Fotografia d'un grup de xiquets i xiquetes jugant a un camp de futbol

València i la Conselleria de Sanitat s’uneixen per a lluitar contra l’obesitat infantil

13 de novembre de 2023
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El programa Esc@lasalut té com a finalitat previndre l’obesitat en els xiquets i xiquetes mitjançant l’aplicació de la tecnologia i l’ús de la ludificació.
  • L’aplicació busca empoderar als menors de 8 a 12 anys i a les seues famílies per a crear entorns saludables i millorar la seua salut física i mental.
  • En total participaran 200 estudiants de tres col·legis d’Educació Infantil i Primària d’Almassora, Petrer i València.

L’obesitat infantil és un greu problema de salut pública a nivell internacional, catalogada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com “l’epidèmia del segle XXI” a causa de la seua alta prevalença i les greus implicacions per a la salut, així com els costos econòmics i socials associats.

Segons l’Informe de Salut en la Comunitat Valenciana 2022, aproximadament una quarta part de la població de 2 a 17 anys a la Comunitat Valenciana presenta excés de pes.

En un esforç conjunt per abordar l’obesitat infantil i promoure hàbits de vida saludables, el centre d’Innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves i la Conselleria de Sanitat han signat aquesta setmana un conveni per a expandir el projecte Esc@lasalut.

Aquesta iniciativa porta en marxa des de l’any 2019 i va nàixer gràcies a la col·laboració de Las Naves i la Unitat contra l’Obesitat i el Risc Cardiovascular en Xiquets i Adolescents (URCV), pertanyent al Servei de Pediatria del Consorci Hospital General Universitari de València (CHGUV), que aporta coneixement científic i clínicament provat.

Respecte a aquesta nova aliança amb la Conselleria de Sanitat, la regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, ha destacat que “aquest projecte és l’exemple tangible de com podem des de l’àmbit públic aplicar la innovació i la tecnologia per a millorar la salut aplicant un enfocament de prevenció que aborde els determinants que influeixen en l’obesitat infantil”.

L’edil ha ressaltat com es pot promoure una vida saludable d’una manera amena, com, per exemple, amb aquesta app que utilitza la ludificació per a motivar als estudiants a participar activament, mitjançant punts i insígnies.

En el marc d’aquest nou conveni, que es ve desenvolupant durant tot l’any 2023, estan participant al voltant de 200 estudiants de tres centres escolars, el CEIP Riu Millars d’Almassora, el CEIP Reis Catòlics de Petrer i el CEIP Teodor Llorente a València.

Durant aquest període, s’han organitzat xarrades informatives sobre l’obesitat infantil i l’ús de l’aplicació en col·laboració amb el professorat i famílies.

Paral·lelament, s’han establit sessions de treball amb els espais intersectorials municipals d’Almassora, Petrer i el barri d’Arrancapins-Petxina, per a identificar actius i planificar accions de prevenció. Tot amb el suport i seguint les recomanacions tècniques de XarxaSalut i EduSalud.

Finalment, per a avaluar el projecte, s’empraran eines validades que mesuren l’impacte dels hàbits saludables dels xiquets, xiquetes i les seues famílies, juntament amb qüestionaris d’experiència d’ús.

Esc@lasalut

Esc@lasalut es basa en el Programa d’Atenció Integral de l’Obesitat Infantil (PAIDO), que ha sigut clínicament provat per la URCV de l’Hospital General.

Aquesta eina tecnològica es compon de l’aplicació gratuïta i oberta, així com d’una plataforma de suport per a carregar contingut i programar activitats.

L’aplicació conté unitats temàtiques dissenyades per a ser utilitzades pel professorat i proporciona informació educativa sobre hàbits saludables, com l’alimentació, ús de pantalles, activitat física o somni, a més de desafiaments específics que han de realitzar per a l’alumnat i les seues famílies.

La ludificació, mitjançant insígnies i punts, s’utilitza per a motivar a l’alumnat a participar activament.

Entre 2020 i 2022, es van dur a terme proves pilot en col·laboració amb famílies i pacients del Servei de Pediatria del Consorci Hospital General Universitari de València i cinc escoles de les províncies de València i Castelló. Aquestes proves van permetre millorar l’aplicació i agregar noves funcionalitats, que es reflecteixen en la versió actual.

COMPARTEIX:
TW - FB