El regidor Carlos Galaina, l'alcalde, Joan Ribó i els responsables de la càpsula del temps per a la cadidatura de la Capitalitat de la Innovació

Una càpsula del temps mostra per què València és candidata a Capital Europea de la Innovació 2022

5 de octubre de 2022
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La ‘Càpsula del Temps de València’ se situa en la plaça de l’Ajuntament i posa en valor la candidatura de València als iCapital Awards
  • Es tracta d’un recorregut pels esdeveniments més innovadors de la ciutat amb documentació històrica plural
  • El naixement de la cultura del disseny, els ‘Premis Jaume I’ o l’ecosistema emprenedor de la Marina són alguns d’ells

La innovació ha estat sempre en l’ADN de València. Fer un viatge en el temps ens ajuda a conéixer de prop tots els esdeveniments que han anat transformant a la capital del Túria fins a convertir-la en la ciutat de la qual hui gaudim i comprovar, així, que la ciutadania valenciana té una missió compartida, heretada generació rere generació: innovar per a fer una ciutat millor per a les persones que l’habiten.

Realitzar aquest recorregut per a tindre consciència de les fites valencianes que han marcat la ciutat ara és possible gràcies a la ‘Càpsula del Temps de València’. Amb el lema ‘#OnAMissionTogether, innovant generació rere generació’, el consistori valencià ha instal·lat hui aquest dispositiu en la Plaça de l’Ajuntament per a posar en valor que València ha sigut, una vegada més, triada com a semifinalista en els ‘Premis Capital Europea de la Innovació (iCapital Awards) 2022’, del Consell Europeu d’Innovació (EIC).

“València té com a bandera la innovació i ser seleccionats com una de les 6 ciutats més innovadores d’Europa és una mostra d’això. Amb aquesta iniciativa volem que la ciutadania valenciana siga conscient de la nostra manera d’innovar col·lectivament, generació rere generació, que pot portar-nos a ser Capital Europea de la Innovació”, ha destacat l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, qui ha assistit a l’acte d’inauguració acompanyat del regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana.

Per part seua, Galiana ha destacat que “obrir aquesta càpsula permet explorar els projectes més transformadors dels últims 100 anys a través d’un contingut plural, conformat per notícies històriques, fotografies, vídeos… I és que la innovació ha format part de l’ADN de la ciutat de València i la seua gent des de fa molts anys. No és una cosa que siga una moda passatgera i, entenc que és el gran fet diferenciador respecte a les altres candidatures que també opten a ser Capital Europea de la Innovació”.

Un recorregut per la innovació dels últims 100 anys a València
Obrir aquesta càpsula permet explorar els projectes més transformadors dels últims 100 anys a través d’un contingut plural, conformat per notícies històriques, fotografies, vídeos, etc. En concret, el seu codi QR dirigeix a una web que recull alguns dels principals esdeveniments de la ciutat explicats amb documentació històrica textual i audiovisual. La web conté un eix cronològic amb esdeveniments destacats als quals s’aniran sumant uns altres per a aconseguir un contingut viu i perdurable en el temps, i es pot visitar en el següent enllaç: https://www.missionsvalencia.eu/capsulatiempovalencia

Aquest viatge fa parades en fets clau com, per exemple, el naixement en 1989 dels ‘Premis Jaume I’, uns dels premis d’investigació més prestigiosos a nivell internacional que acosten la ciència i les empreses entre si per a la promoció de la investigació, el desenvolupament científic i l’emprenedoria o la creació del laboratori valencià de l’Agència Espacial Europea (2010), el millor del món en radiofreqüència d’alta potència.

També fa una parada obligatòria en moments complicats en els quals València va haver de reinventar-se, com la riuada que va arrasar la ciutat en 1957. La ciutat va mostrar la seua resiliència amb l’aprofitament del vell llit per a convertir-lo en un dels majors jardins urbans d’Europa. La seua força verda, a més, la va portar a ser la primera ciutat d’Espanya a construir un carril bici, concretament en l’avinguda Blasco Ibáñez, en 1982 per a impulsar una mobilitat més sostenible.

Tampoc falta en aquest recorregut històric la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, un espai que s’ha constituït com un dels majors focus de difusió cultural i divulgació científica.

Entre les fites presents, destaca la Marina de València, que s’ha convertit en un nou pol de creativitat i emprenedoria per al Districte Marítim, en el qual s’integra la Ciutat Politècnica de la Innovació (CPI) de la UPV i desenes d’iniciatives empresarials dedicades a la innovació. La tecnològica valenciana Zeleros, que lidera el desenvolupament del vehicle hyperloop a Europa per a la mobilitat sostenible del futur, és un exemple d’això.

Una nova fita en la innovació valenciana
València ja va ser seleccionada en 2020 com una de les 6 ciutats més innovadores d’Europa en els iCapital Awards, gràcies a l’estratègia ‘Missions València 2030’ que impulsen el centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València. Ara, ha tornat a ser seleccionada com a semifinalista, la qual cosa evidencia el treball realitzat per tot l’ecosistema innovador de la ciutat i que podria ser el començament d’una nova fita de la història de València com a Capital Europea de la Innovació 2022.

El Consell Europeu d’Innovació concedeix aquests premis com a reconeixement a les ciutats innovadores que treballen per a millorar la resiliència, competitivitat, sostenibilitat i qualitat de vida en el seu entorn. València es disputa el lideratge en aquesta huitena edició amb Madrid, Aix-Marsella (França), Basaksehir (Turquia), Espoo (Finlàndia) i Varsòvia (Polònia).

COMPARTEIX:
TW - FB