l’interès que ha despertat esta iniciativa “ja que seria molt positiu per l’estalvi econòmic i mediambiental que suposaria en engegar-la en qualsevol de les nostres platges”.
Així mateix, el projecte contempla altres accions molt destacables com un sistema de recuperació d’energia de clavegueram per a produir calor i fred i que serà provat en el centre esportiu de Natzaret. En este barri també està prevista una altra acció que contempla substituir 4.000 fanals per a posar lluminàries monitorizadas i gestionades a través de la plataforma VLCi que permeten reduir el consum energètic i els costos de manteniment.
També en les lluminàries de la ciutat es va a desplegar un sistema de 10 punts de càrregues de vehicles elèctrics amb un sistema intel·ligent de control i integrades en la plataforma urbana VLCi que permetrà la reducció d’un 34% del consum energètic.
Dins de l’àrea de mobilitat, el projecte planteja accions per a fomentar el desplegament de la electro mobilitat en la ciutat com a iniciatives de logística de distribució d’última milla o la implantació de bicicletes elèctriques per a facilitar la mobilitat en persones amb dificultats en el moviment.
“Estes accions són solament alguns exemples que juntament amb altres iniciatives no tècniques de foment de l’ocupació anem a implementar a València”, ha detallat el regidor d’Innovació, Berto Jaramillo, qui ha afirmat que “és un plaure per a la Regidoria d’Innovació i per a Las Naves ser els amfitrions de l’engegada d’un projecte que per a la ciutat de València suposa una inversió de 5’5 milions d’euros aportats íntegrament per Europa per a lluitar contra el canvi climàtic, i ho anem a fer a més des de la intel·ligència col·lectiva, des de les smart cities, i posant com a centre a les persones”, ha afegit.
L’edil ha destacat la importància del projecte per a València, ja que a través de solucions innovadores i sostenibles es van a poder millorar diversos barris de la ciutat alhora que situar València a l’avantguarda europea de la regeneració urbana integral.
Al costat de València, Dresden i Antalya, formen les tres ciutats ‘far’ seleccionades per a ser l’escenari de la implantació de les accions aprovades en aquest projecte, els resultats del qual seran seguits i replicats per les ciutat ‘seguidores’ Ostende (Bèlgica), Herzliya (Israel), Skopie (Macedònia) i Kerava (Finlàndia).
L’alcalde de Dresden, Dirk Hilbert, ha dit “estar molt orgullós de formar part del projecte Matchup per a crear millors ciutats, per a construir un millor futur per als nostres habitants. Per a açò a Dresden ens centrem sobretot en la mobilitat, instal·lant sistemes intel·ligents en diferents barris .També es van a incorporar noves energies renovables i anem a instal·lar sistemes de mesurament en habitatges intel·ligents perquè els nostres propis ciutadans controlen el seu consum”. Dirk Hilbert s’ha referit a la implantació de “plataformes de col·laboració amb moltes entitats públiques i privades”, i ha assegurat que “es va a parlar molt de ciutats intel·ligents en el marc d’aquest projecte en el qual volem que tots els esforços vagen dirigits a la nostra ciudanía.”
Per la seua banda l’alcalde de la ciutat turca de Antalya, Tevfik Türel, ha destacat l’aposta per ciutats renovables que suposa este projecte europeu “que és una enorme oportunitat per a nosaltres, per a l’intercanvi de projectes i de bones pràctiques. Estem molt contestos de poder estar ací amb motiu del esdeveniment inicial”. Türel ha comentat que en Antalya “anem a implantar un exemple singular de referència perquè s’han derrocat 4.000 habitatges antics i en eixe lloc es va a crear una smart city des de zero i implantant totes les noves propostes. Esperem que puga ser un bon exemple i que puga replicar-se en altres municipis tant de Turquia com de la Unió Europea”.
Entorn de la presentació oficial, Las Naves acull des d’ahir i fins demà un conjunt de sessions tècniques i paral·leles per a debatre els desafiaments als quals s’enfronta MAtchUP, des d’intervencions tècniques fins a models financers i participació ciutadana. La multidisciplinariedad i l’intercanvi de coneixement són components clau per a l’èxit del projecte.
A València participen l’Ajuntament de València, l’Empresa Municipal de Transport (EMT), Las Naves, WITRAC, la Universitat Politècnica de València (UPV), ETRA Recerca i desenvolupament, l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), Sènior Europa, S.L. (KVELOCE). A més, a nivell nacional també intervenen la Fundació CARTIF de Valladolid i la Fundació Tecnalia Research & Innovation de Sant Sebastià.
Pots veure les fotos de la jornada.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 774477
COMPARTEIX:
TW - FB