Una estació de seguiment de rates penades instal·lada al parc de Benicalap ajudarà a combatre plagues urbanes i agrícoles

26 de juny de 2020
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Aquesta acció forma part de ‘Aliats alats’, de CÀDEC, un dels projectes guanyadors del Concurs d’Idees Verdes Col·laboratives convocat per Las Naves.
  • Dins de la iniciativa Més Verd Benicalap que el centre d’innovació desenvolupa en el barri, juntament amb Paisatge Transversal, i que s’emmarca en el projecte europeu GrowGreen de Solucions basades en la Natura (SbN).
  • Las Naves ha col·locat en les seues instal·lacions també caixes-niu per a rates penades i falciots, així com un hotel d’insectes beneficiosos.

Una gravadora d’ultrasons recollirà, durant sis mesos, l’activitat de rates penades al Parc de Benicalap per a conéixer la densitat i diversitat d’espècies en la zona. Es tracta de la primera acció de “Aliats alats”, un dels projectes guanyadors del Concurs d’Idees Verdes Col·laboratives convocat per Las Naves, en col·laboració amb Paisatge Transversal.

Aquesta convocatòria estava emmarcada en la iniciativa Més Verd Benicalap dins del projecte GrowGreen, que gestiona a València la Regidoria d’Emergència Climàtica i Transició amb el centre d’innovació. Amb el concurs es va pretendre que foren les persones i associacions del barri les que proposaren accions sobre problemes amb els quals convivien i que es poden resoldre amb Solucions Basades en la Natura.

Una de les propostes presentades, i que va resultar una de les guanyadores, és “Aliats alats’, del Taller de Gestió Ambiental CÀDEC, l’objectiu del qual és donar resposta als problemes derivats de plagues d’insectes en el barri. La primera acció posada en marxa ha sigut, doncs, la instal·lació durant sis mesos d’una gravadora d’ultrasons que proporcionarà dades sobre les rates penades de la zona: quants hi ha, de quina espècie són i quina és la seua activitat.

A partir de les dades recollides s’instal·laran caixes-niu per a preservar i millorar les poblacions d’aquests animals, amb el consegüent benefici per a les persones, així com per als cultius i la massa forestal.

La proposta ‘Aliats alats’ també contempla la realització de tallers divulgatius sobre la importància d’aquests animals, així com dues jornades de ‘Bat Nights’. En elles, les persones que participen aniran al parc a la nit amb detectors d’ultrasons i coneixeran més sobre les seues rutines. Les dates per a aquestes activitats, no obstant això, estan supeditades a l’actual situació provocada pel Covid-19.

Caixes-niu en Las Naves

Las Naves ha col·locat en les seues instal·lacions caixes-niu per a rates penades i falciots, així com un hotel per a insectes beneficiosos. Aquestes caixes es van construir durant el taller que, dins de GrowGreen, es va dur a terme al centre d’innovació en la jornada ‘València Canvia Pel Clima’.

A través de la instal·lació de caixes-niu s’aconsegueix combatre plagues urbanes, agrícoles i forestals. L’hotel per a insectes, per exemple, acollirà un tipus d’abelles i vespes solitàries que s’alimenten d’erugues. A més, tant els falciots (de dia) i les rates penades (de nit) mengen insectes no beneficiosos com són els mosquits tigre, les arnes i les mosques.

També arranquen ja els altres projectes guanyadors

La resta de propostes guanyadores en el Concurs d’Idees Verdes Col·laboratives també començaran la seua execució. Es troben en fases molt primàries pel retard que ha suposat l’estat d’alarma. Es tracta de ‘Espai verd Benicalap’, que recuperarà un solar en desús mitjançant la generació d’un espai cívic verd i que comptarà també amb un bosc sintrópìco comestible.

Amb ‘Centre cívic verd’ es realitzarà una pèrgola com a complement d’aquest bosc sintròpic i els horts comunitaris, mentre que amb ‘Dispositiu de resiliència urbana’ s’ampliarà les zones d’ombra i socialització de l’IES Benicalap (amb una millora del confort climàtic).

Finalment, la proposta guardonada ‘Eco-Remei’ proporcionarà eines a la ciutadania amb les quals poder actuar contra el canvi climàtic, basades en la permacultura, l’agricultura regenerativa i la restauració ecològica.

COMPARTEIX:
TW - FB