València acull la I Assemblea General del projecte GrowGreen que impulsa nombroses actuacions verdes a Benicalap

27 de juny de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Les delegacions de les ciutats i de les institucions participants en el projecte -Manchester (Regne Unit), Breslau (Polònia), Bujan (Xina) i València- es donen cita des d’ahir i fins demà en aquesta jornada de treball que avança en l’elaboració i disseny estratègic d’aquest projecte que es desenvoluparà a la nostra ciutat en el barri de Benicalap.
  • El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, ha destacat en l’obertura de l’assemblea que Benicalap «experimentarà un canvi substancial en la seua fisonomia, aplicant-se solucions basades en la naturalesa que donen resposta al desafiament del canvi climàtic i a la sostenibilitat».

El projecte europeu GrowGreen -gestionat per l’Ajuntament de València i Las Naves i emmarcat en el programa H2020- és una iniciativa en la què València treballa amb altres tres ciutats pioneres: Manchester (Regne Unit), Breslau (Polònia) i Bujan (Xina); i tres ciutats més -Zadar (Croàcia), Brest (França) i Mòdena (Itàlia)- que replicaran els casos d’èxit de les tres primeres. Té una duració de 5 anys i injecta una inversió de 3,8 milions d’euros al barri de Benicalap.

La iniciativa es desenvolupa a la nostra ciutat des d’un treball conjunt de diverses regidories i serveis municipals (Innovació, Urbanisme, Parcs i Jardins, Horta, Participació, Canvi Climàtic, Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Qualitat Ambiental, Projectes urbans, Planejament, Obres i Infraestructures i Cicle Integral de l’Aigua). Com a conseqüència d’aquest treball multidisciplinar, les actuacions que es realitzaran són molt diverses, provocant que el barri experimente un impacte mediambiental, urbanístic, social, cultural i econòmic molt important.

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, ha destacat hui en l’inici de l’assemblea que el projecte GrowGreen «suposarà un revulsiu importantíssim per al barri, canviant inclús la seua fisonomia, i convertint-se en un model de creació d’espais verds i actuacions sostenibles, així com també participatives».

Actuacions en Benicalap

GrowGreen suposarà una important arribada d’inversions que impulsaran la revitalització de Benicalap. El projecte contempla accions mediambientals i urbanístiques, com el disseny de nous espais verds -un bosquet sostenible, la connexió amb l’horta o l’execució de jardins verticals-; la creació d’un corredor verd-blau per a elevar l’enfocament forestal cap a l’àrea urbana; la investigació sobre fórmules de ventilació natural induïda -per diferències entre les temperatures d’arbres i edificis-; així com la potenciació d’espais de trobada entre productors i consumidors dels anomenats productes de proximitat. El projecte, a més, planteja el repte de construir un sistema de drenatge sostenible que permet aprofitar l’aigua de pluja per mitjà d’uns sistemes de captació, i reutilitzar-la per al reg i el manteniment de zones verdes.

Igualment hi ha també una línia específica del programa que reforça la participació de la ciutadania, i es duran a terme tallers i convocatòries concretes, sempre amb la premissa de buscar les solucions basades en la naturalesa.

Jaramillo ha destacat que la lluita contra el canvi climàtic, «ha d’estar present de manera transversal en totes les nostres polítiques, així com també volem que ho estiga la innovació social, amb l’objecte de caminar cap a un canvi de model productiu summament necessari. GrowGreen és un projecte que compleix al 100% amb aquestes màximes. I suposa a més la possibilitat d’escalar aquest model a altres polítiques públiques, així com convertir-nos en referent per a altres ciutats”. L’objectiu del projecte és que les estratègies a curt termini dels projectes pilot -actuacions concretes- puguen convertir-se en estratègies verdes a llarg termini que tinguen una cobertura més ampla, de ciutat.

Les persones participants en l’assemblea avançaran hui i demà en el disseny i estratègia del projecte, i visitaran el barri i les infraestructures de la zona.

COMPARTEIX:
TW - FB