València presentarà 3 projectes d’innovació a la convocatòria de finançament del Pacte Verd Europeu

21 de gener de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El Pacte Verd Europeu (European Green Deal) cerca una nova estratègia de creixement que transforme la Unión Europea en una economía moderna, eficient en l’ús dels recursos i competitiva.
  • Un projecte sobre edificació verda, un altre sobre economia circular i un tercer sobre participació a través de l’art són els projectes que es presentaran.

L’Ajuntament de València ha aprovat en Junta de Govern aquest matí presentar a la convocatòria de finançament del Pacte Verd Europeu (European Green Deal) el pròxim 26 de gener les propostes dels projectes d’innovació LEIA sobre construcció d’edificis verds, SCARCE sobre economia circular i PARTICIPAR-TE sobre participació a través de l’art, amb la finalitat d’avançar cap a una nova Val̀ncia transformada des d’una innovación col·laborativa i transversal.

Aquests tres projectes estan alineats amb les àrees de rellevància de l’estratègia d’innovació de la ciutat, Missions València 2030, per a aconseguir en 10 anys una ciutat més sostenible.

Per eixe motiu, des de la regidoria d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, de Carlos Galiana, que ha impulsat els tres projectes que es presentaran s’ha comptat amb la col·laboració de l’àrea d’Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica, que coordina Sergia Campillo; de l’àrea de Desenvolupament i Renovació Urbana i Habitatge, coordinada per Sandra Gómez; i de l’àrea de Participació, Drets i Innovació de la Democràcia, coordinada per Elisa Valía.

Aquestes tres propostes que es presentaran al Pacte Verd Europeu estan emmarcades en el treball del centre d’innovació Las Naves per a la identificació d’oportunitats per a oferir-les i treballar-les conjuntament a la ciutat de València. Segons el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, “entenem la innovació d’una manera transversal, com un viatge col·lectiu en el qual es poden sumar diferents àrees i treballar conjuntament. Per això hem impulsat des de la innovació aquesta oportunitat de captació de fons cap a una meta de transformació de territori i reptes de futur vinculats al Green Deal”.

Projecte LEIA

L’objectiu de la convocatòria del projecte LEIA és el disseny i la construcció d’edificis nous, o la rehabilitació d’edificis existents, perquè siguen edificis d’energia positiva, de zero emissions i zero contaminació, en veïnats verds sostenibles. Considerant, en primer lloc, una transició en el disseny i la construcció o rehabilitació d’edificis per a reduir les seues emissions i augmentar l’eficiència energètica de la seua operació. I en segon lloc, una transició a edificis energèticament positius. És a dir, que produïsquen electricitat, cobrisquen les seues necessitats de calefacció i refrigeració, i contribuïsquen a l’estabilitat de la xarxa energètica) amb tecnologies d’energia renovable i sostenible.

El projecte LEIA pretén desenvolupar i demostrar sis tecnologies diferents, en quatre tipus d’edificis, en quatre ciutats pilot europees, per a facilitar la seua transformació en barris verds, comptant amb València com a possible ciutat pilot on demostrar el projecte a través de la col·laboració amb l’Ajuntament de València, València Clima i Energia, Las Naves i AUMSA.

El projecte es durà a terme amb una sèrie de socis locals i internacionals, que seran els encarregats de dissenyar i desenvolupar les tecnologies a demostrar en el marc del projecte.

Projecte SCARCE

L’objectiu del projecte SCARCE és desbloquejar barreres i desplegar economies circulars locals i regionals a Europa, a través d’un enfocament sistèmic i transversal, seguint un marc d’innovació basat en 5 aspectes a abordar: socioeconòmic i legislatiu, la col·laboració ciutadana per a la prevenció, reutilització, reparació i reciclatge; simbiosi i col·laboració industrial en prevenció, reutilització, reparació i reciclatge; ús de tecnologies i digitalització.; i promoció i gestió coneixement.

Es tracta d’un projecte que treballarà amb un grup d’entitats regionals per a demostrar les solucions i una sèrie d’entitats internacionals per a abordar les qüestions transversals.

Projecte PARTICIPARTE

L’objectiu principal del projecte és utilitzar l’art com a eina per a desenvolupar les capacitats europees de deliberació i participació ciutadana, donant suport a la realització reeixida del Pacte Verd a través d’accions transversals que involucren i empoderen a les persones i comunitats per a donar suport a canvis de comportament, socials i culturals.

El projecte preveu fer ús del poder de l’art en el compromís cívic, buscant diverses oportunitats per a millorar la participació dels ciutadans en la implementació del Pacte Verd Europeu i de les Missions Horitzó Europa. Les arts estimulen capacitats creatives úniques, per la qual cosa el projecte oferirà metodologies i solucions innovadores. A través d’elements com la metàfora, l’humor i la història, les arts oferiran punts d’entrada acollidors a la participació cívica, ajudaran les persones a imaginar noves possibilitats, a esperar abans de jutjar, a tolerar l’ambigüitat i escoltar i a comprendre diferents perspectives.

Igual que la resta dels projectes es realitzarà en col·laboració amb altres socis regionals i europeus.

 

Pacte Verd Europeu (European Green Deal)

El Pacte Verd Europeu és el full de ruta per a dotar a la UE d’una economía sostenible. La realización d’aquest objectiu exigirá que transformem els reptes climáticos i mediambientals en oportunitats en tots els ámbitos políticos i que aconseguim una transición justa i integradora per a tots.

La convocatòria del Pacte Verd Europeu proporciona suport financer i assistència et́cnica per a ajudar a les persones, les empreses i les regions dt.́s afectades per la transición cap a la economía verd. Mobilitza mil milions d’euros en investigación i innovación per a fomentar una transición social justa i sostenible. S’espera que els projectes produïsquen resultats tangibles i visibles amb relativa rapidesa i mostren cómo la investigación i la innovación poden proporcionar solucions concretes per a les principals prioritats del Pacte.

COMPARTEIX:
TW - FB