València Clima i Energia se suma a la càtedra de Transició Energètica Urbana de la UPV

27 de octubre de 2021
CATEGORIA:
Energia
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Una càtedra creada en 2018 per Las Naves i la UPV.
  • La Càtedra de Transició Energètica Urbana és un laboratori de projectes i idees innovadores per a la transició energètica urbana, i ara comptarà amb el suport del centre d’innovació Las Naves i València Clima i Energia.

La Universitat Politècnica de València ha acollit aquest matí l’acte protocol·lari de la incorporació de la Fundació València Clima i Energia a la càtedra de Transició Energètica Urbana de la UPV, impulsada pel centre d’innovació Las Naves des dels seus inicis en 2018.

En l’acte han participat el rector José Esteban Capilla, la directora de la càtedra Carla Montagud, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica Alejandro Ramón, i el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement Carlos Galiana.

La Càtedra de Transició Energètica Urbana és un laboratori de projectes i idees innovadores per a la transició energètica urbana, amb el suport del centre d’innovació Las Naves i València Clima i Energia, totes dues fundacions de l’Ajuntament de València. La Càtedra proposa projectes per a transformar la ciutat des de la transició energètica, i viceversa. Ho fa en el marc de l’estratègia d’innovació Missions València 2030 i el Full de ruta de Transició Energètica de València a 2050.

El doble objectiu d’aquesta càtedra és descarbonitzar la ciutat i democratitzar l’energia. Per a això desenvolupa dues línies estratègiques: un programa de districtes d’energia positiva per a la ciutat neutra en carboni, orientat a contribuir a la missió València Ciutat Neutra; i un programa de propostes estratègiques per a la transició energètica vehiculades a través de la Mesa de Transició Energètica de l’Ajuntament de València.

Per a això organitza jornades, cursos, seminaris, webinars, hackathons i altres formats que ajuden a consolidar l’ecosistema de transició energètica de la ciutat de València i ofereixen espais per al diàleg estratègic sobre el rumb de la transició, a partir d’una pregunta fonamental: com canviem la ciutat des de l’energia, i l’energia des de la ciutat?

La càtedra desenvolupa el seu treball amb institucions públiques, organitzacions socials, empreses i institucions acadèmiques de l’ecosistema de transició energètica urbana de València. I en el marc de les Missions València 2030 i l’Estratègia Urbana 2030, treballa estretament amb l’Ajuntament de València, particularment amb el centre d’innovació social i urbana Las Naves, el Servei d’Innovació i Gestió del Coneixement, la coordinació d’Estratègies Urbanes i Agenda Sostenible, el Servei d’Emergència Climàtica i Transició Energètica i la Fundació València Clima i Energia. També desenvolupa nous models de subministrament amb cooperatives energètiques i altres empreses del nínxol de l’eficiència i la generació descentralitzada.

Entre les activitats que s’han realitzat enguany destaquen: d’una banda, l’estudi per a la identificació multicriteri dels districtes de la ciutat de València més viables com a districtes neutres en carboni, pel qual la càtedra contribueix estratègicament a la implementació de les Missions València 2030; per una altra, les Jornades “La UPV respon a la missió València Ciutat Neutra”, organitzades amb l’aliança de 12 càtedres UPV per la transició ecològica i el Vicerectorat de Desenvolupament Sostenible dels Campus. En les jornades el rector va anunciar el compromís de descarbonització de la UPV per a 2030, i la creació d’un Living Lab climàtic en la UPV, un nou espai per a mobilitzar a la UPV i a l’ecosistema d’innovació urbà al servei d’una transició ecològica justa. Aquestes jornades consoliden l’aliança UPV-ciutat que la UPV impulsa com a entitat ambaixadora de les Missions València 2030.

València Clima i Energia

València Clima i Energia és una fundació municipal de l’Ajuntament de València, i que depén de la regidoria d’Emergència Climàtica i Transició Energètica. Els eixos fonamentals del seu treball són la informació i formació sobre canvi climàtic, la transformació de la ciutat en una urbe resilient i capaç d’afrontar els reptes del calfament global, així com la promoció de la transició energètica cap a un model més just, social, eficient i renovable. València Clima i Energia gestiona els equipaments gratuïts d’atenció ciutadana l’Observatori del Canvi Climàtic i l’Oficina de l’Energia.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Gràcies a Missions València 2030 València s’ha situat a l’avantguarda europea de la innovació orientada a missions, havent sigut reconeguda per la Comissió Europea com una de les sis ciutats europees més innovadores en 2020 i aspirant a Capital Europea de la Innovació.

COMPARTEIX:
TW - FB