València, primera ciutat espanyola a utilitzar l’eina Future Proofed Cities per a accelerar la transició energètica

2 de abril de 2019
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’objectiu d’aquest pilot és també donar a conéixer a la ciutadania les accions municipals pel clima.
  • L’Ajuntament de València, el centre d’innovació Las Naves i l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE) participen en aquest projecte, finançat per Climate KIC.
  • Ja ha tingut lloc una primera reunió amb diferents serveis municipals per a explicar en què consisteix.

Durant un any, la ciutat de València provarà l’eina Future Proofed Cities dins d’un projecte pilot posat en marxa per l’Ajuntament de València, a través del Servei d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, el centre d’Innovació Las Naves i l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE); i finançat per Climate KIC. Es tracta d’una iniciativa que ja utilitzen més de 50 ciutats europees amb la finalitat de planificar les accions amb les quals accelerar la transició energètica. I complir, d’aquesta forma, amb els compromisos adoptats pel Pacte dels Alcaldes per al Clima i l’Energia.

La transició energètica consisteix a dur a terme una sèrie de canvis estructurals que permeten canviar el model energètic actual perquè aquest siga més just i democràtic. L’objectiu és aconseguir que totes les persones tinguen accés a l’energia, a més de fomentar l’ús d’energies renovables que permeten pal·liar els efectes del canvi climàtic.

D’aquesta forma, la nostra ciutat es converteix en la primera a Espanya a utilitzar aquesta plataforma online que també permetrà a les i els ciutadans conéixer el desenvolupament de les accions municipals. Les ciutats són els actors perfectes per a liderar la transició energètica, davant la bretxa existent entre els compromisos dels governs nacionals i els objectius climàtics globals que cal complir.

Tant els socis del projecte com la consultora belga Future Proofed Cities, que implementa aquesta eina, han presentat ja el projecte a responsables de diferents serveis municipals de l’Ajuntament de València, amb la finalitat de recaptar opinions i col·laboració, ja que és fonamental que les accions pel clima compten amb la major coordinació possible i evitar, així, duplicitats. En la reunió han participat representants d’Enllumenat, Residus, Cicle Integral de l’Aigua, Mobilitat Sostenible i la Fundació València Clima i Energia, a més de les institucions sòcies del projecte.

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, assegura que “Future Proofed Cities servirà per a dur a terme una radiografia real de la situació energètica a la ciutat de València. I, a partir d’ella, planificar els passos a seguir per a aconseguir la tan necessitada transició energètica i complir amb els acords globals pel clima que han sigut subscrits per 7.755 ciutats de 53 països, entre les quals es troba València, dins del Pacte dels Alcaldes”.

El Pacte dels Alcaldes és el major moviment mundial de ciutats per l’acció local en clima i energia. Segons aquest acord, les ciutats signants es comprometen a dur a terme accions per a aconseguir l’objectiu europeu de reducció dels gasos d’efecte d’hivernacle en un 40%, d’increment de l’estalvi d’energia del 27% i un increment d’ús d’energia procedent de fonts renovables també en un 27%. A més, aquestes ciutats han d’adoptar un enfocament comú per a impulsar la lluita contra el canvi climàtic.

COMPARTEIX:
TW - FB