València connecta el mercat ambulant de la Malvarrosa a la llum del sol

8 de setembre de 2017
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Aquest projecte de «Mercat Solar» proveeix d’electricitat, a través de la instal·lació de plaques solars, a unes parades ambulants ubicades a la platja de la Malvarrosa, així com informa a les persones transeünts dels beneficis de l’energia solar i de l’estalvi econòmic que suposa, per exemple, l’autoconsum-energètic.
  • La iniciativa pilot ha estat desenvolupada per l’empresa Ahinco Sostenible, guanyadora del Concurs Transition Cities impulsat per Las Naves en col·laboració amb el Servei de Comerç i Abastiment de l’Ajuntament de València, i finançat per la plataforma Climate KIC de lluita contra el canvi climàtic.

  Aquest pilot va resultar guanyador en la penúltima edició del concurs d’idees Transition Cities, el qual seleccionava projectes innovadors relacionats amb l’eficiència energètica i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, amb un enfocament social i que puguen aplicar-se a la nostra ciutat. El «Mercat Solar» va ser el finalista en la categoria «Experiment» de projectes que desenvolupen idees innovadores.

  Una vegada posada en marxa la proposta, la iniciativa és un projecte d’usos innovadors d’energies renovables que consisteix en la provisió d’electricitat a les parades dels mercats ambulants, com és el cas del què hi ha instal·lat a la platja de la Malvarrosa. Aquest tipus de mercats generalment utilitzen grups electrògens que contaminen i provoquen soroll. L’estació de plaques solars ubicada al passeig marítim té com a objectiu que s’emmagatzeme l’energia i se subministre. El model és molt replicable i podria utilitzar-se en altres emplaçaments de la ciutat que ho requeriren, així com en altres llocs costaners del Mediterrani.

  A més, el projecte també inclou una campanya d’informació a la ciutadania sobre els beneficis de l’energia solar, convidant a les persones que transiten pel passeig marítim a conéixer un poc més sobre aquesta energia, sobre l’estalvi econòmic que suposa i la reducció de contaminació. Precisament aquesta campanya a nivell local, se suma al Pla de Foment de l’autoconsum llançat a nivell autonòmic per la Conselleria d’Economia Sostenible, a través d’IVACE Energia.

  Bona resposta

  Encara que el projecte pilot a la Malvarrosa s’ha instal·lat fa unes setmanes, i a falta de fer balanç a finals de l’estiu, aquest ha rebut ja nombroses visites al pilot i punt d’informació, entre aquestes, les de comerciants del propi mercat que s’han interessat per la instal·lació per a ubicar-la en les seues parades, així com veïns i veïnes han mostrat la seua satisfacció i han expressat el seu interés per a que la iniciativa puga estendre’s per tot el mercat i que s’elimine així tota la contaminació procedent dels generadors.

COMPARTEIX:
TW - FB