València participa en un clúster europeu de sis projectes internacionals que promouen la salut urbana

16 de abril de 2021
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Les sis iniciatives europees compartiran en un consorci – European Cluster on Urban Health- les seues experiències i investigacions en l’anàlisi i millora de determinants socials que afecten la salut.
  • València s’integra en el clúster amb el projecte de lluita contra la pobresa energètica WellBased, conformat per 9 països i que lidera la nostra ciutat amb la coordinació de Las Naves.

El projecte europeu WellBased que està desenvolupant-se a la nostra ciutat amb l’objectiu de dissenyar, implementar i avaluar un pla per a reduir la pobresa energètica i els seus efectes en la salut de les persones, serà una de les sis iniciatives europees que conformen l’European Cluster on Urban Health. Aquesta entitat és un consorci en el que participa Las Naves, i que busca promocionar la salut urbana mitjançant l’intercanvi d’experiències, investigacions i coneixements que generen 6 projectes que giren entorn a l’impacte en salut de múltiples determinants socials en diverses ciutats europees.

Aquestos sis projectes tenen en comú que són iniciatives que promouen la salut, alineant-se amb els compromisos de l’Agenda Urbana Europea, i que posen en marxa accions innovadores per millorar la salut i el benestar de la ciutadania, tractant factors mediambientals, climàtics i socioeconòmics.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, assenyala que aquest consorci “ens permet tindre una mirada molt llarga, aprendre d’altres accions similars, d’altres països, convertir-nos nosaltres també en referent, i seguir implantant les polítiques públiques centrades en actuar sobre el benestar de les persones”.

Diversitat de projectes per millorar la salut de les persones

El clúster European Cluster on Urban Health el formen els projectes Emotional Cities, Enlightenme, Heart, Recetas, Urbanome i Wellbased. Emotional Cities genera una novedosa cartografia emocional de les ciutats, combinant l’anàlisi espacial de les dades socials i sanitàries amb experiments de neurociència, provant en problemes reals de ciutats com Copenhaguen (Dinamarca), Lisboa (Portugal), Londres (Regne Unit) i Lansing/Detroit (EEUU).

Enlightenme explora l’impacte de la il·luminació urbana en la salut i el benestar en tres ciutats europees: Bologna (Itàlia), Amsterdam (Holanda) i Tartu (Estònia). Heart, en el que participen 10 països europeus, desenvolupa un kit de ferramentes que milloren l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en edificis, especialment en el centre i el sud del continent, on el canvi climàtic està provocant un major consum d’electricitat tant en estiu com en hivern.

Recetas, en el que participen 6 països de tot el món, versa sobre solucions basades en la naturalesa aplicades com a prescripció social, és a dir: infraestructura verda per promoure la cohesió social i abordar la soledat. Urbanome pretén crear un marc comú de la UE per avaluar de forma exhaustiva les polítiques multisectorials en entorns urbans, recolzant l’enfocament de l’OMS de “La salut en totes les polítiques”, a través de pilots en Aarhus (Dinamarca), Atenes (Grècia), Aberdeen (Escòcia), Madrid, Milà (Itàlia), Liubliana (Eslovènia), Stuttgart (Alemanya), París (França) i Tessalònica (Grècia).

Per últim, WellBased aportarà la seua experiència en la lluita contra la pobresa energètica i els seus efectes en la salut i benestar de la població. 9 països i 6 ciutats pilots formen part d’aquesta iniciativa, liderada per València i coordinada pel Centre d’Innovació Las Naves, que compta amb un pressupost total de 5’1 milions d’euros, del qual València en rep aproximadament 1’6 milions d’euros sumant les aportacions de tots els socis locals: la Fundació València Clima i Energia, l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic de València, l’empresa especialitzada en innovació K-Veloce, i Las Naves.

WellBased

A partir de l’experiència pionera desenvolupada en l’Oficina de l’Energia al voltant del dret a l’energia, impulsada per València Clima i Energia, el pilot WellBased a València té com a objectiu, desenvolupar una Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia que completarà el ventall d’accions de l’Oficina que van des d’intervencions comunitàries, fins a auditories energètiques, campanyes de conscienciació i sensibilització, activitats d’empoderament energètic, etc. S’actuarà especialment en el radi d’accions de l’Oficina, i donarà suport a la població en situació de vulnerabilitat dels barris d’Aiora, Poblats Marítims, Camins al Grau i Algirós.

Per la seua banda, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Alejandro Ramon subratlla: “des de l’Oficina de l’Energia treballem cada dia per a millorar la vida de les persones en situació de pobresa energètica de la ciutat. Volem fer realitat el seu dret a tindre unes bones condicions de vida i salut. El projecte WellBased i ara la participació en aquest clúster, ens donen els mitjans per a continuar millorant el servei públic i gratuït que oferim des de l’Oficina, en col·laboració amb els Serveis Socials de l’Ajuntament”.

 

Compartir experiències

El clúster té com a objectiu optimitzar les sinèrgies. Entre les tasques que es realitzaran es troba l’organització de tallers temàtics i publicacions sobre qüestions diverses i que estan relacionades en cadascun dels projectes com puguen ser problemes urbans i epidèmies -relacionant-ho amb la COVID- ciència ciutadana enfocada a la salut urbana, ètica, determinants de la salut i intervencions urbanes, polítiques públiques, igualtat, etc.

La direcció del clúster anirà tornant-se per projectes, i WellBased l’ocuparà entre març i octubre de 2023. La primera assemblea de treball serà els pròxims dies 20 i 21 de maig.

COMPARTEIX:
TW - FB