Fotografia del parc amb paviment que gestiona la recollida d'aigües pluvials

València impulsa espais urbans amb sistemes que gestionen i arriben a filtrar el 100% de l’aigua de les pluges

18 de setembre de 2023
CATEGORIA:
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB

Diverses iniciatives pilot ubicades al districte de Ciutat Fallera acullen Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS), un tipus de paviment que permet la filtració al 100% de les aigües pluvials i una millor gestió de les torrencials.

Aquestes accions estan alineades en l’estratègia de Missió Climàtica de l’Ajuntament de València i ajuden a mitigar els efectes del canvi climàtic en la nostra ciutat.

Les inclemències de l’oratge derivades del canvi climàtic provoquen cada vegada amb més assiduïtat un major volum i intensitat de precipitacions. La ciutat de València, afectada per aquesta circumstància, treballa dins l’estratègia de la Missió Climàtica 2030, en iniciatives que estudien i proven solucions per tractar, entre d’altres qüestions, aquesta problemàtica i buscar l’eficiència i aprofitament de l’aigua de la pluja, inclús d’aquella que amb cada vegada major freqüència, es produeix de manera torrencial.

El districte Ciutat Fallera de València, ha estat espai de prova – en el marc del projecte europeu GrowGreen, finalitzat l’any passat i coordinat a València per Las Naves- de nombroses accions pilots que busquen adaptar millor els espais urbans a les conseqüències del canvi climàtic. Entre aquestes iniciatives, es troba la instal·lació de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS), els quals ajuden a millorar la gestió de les aigües pluvials.

Aquestos sistemes han estat desenvolupats en diverses ubicacions del barri: en un jardí vertical instal·lat al CEIP Ciutat Fallera, en el sostre verd del centre de persones majors de Benicalap, i en dos ubicacions més grans on podem observar el funcionament dels sistemes en la gestió de la quantitat de pluja caiguda: l’entorn urbà del carrer del Foc i la plaça Regino Más, on s’ha dissenyat un corredor verd blau; i una àrea continua al Parc de Benicalap que ha passat de ser un solar en desús a convertir-se en un bosquet sostenible de 5.273 metres quadrats, ple de vegetació i destinat a l’ús de la ciutadania.

Monitorització

L’informe sobre la monitorització d’aquestes dos últimes zones, realitzat per l’Institut Universitari d’Investigació d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient (UPV), ha permès comprovar que el paviment i sòl permeable instal·lat en ambdues zones ha demostrat alta eficiència. Aquestes estructures SUDS faciliten la reducció en la zona del corredor verd dels volums totals d’escorrenties que arriba al clavegueram (entre un 66% i un 100%), i dels caudals màxims (entre el 37% i el 100%).

L’estudi de la UPV destaca a més de l’alta capacitat de filtració dels SUDS, que aquestos també aconsegueixen una alta eficiència en la retenció de substàncies contaminants, en percentatges que van del 65% al 100%.

Bosquet sostenible

Pel que fa al bosquet, l’eficiència de gestió de l’aigua ha arribat també al 100%. El propi disseny de l’espai també facilita la gestió de les precipitacions. S’ha combinat una topografia estudiada per a que l’escolament dirigisca l’aigua cap als diferents SUDS i s’han emprat sistemes de bio-retenció com són tres conques d’infiltració connectades en cascada. Tot per facilitar la gestió i l’estalvi de l’aigua.

El bosquet, a més, compta amb altres beneficis, perquè les diferents espècies vegetals plantades, compensen les emissions de CO2 del barri i estigueren consultades durant el procés de participació del projecte, on s’implicà al veïnat. Aquesta vegetació redueix l’exposició a la radiació solar i ha millorat l’estrès tèrmic de la zona, afavorint a més la presència d’animals i augmentat la biodiversitat de l’àrea.

Adaptació al canvi climàtic

La regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, subratlla que aquestes accions pilot “són fonamentals en la recerca, la investigació i la prova de noves maneres de fer front a les conseqüències del canvi climàtic. Cal que aportem solucions que ens permeten adaptar-nos, i que la nostra ciutat estiga al capdavant d’aquesta missió”.

COMPARTEIX:
TW - FB