València homenatja l’arqueòloga Marga Sánchez Romero amb un nou mural del projecte ‘Dones de Ciència’

30 de maig de 2024
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La UPV i València Innovation Capital estrenen este mural, obra de l’artista Laia Fernández-Pacheco, situat en el CEIP l’Albereda de València
  • Ja són 37 els murals amb els quals el projecte ‘Dones de Ciènci’a rendix tribut a dones de referència de la ciència

La Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Ajuntament de València, a través de València Innovation Capital, han inaugurat este dijous un nou mural del seu projecte ‘Dones de Ciència’. Situat en el CEIP l’Albereda de València, el mural ret homenatge a l’arqueòloga, divulgadora científica i, actualment, vicerectora de la Universitat de Granada, Marga Sánchez Romero. La pintura és obra de l’artista mallorquina Laia Fernández-Pacheco. Al costat d’elles, els grans protagonistes d’este matí han sigut els alumnes i alumnes del centre, els qui durant les últimes setmanes han preparat, al costat dels seus professors i professores, diferents activitats entorn de les figures de la investigadora i l’artista, que han presentat en la inauguració.

“Per a mi, haver pogut pintar este mural ha sigut un gran regal. Ho he gaudit moltíssim, sobretot quan l’alumnat del col·legi s’hi acostava per a preguntar-me a qui estava pintant, què era cada cosa del mural… A poc a poc han anat veient com anava prenent forma i ha sigut molt bonic veure el seu interés, explicar-los una miqueta tot el procés, qui era Marga, què feia”, ha destacat Laia.

En el mural, Laia arreplega alguns dels aspectes principals de la investigació de Marga Sánchez Romero, plasmant que les dones en la prehistòria també caçaven, donant-li importància a més a la maternitat i a cura d’altres persones. “Jo soc molt de crear personatges i tot això ho he contat a través de diferents figures, amb un mural de colors plans i alguna textura, que donen vida a un mural que m’ha encantat pintar”, ha assenyalat Laia.

Marga Sánchez Romero ha mostrat la seua alegria i agraïment: “Quan he vist el mural m’he posat a plorar. Estic meravellada perquè treball molt amb dones i infància i crec que han sigut els grans oblidats en el discurs històric. Les dones no sols hem d’estar en ciència fent ciència, sinó que també hem de ser objecte d’estudi en moltes disciplines en les quals no se’ns ha tingut en compte. El cicle de la investigació només es queda complet si fas divulgació i arriba a la ciutadania com succeïx amb este projecte ‘Dones de Ciència’”.

A l’acte han assistit també el rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capella; la regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València, Paula Llobet; i el responsable de la Unitat de Divulgació i Participació de la Ciència de la FECYT-Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, César López García.

El rector de la UPV ha incidit en la importància de continuar treballant per la visibilització de les dones en molts àmbits, “principal objectiu d’este projecte de ‘Dones de Ciència’, amb el qual des de fa més de cinc anys estem contribuint a reduir la bretxa de gènere en l’àmbit de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) i a fomentar vocacions científiques entre els i les més joves”

La regidora Paula Llobet ha recalcat “la importància de tindre cada vegada més xiquetes estudiant en ciència i tecnologia, atés que les xifres últimament no són molt positives. Eixes xiquetes, i la diversitat que representen, són necessàries si volem convertir a la ciutat de València en el hub de referència d’innovació i emprenedoria tecnològica del Mediterrani, tal com ens hem marcat com a objectiu en la nostra estratègia València Innovation Capital”.

37 murals visibilitzant a dones de referència internacional

El projecte ‘Dones de Ciència’, impulsat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Ajuntament de València, a través de València Innovation Capital, compta amb la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Amb el mural inaugurat este dijous en el CEIP L’Albereda són ja 37 els realitzats en el marc d’esta iniciativa que, des de 2019, està contribuint a visibilitzar a dones de referència en els seus respectius camps, com ho són Marga Sánchez Romero i Laia Fernández-Pacheco.

COMPARTEIX:
TW - FB