Una solució per a millorar l’eficiència i reduir la factura energètica en habitatges, guanyadora del hackathon Col·lab Weekend

21 de setembre de 2021
CATEGORIA:
Emprenedoria
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La 3a edició del hackathon d’innovació social i urbana ha comptat amb 40 participants -parteix en Las Naves i una altra part, en línia-, que han definit huit projectes vinculats a reptes de l’estratègia Missions València 2030.
  • El guanyador participarà en la 5a edició del programa de Pre-acceleració de Col·lab i rebrà una inversió de 3.000 euros. El segon ha sigut guardonat amb un accèssit de 600 euros dotat per Caixa Popular.

El Balcón Verde, projecte que promou l’eficiència energètica d’edificis i habitatges, amb un sistema integrat compost per panells solars i hivernacles, ha sigut triat el millor d’entre els huit desenvolupats durant el hackathon d’innovació social i urbana Col·lab Weekend, celebrat aquest cap de setmana en Las Naves. L’accèssit patrocinat per Caixa Popular ha recaigut en l’equip MemU, que vol desenvolupar una plataforma virtual per a fer costat a persones joves que pateixen problemes de soledat, angoixa, ansietat o depressió, per a estimular la seua autonomia, activitat i vida social.

El hackathon ha comptat amb la participació de 40 persones, en huit equips, part d’elles de manera presencial, en Las Naves, i part en connexió en línia, per a garantir la màxima seguretat, en compliment de les mesures anti-Covid. Cadascun dels equips s’ha centrat en reptes vinculats a l’estratègia d’innovació social i urbana Missions València 2030. Han rebut suport de l’equip de mentors de Col·lab, així com xarrades formatives sobre innovació i oratòria.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, va donar la seua enhorabona a tots els participants en el hackathon. “Heu treballat en alguns dels reptes que més preocupen la ciutadania. Ens hem unit persones innovant per a persones i ens agradaria que aqueixa il·lusió que heu posat aquest cap de setmana continue. Us necessitem per a construir la ciutat del futur, perquè entenem la innovació com un viatge col·lectiu, en el qual tots i totes tenim cabuda. Moltes gràcies a totes les persones que han participat i no deixeu de somiar amb una ciutat millor”.

Viabilitat i impactes positius reals

Els dos millors projectes van ser triats per un jurat integrat per sis membres, representants de Caixa Popular, Startup València, Angela Impact Economy, La Visible, Col·lab i Las Naves. En la seua valoració, van tindre en compte els impactes reals en les persones i el seu entorn; la viabilitat de la proposta; el seu grau d’innovació i la implicació de l’equip promotor.

El Balcón Verde es converteix en la primera de les startups que participarà en la cinquena edició dels programes de l’acceleradora Col·lab, que arrancarà a l’octubre. El cost del programa, que assumeix Las Naves, està valorat en uns 12.000 euros. A més, rebrà 3.000 euros d’inversió directa si treballa durant un mínim de tres mesos en el desenvolupament del projecte.

La seua proposta permet millorar l’eficiència energètica i reduir consums i, amb això, aconseguir estalvis en els costos energètics, en un moment de màxims històrics en els preus. A més, retalla el volum d’emissions de C02 a l’atmosfera. El sistema és aplicable en edificis nous i ja construïts.

MemU rep els 600 euros de l’accèssit dotat per Caixa Popular, per a treballar en el desenvolupament del seu projecte. La proposta inicial passa per construir una plataforma en la qual compartir material -com a àudios-, en els quals els usuaris podran expressar-se i generar identificació. Es comptarà amb suport d’experts i, en una segona fase, s’organitzaran activitats o trobades presencials.

Els altres sis equips han sigut: Espardenyes, que proposa un centre d’agroecologia, ecofeminismo i permacultura en l’horta valenciana; Banco Colabora, que planteja la creació d’un banc de temps per a professionals del món creatiu; E_Place Heritage, que busca facilitar la implicació de tota la societat en la protecció del patrimoni històric i cultural, mitjançant l”apadrinament digital’; Felices las Cinco, que proposa l’adequació per a la infància i l’adolescència de les guies sobre gestió de riscos de desastres; Green Week, plataforma digital amb un quantificador dels residus plàstics que genera cada persona i com pot minimitzar-los, i Uatec, que vol facilitar l’autonomia de persones amb mobilitat reduïda, amb un dispositiu amb sensors, que captaria els senyals del cervell i les traduiria en ordres.

Oberta la cinquena convocatòria de programes d’acceleració

Aquests projectes i aquells altres equips o persones emprenedores interessats a incorporar-se a algun dels tres programes de Col·lab (Pre-Acceleració, Acceleració i Scale-UP) poden presentar les seues idees o projectes fins al 30 de setembre, a través del formulari que trobaran en: https://www.lasnaves.com/col·lab/

La cinquena edició se celebrarà d’octubre de 2021 a abril de 2022 en el centre d’innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves, amb 15 equips o startups. En les quatre edicions desenvolupades fins al moment, s’ha treballat amb 44 projectes, alineats amb el marc estratègic Missions València 2030, que guia la política d’innovació pública a la ciutat.

COMPARTEIX:
TW - FB