València busca 750 persones majors de 65 anys per millorar la seua autonomia

15 de gener de 2018
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La iniciativa europea Activage ‘Smart Living per envellir millor’ compta amb una dotació de 1’7 milions d’euros
  • A la nostra ciutat s’està desenvolupant de la mà de Las Naves des de fa un any.

Un total de 750 persones de més de 65 anys participaran al projecte europeu Activage ‘Smart Living per a envellir millor’, que està desenvolupant-se a la nostra ciutat des de fa un any de la mà de Las Naves. El projecte, en què participen 7 països europeus, entra ara en fase de consecució del pilot. A estes persones se’ls realitzarà un seguiment de les seues rutines i vida diària, instal·lant sensors que enregistraran la seua activitat dins i fora de les seues cases amb l’objectiu de millorar la seua autonomia i perquè puguen continuar vivint de manera autónoma.

Així, este matí el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Roberto Jaramillo, i la regidora de Servicis Socials de l’Ajuntament de València, Consol Castillo, han presentat la campanya d’informació i captació del projecte Activage. Esta iniciativa europea aposta per l’envelliment actiu i té com a meta l’augment dels anys de vida saludable i autònoma de la ciutadania, amb un impacte en la qualitat de vida, l’estalvi en el sistema de benestar social i la generació d’innovació local.

Amb eixos objectius en l’horitzó, Activage es posa a caminar en la nostra ciutat després d’un any de disseny previ en què s’ha desenvolupat la tecnologia que s’emprarà i s’han definit els perfils de les persones usuàries. En este procés han treballat els cinc socis que desenvoluparan ara també el projecte pilot: Las Naves–Ajuntament de València, i les entitats Atenzia, Gesmed i Iniciativa Social Integral, -especialitzades en teleassistència, ajuda a domicili i altres servicis sociosanitaris destinats a persones majors- i Mysphera, desenvolupadora de la tecnologia del pilot.

Les 750 persones que participaran en el projecte hauran de complir diversos requisits: ser majors de 65 anys i viure a soles o passar gran part del seu dia sense companyia. Seran un total de 525 cases de València, on s’hi instal·larà un equipament format per 4 sensors detectors de presència i ambientals, un detector d’obertura de portes i un dispositiu que arreplegarà la informació de l’activitat del usuari o usuària. La idea és que en combinació amb el seguiment de les rutines fora de la casa –a través d’altre dispositiu portàtil-, es conforme una atenció continuada i es proporcione una idea de l’activitat diària.

Esta informació la rebrà la persona designada com a cuidador o cuidadora per la persona participant en el projecte, i li arribarà a través d’una aplicació instal·lada al seu mòbil, podent-se així també configurar alertes i altres prestacions.

Beneficis per a les persones usuàries i cuidadores

El pilot d’Activage contempla el monitoratge continuat tant dins de la casa de la persona usuària com fora d’ella, en l’entorn veïnal i en la ciutat. “L’objectiu és promoure la vida autònoma, identificant situacions rellevants que puguen representar un risc, i informar tant als servicis professionals com a les cuidadores i cuidadors. Els sensors desplegats permetran trobar patrons de comportament habituals en una persona, i identificar desviacions significatives que puguen suposar la necessitat de la intervenció primerenca”, ha explicat la regidora Consol Castillo.

Però a més, Activage també aporta altres avantatges a les persones cuidadores, “el projecte garanteix tranquil·litat, ja que poden fer un seguiment dels seus majors quan estan a soles”, ha afegit Castillo. Cal remarcar que es respectarà estrictament la intimitat de les persones majors que participen al projecte i es garantirà la privadecitat de les dades.

A més, hem de reflexionar sobre les dades estadístiques de l’envelliment a la ciutat de València. Volem que este projecte siga també una mesura preventiva per al futur”, ha recalcat la regidora.

Innovació social centrada en les persones

Per la seua banda, el regidor d’Innovació, Roberto Jaramillo, ha destacat la línia de treball d’este projecte, “la qual s’emmarca en l’objectiu de convertir la nostra ciutat en una veritable ‘Ciutat Intel·ligent’, on la tecnologia i la innovació estiga al servici de les persones. Volem que les noves tecnologies tinguen un ús social, que siguen emprades, com dèiem, per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, no sols de les persones directament participants en el projecte —que reben majors graus d’autonomia i amb les quals també es treballa per reduir la bretxa digital existent—, sinó també de les seues persones cuidadores, a les què se’ls dóna més tranquil·litat”.

Jaramillo avança que la intenció del govern municipal “és seguir desenvolupant projectes europeus a la nostra ciutat com este, que tenen com a objectiu nuclear i prioritari la millora del dia a dia de les persones, atenent així els problemes reals de la ciutadania i buscant al mateix temps solucions innovadores”.

Campanya de comunicació i captació

Las Naves ha encetat una intensa campanya de comunicació del projecte i de captació de les persones interessades a participar en este pilot. Podran inscriure’s a partir de hui de diferents maneres: cridant al telèfon de Las Naves (96 391 04 77), enviant un correu electrònic (activagevlc@lasnaves.com), omplint la sol·licitud a través de la pàgina web www.activagevalencia.eu —amb un funcionament molt senzill, i que ha estat creada expressament per a donar a conéixer el projecte —, o acudint directament al Servici de Benestar Social de l’Ajuntament de València (a l’edifici de Tabacalera, pati A).

Tant Jaramillo com Castillo han subratllat que a partir de hui tota la ciutadania tindrà coneixement d’este projecte. La informació estarà al carrer i es podrà veure als MUPIS, a les línies d’autobusos, a les xarxes socials, així com a centres de persones majors, centres de salut, biblioteques, mercats, seus de la Universitat Popular, hospitals, etc. “Volem que la campanya arribe a tothom”, han puntualitzat.

Projecte europeu

Activage compta amb una dotació econòmica concedida per la Unió Europea de 25 milions d’euros a la totalitat del projecte, dels quals 1’7 milions s’assignaran a València per a desenvolupar el pilot. A més de la nostra ciutat, participaran altres projectes pilots a Madrid, diverses localitats de Galícia, i ciutats i regions de França (Grenoble), Alemanya (Ober-Ramstadt), Grècia (Attica, Grècia Central i la regió de Macedònia), Itàlia (Emilia Romagna), Finlàndia (Espoo, Tampere i Turku) i el Regne Unit (Leeds).

El projecte Activage és un dels abanderats de la UE en matèria de l’aplicació de les noves tecnologies -conegudes com l’Internet de les Coses- a l’envelliment actiu.

COMPARTEIX:
TW - FB