Fotografía de familia de los expertos participantes en el encuentro sobre IA celebrado en Las Naves

València acull a experts en Intel·ligència Artificial de tota Europa

11 de març de 2024
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El projecte europeu Citcom.ai celebra en Las Naves l’esdeveniment de Revisió Tècnica davant experts de la Comissió Europea
  • El projecte desenvolupa solucions basades en intel·ligència artificial (IA) per a ciutats intel·ligents i sostenibles i oferix als innovadors testarles i validar-les en entorns reals
  • València coordina el Super Node Sud que aborda temes com la gestió de la contaminació i el soroll, el desenvolupament urbà sostenible o la gestió del turisme intel·ligent

València es convertix en l’epicentre de la innovació tecnològica amb la celebració en Las Naves de l’esdeveniment de Revisió Tècnica de CitCom.AI, projecte europeu enfocat en el desenvolupament de solucions basades en intel·ligència artificial (IA) per a ciutats intel·ligents i sostenibles. Els coordinadors de cada fase de Citcom.ai presenten davant revisors de la Comissió Europea tots els detalls del projecte i els avanços realitzats. L’esdeveniment, a més, proporciona la possibilitat a tots els socis perquè compartisquen les lliçons apreses i establisquen fulls de ruta per a les pròximes fases del projecte.

Cinc revisors de la Comissió Europea i tot el consorci de Citcom.ai es reunixen en Las Naves durant dos dies per a revisar i analitzar el treball realitzat i objectius del projecte, un projecte que establix el camí perquè Europa es posicione en l’avantguarda mundial en innovació en intel·ligència artificial (IA). El centre d’innovació de l’Ajuntament de València ha sigut l’escenari per a esta trobada d’experts en IA dels onze països europeus que integren el projecte i que ha comptat amb la presència de Paula Llobet, regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València i del Cap de l’Àrea d’Innovació i Agenda Digital de l’Ajuntament de València, Ramón Ferri.

Llobet va assenyalar durant l’esdeveniment el valor de València com a ciutat innovadora i intel·ligent: “tenim la infraestructura i un gran ecosistema cohesionat. Las Naves i La Harinera, edificis que acullen la seu del projecte a València, al costat de La Marina i la zona universitària conformen el districte innovador de la nostra ciutat”. I va afegir: “Portem anys treballant en la transició verda i digital. Conseqüència d’eixe treball és que enguany la nostra ciutat ha sigut reconeguda com a Capital Verda Europea. Ahora amb l’estratègia d’innovació València Innovation Capital, tenim l’objectiu de convertir a València en el pol innovador tecnològic del Mediterrani”.

Ferri va afirmar que “Citcom.ai és una part fonamental en l’evolució de València cap a un futur més intel·ligent i sostenible. A més, s’alinea perfectament amb la nostra estratègia València Innovation Capital que incidix en àrees com la sostenibilitat, el sector del gaming i eSports, ciutat intel·ligent i GovTech o turisme innovador i sostenible”. Ferri va afegir també que “València serà de les primeres ciutats a oferir Sandbox urbans, espais públics perquè l’ecosistema innovador puga testar els seus projectes en entorns reals”.

Citcom.ai té com un dels seus objectius enfortir l’ecosistema europeu de IA i promoure la col·laboració entre els Estats membres

Martin Brynskov, coordinador de Citcom.ai, va exposar durant la seua intervenció que una de les missions del projecte “és ajudar als innovadors en intel·ligència artificial (pimes), a aconseguir clients. Estos poden ser administracions, ajuntaments, servicis públics, però també empreses privades”. I va afegir: “una altra de les nostres missions és reduir el risc dels inversors i dels consumidors, i entendre com podem millorar les polítiques i regulacions”.

Una part fonamental de Citcom.ai és el seu catàleg de servicis per a innovadors en IA i ciutats que inclou des d’instal·lacions virtuals i físiques, creació i validació d’algorismes, assistència en compliment legal i ètic, fins a l’avaluació d’impacte, d’oportunitats i d’abast.

El projecte opera a través de tres “supernodes” distribuïts en onze països de tota Europa, cadascun amb un enfocament temàtic i desenvolupant casos d’ús específics que demostren el potencial de la *IA per a abordar problemes urbans i promoure la sostenibilitat. Estos casos d’ús, així com tot el funcionament i línies de treball de Citcom.ai, són presentats i analitzats durant l’esdeveniment de Revisió Tècnica.

El Supernode Nòrdic, compost per Finlàndia, Suècia i Dinamarca, se centra en la gestió i optimització de l’energia urbana. Això inclou l’adquisició de dades d’energia mitjançant sensors per a monitorar el consum en edificis i infraestructures, l’anàlisi de consum energètic per a identificar patrons, l’optimització de xarxes elèctriques i la predicció de la demanda energètica.

En el Supernode Central, integrat per Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg i França, s’enfoquen en la mobilitat urbana i la logística. Desenvolupen bancs de proves per a analitzar i predir el transport multimodal, millorar la seguretat viària, integrar la mobilitat elèctrica i abordar el transport urbà connectat i autònom.

En el Supernode Sud, que inclou a Espanya, Itàlia, Polònia i Alemanya, i que té a l’Ajuntament de València i Las Naves com a coordinadors del grup, aborden temes com la gestió de la contaminació i el soroll, el desenvolupament urbà sostenible o la gestió del turisme intel·ligent. Per a això, se utilitzen sensors per a monitorar la qualitat de l’aire i el soroll, s’apliquen anàlisi de dades i tècniques de IA per a comprendre patrons turístics i s’empren dades geoespacials per a avaluar l’impacte ambiental de projectes urbans.

Estos casos d’ús representen situacions del món real en les quals la IA pot oferir millores significatives en la qualitat de vida, l’eficiència i la sostenibilitat a les ciutats.

Citcom.ai representa un pas crucial cap a la creació d’un ecosistema europeu de IA sòlid i sostenible. Amb el seu enfocament en la col·laboració, la innovació ètica i l’impacte social, el projecte està preparat per a liderar el camí cap a un futur on la IA contribuïsca significativament a la millora de les nostres ciutats i comunitats.

València Innovation Capital

La estratègia València Innovation Capital de la regidoria d’Innovació de l’Ajuntament pretén fomentar una ciutat dinàmica, diversa i creativa que siga el hub d’innovació tecnològica de referència del Mediterrani. Esta estratègia promou la col·laboració públic-privada, ser catalitzadora de l’ecosistema d’innovació i emprenedoria tecnològica de la ciutat i cerca generar ocupació de qualitat i d’alta qualificació a València.
La tecnologia és el com, i l’ésser humà és el perquè. València Innovation Capital aposta per resoldre els problemes reals de la ciutat amb una innovació pròxima que siga efectiva i tinga un impacte directe en la vida de les persones.

COMPARTEIX:
TW - FB