Fotografia d'una de les peces de la col·lecció de música experimental i audio-arte

Una de les majors col·leccions del món de música experimental i àudio-art s’instal·la en València 

16 de novembre de 2023
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

 

  • Las Naves, a través del laboratori de Noves Eines de Creació i Producció Musical, Sono·lab, serà seu temporal de “Super·sonic: Col·lecció Francisco López de Música Experimental i Àudio-Art”
  • Super·Sonic reuneix 50 mil registres d’àudio d’uns 10 mil artistes de tot el món, a més de continguts de quasi 8 mil publicacions físiques
  • Amb aquesta col·lecció, Sono·lab reforça la innovació apostant per la democratització i divulgació del coneixement dels nous corrents musicals

El laboratori de Noves Eines de Creació i Producció Musical de Las Naves, Sono·lab, ha presentat “Super·Sonic: Col·lecció Francisco López de Música Experimental i Àudio-Art”, una de les majos col·leccions del món de música experimental i àudio-art amb més de 50 mil registres d’àudio (obres, tracks, peces sonores) i que es podrà visitar i consultar en el centre d’innovació de l’Ajuntament de València.

Paula Llobet, regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, ha afirmat que “el laboratori de Las Naves Sono·lab aposta per les noves tecnologies aplicades a les tendències musicals actuals com a vehicle estratègic per a la innovació. Amb aquesta col·lecció, a més, democratitza i divulga el coneixement dels nous corrents de creació i producció musical per a ajudar a aconseguir una ciutat més integradora i inclusiva com a marca l’estratègia Missions València 2030”.

A més, amb Super·Sonic, Sono·lab amplia les seues àrees d’actuació i de divulgació. Segons Gilles Martin, responsable del laboratori sonor, “amb aquesta col·laboració també reforcem la nostra cerca d’innovació social ja que la col·lecció pretén ser un arxiu referent a nivell local, nacional i internacional, per a la preservació, consulta, escolta, difusió, intercanvi, investigació i promoció de la música experimental i l’art sonor”.

En l’actualitat, la col·lecció Super·Sonic reuneix 50 mil registres d’àudio d’uns 10 mil artistes de tot el món, a més de continguts de quasi 8 mil publicacions físiques (aproximadament dos terços de la col·lecció ja estan catalogats i digitalitzats gràcies a uns deu anys de treball en la seua ubicació prèvia).

En la col·lecció podem trobar edicions limitades en les quals, a més del so, en les quals podem trobar registres sonors de selves o fàbriques, es donava gran importància a l’embalatge com a mitjà d’expressió artística. Entre algunes d’aquestes rareses està l’edició en casset de “E=hv” (1990), de l’artista americà Scott Jenerik. Aquest casset, les gravacions del qual són interpretacions de la física teòrica i quàntica a través del soroll, els ritmes i les freqüències sòniques, està allotjat en una rajola de ciment fos amb diagrames de física gravats a l’àcid en una tapa de xapa d’acer el pes total del qual ronda els 3 quilograms. El ciment i l’acer representen l’expressió dels pilars del nostre món modern.

La col·lecció es completa amb una biblioteca especialitzada de música experimental i àudio-art, també propietat de Francisco López, integrada en l’actualitat per uns 700 volums físics (llibres, revistes i altres publicacions).

Francisco López és reconegut internacionalment com una de les figures més rellevants de la música experimental i l’àudio art. La seua trajectòria en l’àmbit de la creació sonora i de treball amb gravacions ambientals abasta un període de més de 40 anys, durant els quals ha desenvolupat un univers sonor absolutament personal i iconoclasta, basat en una escolta profunda del món. Com a resultat d’aquesta activitat i de l’intercanvi personal directe amb artistes de tot el món durant els últims 40 anys, ha recopilat aquesta gran col·lecció que està en constant ampliació. Està constituïda per micro edicions, edicions limitades i autoedicions d’artistes en tota mena de formats d’àudio (CD, cassets, discos de vinil, memòries USB, DVD, publicacions impreses i altres formats físics), així com els seus equivalents virtuals ja digitalitzats (arxius d’àudio i imatges) i catalogats (base de dades).

Aquest arxiu sonor ocuparà dues sales del centre d’innovació i podrà ser consultat baix cita prèvia. Al seu torn, hi haurà una sala de digitalització i escolta i una sala reservada per a residències artístiques.

A més, es programaran diverses activitats al voltant d’aquest fons de música al llarg dels anys en què l’arxiu romanga en Las Naves.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

La Comissió Europea vol que les polítiques públiques tinguen un focus per a aconseguir una transició verda i digital. I, amb projectes com aquest, Las Naves està contribuint a dibuixar eixe futur. Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB