València presenta a París les accions pilot del projecte contra la soledat de les persones majors

9 de desembre de 2019
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El projecte Healthy Loneliness ha sigut desenvolupat a la nostra ciutat per Las Naves i l’Institut Ítaca Sabien de la Universitat Politècnica de València; i la Comissió Europea ha renovat el finançament del projecte en 2020.
  • L’objectiu ha sigut proporcionar eines a les persones majors perquè puguen enfrontar el sentiment de soledat no desitjada.

Durant un any, el centre d’innovació Las Naves i l’Institut Ítaca Sabien de la Universitat Politècnica de València han dut a terme una sèrie d’accions pilot que, dins del projecte Healthy Loneliness, s’han presentat a la cimera d’EIT Health a París. En concret, la persona encarregada d’exposar el que des de València s’ha fet ha sigut Vicente Traver, director d’Ítaca Sabien.

La lluita contra la soledat no desitjada en persones majors és l’objectiu principal del projecte Healthy Loneliness a València, on hi ha més de 40.000 majors de 64 anys que viuen soles. Aquest problema, tal com assenyala el regidor d’innovació Carlos Galiana, “es va abordar en primer lloc amb un diagnòstic de la situació per a conéixer com els afectava en la seua salut i en la seua vida quotidiana, i identificar les seues principals necessitats”. Per a això, afig Galiana, “duem a terme al març dos tallers de co-creació amb 40 agents de 35 entitats diferents i reunim també 15 persones majors de 64 anys en situació de soledat”.

En concret, en aquests tallers han participat representants de col·lectius de la ciutat com Cruz Roja, Amics de la Gent Major, Cáritas, entitats dedicades a l’atenció de persones majors com Atenzia, Gesmed o Iniciativa Social Integral, tècnics en Serveis Socials de barris com Natzaret, Orriols i el Cabanyal, així com professionals diversos de la sanitat pública i l’Administració.

A partir d’aquest diagnòstic, Las Naves i l’Institut Ítaca Sabien de la Universitat Politècnica de València van posar en marxa un projecte pilot, dins del Healthy Loneliness, en col·laboració amb el Consell de Salut de República Argentina, Salvador Pau i Xile. La iniciativa ha consistit en la realització de tres tipus de tallers per a persones majors del barri d’Algirós que les seues temàtiques van sorgir a partir de les conclusions dels tallers de diagnòstic: alimentació saludable, economia domèstica i ús de les noves tecnologies.

En total s’han dut a terme 10 tallers, amb un total de 46 hores de classe, en els quals han participat al voltant de 50 persones entre els 62 i els 94 anys. Les activitats han sigut gratuïtes, finançades per EIT Health, i s’han impartit als centres de salut del barri d’Algirós entre el 15 de setembre i el 6 de novembre. L’objectiu d’aquesta formació ha sigut proporcionar-los les eines necessàries perquè puguen abordar la soledat i tindre un envelliment el més actiu i saludable possible.

La Comissió Europea ha renovat el finançament del projecte Healthy Loneliness per a València en 2020, per la qual cosa tant Las Naves com l’Institut Ítaca Sabien esperen replicar aquestes activitats en altres barris de València. Una ciutat, cal no oblidar-ho, en la qual el 26% del total de persones majors de més de 64 viuen soles, segons l’Oficina d’Estadística de l’Ajuntament.

Healthy Loneliness

El projecte Healthy Loneliness té una duració d’un any. Durant aquest temps, València, París i Lodz (Polònia) -les tres ciutats sòcies d’aquesta iniciativa europea- han realitzat una anàlisi sobre la soledat en les seues respectives urbs i posat en marxa activitats diverses com són tallers grupals i esdeveniments més multitudinaris. A la nostra ciutat, les encarregades de desenvolupar aquestes tasques han sigut l’Institut Ítaca Sabien de la Universitat Politècnica de València i Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València.

COMPARTEIX:
TW - FB