València fa els primers passos del projecte europeu que desplegarà un model de turisme sostenible de congressos

6 de juny de 2024
CATEGORIA:
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB

El Palau de Congressos serà el lloc on es desenvoluparà un pla innovador, dotat amb 5,2 milions d’euros, que transformarà el turisme de congressos per a afavorir el desenvolupament socioeconòmic i la transició verda

Representants dels sis socis d’esta iniciativa, impulsada des de la Regidoria d’Innovació, s’han reunit per a iniciar la fase de preparació del projecte Zentropy MICE, que començarà oficialment al desembre

El projecte Zentropy MICE ha fet els seus primers passos a València. Esta iniciativa europea, que té com a objectiu abordar l’impacte a la ciutat del sector MICE —turisme vinculat a viatges de negocis, congressos, reunions, incentius i esdeveniments—, es desplegarà a la ciutat a partir de desembre, amb una duració de quatre anys.

D’entre 112 candidatures, València ha sigut triada per la Comissió Europea per a desplegar esta iniciativa, que compta amb un pressupost de 5.252.306 € i està cofinançat al 80% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Esta actuació, coordinada per l’Ajuntament de València, s’implementarà a través de la cooperació de sis socis: el mateix consistori, el Palau de Congressos, València Innovation Capital, Universitat Politècnica de València, Fundació Visit València i Khora Urban Thinkers.

El projecte Zentropy MICE proposa treballar sota un enfocament innovador d’entropia urbana, mai abans aplicat al turisme, millorant el llegat del turisme de congressos a la ciutat, implementat accions innovadores, participatives, mesurables i transferibles que tenen a veure, per exemple, amb la millora de l’energia, la mobilitat, residus, informació, etc. Amb este objectiu s’ha triat al Palau de Congressos de la ciutat com a enclavament per a desplegar el projecte pilot. D’esta manera, es reformularà l’activitat MICE d’este, com un sistema obert subjecte a interaccions i fluxos amb València, treballant a una escala ciutat.

La regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, ha subratllat que este projecte és “extremadament important”. “El turisme de congressos suposa un quart del volum turístic de la nostra ciutat. Hem triat el Palau de Congressos com a camp d’experimentació, perquè any rere any augmenta la seua activitat i el volum de negoci. És un dels millors centres MICE del món. Per tant, tenim davant nosaltres una oportunitat única per a revolucionar este tipus de turisme i que aconseguim establir un precedent de model sostenible”, ha declarat la també responsable de Turisme.

El projecte Zentropy MICE s’emmarca en la segona convocatòria EUI de la Comissió Europea, on es financen projectes que oferixen solucions creatives i innovadores a reptes urbans. Les accions seleccionades han de demostrar el seu caràcter innovador, participatiu, mesurable i transferible, tot això acompanyat d’una metodologia que assegure la qualitat del projecte. A més, han d’oferir enfocaments i solucions mai abans testades. La proposta de Zentropy MICE es va presentar sota la temàtica de Turisme Sostenible, abordant específicament el sector MICE a València. Malgrat la rellevància i externalitats d’este sector, el turisme MICE ha sigut poc estudiat i són escassos els projectes que treballen entorn de la seua sostenibilitat, impacte urbà i llegat social.

En la reunió mantinguda per representants de tots els socis en el complex de València Innovation Capital, situat en Les Naus, s’han fet els primers passos del projecte, en fase de preparació i iniciació. Durant el desenvolupament de tota la iniciativa, que finalitzarà el maig de 2028, s’implementaran fins a nou programes relacionats, entre altres matèries, amb la millora de l’eficiència energètica de l’edifici del Palau de Congressos, la seua mobilitat sostenible, l’oferiment d’alimentació sostenible, la instal·lació d’infraestructura verda (solucions basades en la naturalesa), la circularitat en els residus, la creació d’una app o la creació d’aliances econòmiques i de coneixement.

COMPARTEIX:
TW - FB