Una nova app mòbil del projecte GrowGreen identifica la flora i les aus de Benicalap

25 de novembre de 2020
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Es tracta d’un pilot desenvolupat en el marc del projecte europeu, el qual avança amb l’execució de nombroses accions simultànies.
  • Galiana i Ramón subratllen que GrowGreen converteix Benicalap “en un laboratori de solucions innovadores contra el canvi climàtic”.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, i el d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón, han presentat hui en l’Ajuntament de València l’aplicació per a mòbils del projecte GrowGreen. Aquesta app és un dels diversos pilots desenvolupats en el marc de la iniciativa europea, i està dirigida a facilitar a la ciutadania la identificació de la flora i les aus que formen part de la biodiversitat del barri de Benicalap.

GrowGreen és un projecte europeu que està executant-se a Benicalap amb l’objectiu d’implementar solucions basades en la natura que puguen donar resposta als reptes i les necessitats que plantegen les ciutats davant els desafiaments del canvi climàtic i la sostenibilitat. Tots dos regidors han coincidit en subratllar que aquest projecte converteix Benicalap “en un laboratori d’eixes solucions innovadores contra el canvi climàtic”.

L’app GrowGreen, ha estat dissenyada per la Universitat Politècnica de València, qui és un dels socis del projecte junt amb Las Naves, l’Ajuntament de València, Leitat, Paisaje Transversal i Bipolaire. Aquesta app, gamificada també per Play&Go, cosa que la fa apta per a tots els públics, està ja disponible per a dispositius Android i Apple. “Té també una funció didàctica, fomenta l’aprenentatge i la sensibilitat per la biodiversitat local, l’involucra en la identificació de les aus i la flora, així com transmet la importància de les solucions basades en la natura dins de les ciutats. És indubtablement útil per als escolars. Volem que a través d’aquesta app, la ciutadania es consciencie sobre els valors naturals que tenim i que, a més, col·laboren en l’elaboració d’un cens d’ocells de Benicalap”, ha explicat Ramón.

L’app proposa mapes en 2D i 3D, en els que els i les usuàries poden trobar diferents rutes temàtiques per recórrer de manera interactiva, i identificar les espècies de flora i fauna, així com els punts d’interès relacionats amb solucions basades en la natura. A més, l’app inclou diferents tipus de jocs i missions que ajudaran a conèixer millor la biodiversitat urbana de Benicalap de manera lúdica.

Execució dels pilots de GrowGreen

Per la seua banda, el regidor Galiana ha recordat que GrowGreen “és un projecte finançat pel programa H2020. Actualment es troba ja en el seu quart any d’execució i ara mateix està immers en el desenvolupament dels projectes pilots”.

D’aquestos pilots, ja hi ha finalitzats: un jardí vertical, instal·lat al CEIP Ciutat Artista Faller, que recicla aigües de lavabos i dutxes; i un sostre verd ubicat al centre de dia per a persones majors de Benicalap, el qual redueix l’estrès tèrmic de l’edifici.

Galiana ha detallat també l’estat en què es troben altres de les iniciatives del projecte, com són els 5 propostes guanyadores del Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives:

1) L’Espai Verd Benicalap: espai socio-educatiu de 1.900 m2, inaugurat el passat dissabte 31 d’octubre, on es troben 15 parcel·les d’horts urbans oferides a la ciutadania, la qual pot participar a través de les associacions locals. Ha estat impulsat per les entitats Ultramarins 154, Mariposas Caóticas i Makiri Nau.

2) El Centre Cívic Verd: s’ubicarà dins de l’Espai Verd Benicalap. Aquesta infraestructura corre a càrrec de l’associació Arrelaires. El centre constarà de la construcció col·laborativa d’una pèrgola que servirà per a la celebració de tallers mediambientals, d’eficiència energètica, etc. i es posarà a la disposició de les associacions integrants dels projectes per a que puguen realitzar les seues reunions o qualsevol altra activitat.

3) Aliats alats: projecte desenvolupat pel Taller de Gestió Ambiental CÀDEC, l’objectiu del qual és donar resposta als problemes derivats de plagues d’insectes en el barri. Entre les accions posades en marxa es troben la instal·lació de sensors que monitoritzen dades sobre les rates penades de la zona, així com la celebració de tallers divulgatius. Aquestos tallers han estat afectats per la pandèmia COVID-19, i si tot va bé es reprendran a partir de gener.

4) Dispositiu de resiliència urbana: Creació d’una construcció que amplia les zones d’ombra del pati de l’IES Ciutat Artista Faller de Benicalap, amb l’objectiu que aquest siga un espai més fresc, més amable i més verd. S’han celebrat diversos tallers, sessions informatives amb l’alumnat, l’AMPA i el professorat del centre, els quals participaran en el muntatge del dispositiu en breu.

5) Eco-Remei: Entitat que realitza cinc documentals col·laboratius, amb gravació de tota la tasca que estan fent els projectes guanyadors del concurs.

Per últim, resten tres pilots més que estan a punt també de començar. D’una banda, el corredor verd/blau: una ruta verda per a vianants que connecta amb altres àrees del barri, millorant així l’espai públic amb una perspectiva ecològica. Compta amb un pressupost de 229.000 euros i les obres d’aquest s’iniciaran de manera imminent.

Altres dels pilots que romanen per executar-se és el bosquet sostenible, “que es tracta d’una zona d’arbrat on la gestió de l’aigua i l’energia es realitzarà amb criteris de màxima sostenibilitat, i el mobiliari del qual s’executarà amb materials orgànics, reciclats i certificats”, ha explicat Galiana.

Aquest bosquet ocuparà un espai de 5.273 m2, i busca crear connexió amb altres zones verdes del veïnat i fomentar hàbitats per a la fauna local. Està localitzat entre els carrers de l’Alqueria del Moro i Andreu Alfaro i compta amb un pressupost de 200.000 euros.

Per últim, l’últim pilot que desenvoluparà GrowGreen serà una cistella solidària, la qual es llançarà en uns mesos, i que tracta d’oferir un servei de distribució d’una cistella de fruites i verdures de temporada, locals i agroecològiques. Serà distribuïda per persones amb diversitat funcional per a contribuir en la seua inclusió sociolaboral.

Vídeo sobre el projecte GrowGreen:

 

COMPARTEIX:
TW - FB