València presenta la seua primera missió d’innovació per a convertir-se en una ciutat climàticament neutra

3 de juny de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’acte se celebrarà en el centre d’innovació Las Naves, de 9.30 a 12.00 hores, i es podrà continuar en línia en directe prèvia inscripció en missionsvalencia.eu.
  • Comptarà amb la participació de la ministra per a la Transició Ecològica del Govern d’Espanya, Teresa Ribera; la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; i l’alcalde de València, Joan Ribó. També es llançarà una convocatòria internacional de projecte orientada a la missió que estarà dotada amb 100.000 euros.

L’Ajuntament de València, a través de València Clima i Energia i el centre d’innovació Las Naves, presentaran dimecres que ve 9 de juny la primera missió d’innovació dins de l’estratègia Missions València 2030: València Ciutat Neutra. Una missió l’objectiu de la qual és que València tinga 3 barris o pobles climàticament neutres abans de 2030.

Amb aquesta iniciativa, València impulsarà i desplegarà els treballs necessaris per a postular-se com a candidata a ser una de les cent ciutats europees seleccionades dins de la missió europea ‘100 ciutats europees neutres abans de 2030 per (i per a) la ciutadania’, tal com va aprovar el Ple de l’Ajuntament de València el passat 25 de febrer amb el suport del govern municipal (Compromís-PSPV), i de PP i Ciudadanos per part de l’oposició. Es tracta de la primera de les Missions València 2030.

València Ciutat Neutra part de la premissa que mitigar els efectes del canvi climàtic és un dels reptes per a la humanitat, amb el que és necessari accelerar les transformacions per a donar resposta a una situació d’emergència climàtica. Les ciutats estan cridades a exercir un paper crucial en ser responsables del 72% de les emissions globals i poder arribar a aglutinar fins al 80% de la població mundial en 2050.

Carlos Galiana, ha explicat que “creiem que la innovació és un viatge col·lectiu i aconseguir una missió com aquesta no serà únicament responsabilitat de l’Administració, per això necessitem la participació de les 4 hèlices: el sector públic, el privat, l’Acadèmia i la societat civil. Per això és tan important en aquesta missió el paper de les organitzacions ambaixadores de Missions València 2030”.

Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, ha manifestat que “la situació d’emergència climàtica requereix que actuem de manera urgent per a reduir les nostres emissions i adaptar-nos al canvi climàtic. L’única manera d’aconseguir una ciutat neutra és mitjançant l’acció conjunta i ambiciosa de tota la societat, per això volem informar i empoderar a la ciutadania perquè participen en aquesta missió amb nosaltres”.

L’acte se celebrarà en el centre d’innovació Las Naves, de 9.30 a 12.00 hores, i es podrà continuar en línia en directe prèvia inscripció en missionsvalencia.eu. L’esdeveniment comptarà amb la participació de la ministra per a la Transició Ecològica del Govern d’Espanya, Teresa Ribera; la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; i l’alcalde de València, Joan Ribó.

Dins de la programació prevista hi haurà dues conferències inspiradores: “El paper de les ciutats a l’Europa descarbonizada” de Claire Roumet (directora de Energy Cities) i “Missió Europea 100 ciutats climàticament neutres” de Kirsten Dunlop (CEO de EIT Climate KIC).

Posteriorment se celebrarà un diàleg des del territori en el qual es presentarà el paper de València per a convertir-se en una de les primeres ciutats d’Europa a ser climàticament neutres. En ell participaran Jordi Peris, coordinador d’Estratègies Urbanes de l’Ajuntament de València; Celsa Monrós, directora general de Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana; i Carlos Sánchez, director-gerent de la Fundació València Clima i Energia de l’Ajuntament de València.

A més, se celebrarà una taula d’organitzacions ambaixadores de la missió amb la presència de Patricio Carpena, responsable de RSE de Mercadona; Marcos Lacruz, president de AVAESEN; Tomás Gómez, director de l’Institut d’Enginyeria Energètica; i Julio Huerta, coordinador de la Fundació Horta Sud. La periodista Mª Josep Picó moderarà la discussió al voltant del paper que han de jugar les diferents entitats i sectors de la ciutat a aconseguir una ciutat neutra en 2030.

Finalment, Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, presentarà el llançament d’una convocatòria internacional per a projectes orientats a la missió València Ciutat Neutra i a la qual es destinaran els 100.000 euros que l’any passat va guanyar València per quedar entre les 6 ciutats finalistes en la Capital Europea de la Innovació.

COMPARTEIX:
TW - FB