València instal·la un pilot de bicis elèctriques carregades amb energia solar

10 de octubre de 2017
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Las Naves ha impulsat la instal·lació del projecte pilot «Bicis Solars», un sistema de bicicletes elèctriques amb carregadors que s’alimenten amb energia solar
  • Les bicis solars estan disponibles de manera gratuïta per a tot el món durant un període de prova de 15 minuts

«Bicis Solars» és un sistema de bicicletes elèctriques els carregadors de les quals s’alimenten amb energia solar. El pilot constarà inicialment de quatre bicicletes i s’ha realitzat en col·laboració de La Marina de València. El projecte ha estat desenvolupat per l’empresa CM Aigua i Energia S.L. que va ser una de les guanyadores de l’últim concurs d’idees Transition Cities, finançat per la plataforma Climate KIC de lluita contra el canvi climàtic.

El projecte pretén promoure la mobilitat elèctrica sostenible i la producció d’energies renovables a la ciutat de València. La iniciativa vol complir dos objectius: provar la instal·lació d’aquesta nova tecnologia en un context real, i avaluar el potencial de la instal·lació per crear consciència sobre la mobilitat sostenible urbana i la producció d’energia renovable entre turistes i habitants de la ciutat.

Aquest matí durant la presentació del pilot, l’edil d’Energia Renovable i Canvi Climàtic i Innovació de l’Ajuntament de València, Roberto Jaramillo, ha ressaltat que “a més del benefici per al medi ambient, aquestes bicis també compleixen amb una important labor social en tenir un vessant inclusiu ja que són accessibles tant per a gent gran com per a persones amb mobilitat reduïda”.

Amb aquests objectius el projecte intenta aprofitar les condicions ideals de la ciutat de València per a la producció d’energia solar i l’ús de la bicicleta. València té un dels majors indicadors de dies assolellats a l’any de tota Espanya, així com una orografia favorable que també facilita el transport amb bici. El desenvolupament del projecte pilot, situat en La Marina, consta de 4 bicicletes elèctriques, equipades amb un sistema de recarrega amb energia fotovoltaica renovable a través d’un sostre solar. En aquest sostre solar s’han instal·lat els punts de càrrega que aprofiten l’energia diürna per subministrar-la a les bicicletes ancorades a la base.

La bicicleta elèctrica triada és accionada per un motor elèctric de 350W. El sistema disposa de 4 panells solars fotovoltaics de 300w cadascun situats en els sostres solars de les estacions de recarrega. La instal·lació independent de la xarxa té un sistema de bateries per aprofitar al màxim l’energia produïda per les plaques, però també per garantir el subministrament en cas de necessitat.

Ubicació en La Marina de València

El pilot s’executa en col·laboració amb La Marina de València, on s’instal·larà i operarà durant les properes setmanes per oferir a tots de manera gratuïta l’oportunitat de gaudir d’un passeig amb bicicleta elèctrica. La Marina de València ha accedit a permetre la seua instal·lació en un lloc estratègic en la intersecció de la zona turística i el passeig marítim, garantint una alta visibilitat del projecte i alt impacte. Al final del projecte, s’analitzarà l’impacte de l’activitat incloent el potencial de replicació més àmplia, el nombre d’usuaris i usuàries, així com les dades de kg de CO2 no emesos.

Aquest projecte aposta per les bicis solars com a solució pràctica i «ambientalment amigable» per als problemes de contaminació de les ciutats. A través d’aquest pilot, a més de fomentar aquest tipus de transport i fer-ho accessible per a tothom, també es pretén divulgar i fomentar l’aplicació en altres àmbits de l’energia solar fotovoltaica com a font energètica renovable i no contaminant. Així, aquesta idea resulta una aposta guanyadora per desplaçar-se amb amplis beneficis tant mediambientals, com a econòmics i que té un impacte positiu en la salut i en el confort dels usuaris i usuàries.

COMPARTEIX:
TW - FB