Panorámica de la Marina de Valencia con el edificio Veles e Vents al fondo

València aprova el Sandbox Urbà, pioner a la Unió Europea

11 de març de 2024
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’Ajuntament llança una ordenança per a innovar amb impacte positiu en els servicis públics i solucionar els problemes de ciutat
  • La regulació municipal es basa en un model de finestreta única, àgil i facilitador, per a la realització de proves reals
  • L’objectiu és impulsar els projectes innovadors i donar a les empreses la possibilitat de provar els productes en entorns reals per a assegurar l’èxit

La regidora d’Innovació, Tecnologia, Agenda Digital i Captació d’Inversions, Paula Llobet, ha explicat que “el Sandbox Urbà convertix la ciutat de València en un escenari d’experimentació real i la consolida com a ciutat líder en innovació. Es tracta d’un instrument pioner a Europa, un dels més complets i avançats. Som els primers a Espanya a posar en marxa un Sandbox Urbà tan ambiciós”.

El Sandbox Urbà de València és un instrument llançat des de l’estratègia València Innovation Capital al servici d’empreses i investigadors. L’Ajuntament ha aprovat este divendres en la Junta de Govern Local una ordenança pionera que regularà el Sandbox Urbà, posant a la disposició de l’ecosistema innovador tota la ciutat com a escenari real, per a provar el desenvolupament de nous productes i servicis amb la finalitat d’obtindre èxit en el mercat. D’esta manera, València es convertix en un espai d’experimentació i de desenvolupament d’innovació al servici d’empreses emergents, centres tecnològics i equips d’investigació de les universitats.

Innovació amb impacte en tots els barris

L’ordenança reguladora del Sandbox Urbà de València establix com a àmbit d’aplicació una crida a l’acció a qualsevol projecte d’innovació que requerisca per al seu desenvolupament la utilització de prototips, assajos experimentals, proves, plataformes, productes, programes, etc. Els projectes poden procedir de qualsevol sector, activitat, tecnologia o font del coneixement, incloses les humanitats.

Estos projectes estaran dirigits a la cerca de noves solucions o funcionalitats que no existixen actualment en el mercat i que puguen evidenciar el seu potencial impacte positiu en els servicis municipals, i en el desenvolupament econòmic, social i mediambiental de la ciutat.

“Tenim molts reptes als quals fer front i des del Sandbox els podem donar solució”, assegura Paula Llobet. “És una clara aposta pel foment de la cultura de prova i experimentació. Podrem provar solucions per a desafiaments mediambientals, de mobilitat urbana, d’eficiència energètica, d’activitat turística, comercial i econòmica, de caràcter sanitari, de cura de les persones, de regeneració urbana, de reciclatge de residus, de digitalització, de modernització del sector públic i de seguretat. Les possibilitats són infinites i les aprofitarem al màxim”, ha afegit.

La regidora d’Innovació ha detallat alguns projectes concrets com, per exemple, el d’un robot de neteja de l’arena de platja. S’han delimitat unes zones de platja per a provar este robot, que funciona d’una forma molt similar als que s’utilitzen en les llars però adaptat a les característiques de les platges. Un altre exemple és adaptar els fanals de la ciutat perquè, a més de complir amb la seua funció d’il·luminar, puguen ser també carregadors de vehicles elèctrics. Un altre projecte es desenvoluparà en instal·lacions esportives perquè l’ecosistema puga provar nous productes i servicis que permeten reduir els consums energètics, mentre es mantenen o fins i tot es milloren els nivells de qualitat i confort d’estes.

Estes iniciatives innovadores tindran lloc en un nou concepte creat, anomenat Recurs Urbà de Sandbox, que poden desenvolupar-se en espais públics (places, mercats, vies, instal·lacions esportives), infraestructures públiques (enllumenat, dades, transport públic, clavegueram) o fins i tot, esdeveniments esportius o festius que ocorren a la ciutat de València (la marató, una mascletà, la Crida o la Nit del foc) i que generen unes condicions irreproduïbles per les empreses per a provar els seus productes.

Finestreta única al servici de l’ecosistema innovador

A més, “en línia amb la política de l’equip de govern de María José Catalá, que aposta per ser una administració facilitadora, el Sandbox és un instrument de fàcil accés i limitada burocràcia que permet eliminar obstacles i promoure l’eficiència agilitzant al màxim els processos de tramitació per a accedir a ell. L’Ajuntament es compromet a donar una resposta i facilitar l’accés i desenvolupament de les proves en menys de tres mesos”, ha destacat Llobet.

A través d’esta ferramenta, l’Ajuntament de València es convertix en soci de confiança i col·laborador del sector privat i acadèmic de la ciutat. La implementació d’este Sandbox contribuïx a fomentar un intercanvi de coneixement, experiències i aprenentatges de gran valor en un ecosistema d’innovació on la col·laboració publicoprivada és clau per al creixement de tots els agents de l’ecosistema innovador. Es posarà el focus especialment en les empreses emergents, les microempreses, els autònoms, la investigació, els centres i instituts tecnològics, així com l’ecosistema de les empreses emergents. Entre els avantatges que oferix el Sandbox Urbà de València, les empreses que ho utilitzen estaran exemptes de la taxa d’ocupació de domini públic en cas de necessitar-ho.

Un Sandbox Urbà pioner a la Unió Europea

“València fa un pas més en la seua consolidació com a pol innovador de referència del Mediterrani”, subratlla la regidora d’Innovació. “El Sandbox Urbà de València s’alinea amb la Nova Agenda Europea d’Innovació per al foment de la posada en marxa d’espais controlats de proves i experimentació per al desenvolupament d’innovació. Recentment, l’Ajuntament de València ha sigut triat per la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL) per a formar part del principal moviment de ciutats en l’àmbit europeu que estan impulsant iniciatives d’experimentació. València és una les primeres experiències a Espanya que, des de l’impuls del govern local, convertix a tota la ciutat en un Sandbox per al desenvolupament d’innovació. Tots estos passos que estem donant, són proves evidents del nostre fort compromís amb la innovació per a impulsar el creixement econòmic”, afirma Paula Llobet.

Esta norma pionera s’emmarca en l’estratègia València Innovation Capital, un projecte de governança participativa que integra universitats, centres d’investigació, instituts tecnològics, empreses, corporates, petites i mitjanes empreses, autònoms, empreses emergents, spin off i la ciutadania, amb la fi connectar tot el talent amb els problemes de la ciutat per a donar-los solucions transformadores.

COMPARTEIX:
TW - FB