València acull representants de 10 països en el seu lideratge d’un projecte contra la pobresa energètica

14 de juny de 2022
CATEGORIA:
Energia
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

Las Naves celebra hui i demà l’assemblea general del projecte europeu WellBased, el qual dissenya i implementa estratègies per reduir la vulnerabilitat energètica a tres barris de la nostra ciutat.

El Centre d’Innovació coordina aquesta iniciativa europea que en València implantarà un pilot impulsat per Las Naves, l’Oficina de l’Energia de la Fundació València Clima i Energia, l’Incliva, K-Veloce i la Universitat de València.

 

Durant tota la jornada de hui i demà, 50 persones procedents de 10 països europeus, expertes en la lluita contra la pobresa energètica i en l’anàlisi dels impactes que aquesta té en la salut, es donen cita a Las Naves per a participar en l’assemblea general del consorci del projecte WellBased.

Aquesta iniciativa europea, que forma part del programa H2020, està liderada per València, coordinada per Las Naves i la formen 10 països i 7 ciutats pilots. El pilot valencià serà desenvolupat per un consorci format per la Fundació València Clima i Energia, l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA de l’Hospital Clínic de València, la Universitat de València, KVeloce i Las Naves

Durant la sessió inaugural de hui han assistit el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón. Galiana ha destacat que aquest projecte “vol contribuir a visibilitzar les situacions de pobresa energètica de la nostra ciutat i de la resta que participen en el projecte, així com establir i implementar estratègies per reduir-la. Tenim, a més, molt present, el moment en què iniciàrem aquest projecte, en plena pandèmia, quan precisament problemàtiques ja existents com la pobresa energètica es tornaven més agudes. WellBased lluita pel Dret a l’Energia i pel dret a la salut”.

Per la seua banda, Ramón ha subratllat que WellBased, a més, “posa el focus en apropar l’energia als col·lectius més desfavorits, donant eines per empoderar-los energèticament i participar d’una transició energètica justa. Amb aquest projecte, a més, l’Oficina de l’Energia millorarà la seua activitat dins de la seua àrea del Dret per a l’Energia, i tindrem un marc per sumar forces, portar lluny les reivindicacions i millorar els serveis”.

Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia

En la nostra ciutat, WellBased executarà una Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia, la qual realitzarà nombroses accions pilots a tres barris: Poblats Marítims, Camins al Grau i Algiròs, amb l’objectiu principal de reduir la pobresa energètica i el seu impacte en la salut i el benestar.

Entre les accions que es duran a terme des de l’Oficina de l’Energia com a punt de connexió amb els participants del projecte, es troben intervencions comunitàries, assessorament, seguiment de les llars i auditories energètiques – per millorar les condicions dels domicilis amb instal·lació de kits d’eficiència, optimització de factures, etc.- campanyes de conscienciació i sensibilització o activitats d’empoderament energètic.

L’Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia fomentarà a més que els i les participants del pilot – 128 cases que participen en el grup d’intervenció, amb un total de 177 persones participants- assistisquen a trobades i formació sobre salut i energia, que també seran espais de recolzament i de compartir experiències; així com formarà a professionals claus del barri -treballadors socials, personal sanitari o educatiu- per identificar i fer front als casos de pobresa energètica, i construirà marcs institucionals per lluitar contra la pobresa energètica a nivell municipal.

Missions València 2030

El projecte WellBased és un projecte més a sumar dins de l’estratègia marcada de Missions València 2030. Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables d’aquest model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB