Una aplicació mòbil infantil per a lluitar contra el mosquit tigre guanya el #Climathon València 2018

27 de octubre de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • «En busca del mosquito tigre» és una aplicació mòbil-joc de web didàctica que ha ideat l’equip guanyador del #Climathon 2018 a la nostra ciutat. Aquest matí els seus 4 membres han rebut el premi de 1.000 euros i la possibilitat de treballar el projecte en Las Naves, així com de presentar-lo en l’esdeveniment del pròxim 11 de novembre «La Plaça canvia pel clima» a la plaça de l’Ajuntament.
  • Aquest joc didàctic té com a objectiu la conscienciació de la ciutadania -a través del públic infantil i les famílies- de la problemàtica del mosquit tigre, de la seua detecció i prevenció. L’equip creador ha volgut centrar-se en la presència de l’insecte en l’àmbit privat, el qual suposa el 80% de l’espai on s’hi troba.

El #Climathon 2018 a València, organitzat per Las Naves i Climate-Kic -plataforma europea de lluita contra el canvi climàtic- s’ha desenvolupat durant 24 hores ininterrompudes, en les què les persones participants han treballat a la recerca d’una solució per a combatre la presència del mosquit tigre, repte llançat per l’Ajuntament de València i el servei d’Energies Renovables i Canvi Climàtic i la Fundació València Clima i Energia.

L’equip guanyador ha ideat un joc didàctic -per a mòbils i web- destinat al públic infantil que s’anomena «En busca del mosquito tigre». El joc consisteix en la detecció de l’insecte, així com en l’aportació d’informació sobre aquest i sobre la seua prevenció. Amb un llenguatge senzill i un grafisme colorit, els xiquets i xiquetes poden buscar mosquits en sa casa, obtindre dades d’aquestos, fer fotografies, entre d’altres opcions.

L’objectiu de la idea és «tenir un impacte social, posar el focus allà on el mosquit tigre té més presència: l’àmbit privat, on està en un 80%. Així el combatem i generem consciencia sobre la problemàtica, no sols entre el públic infantil, sinó també en totes les famílies», han explicat els membres de l’equip guanyador, qui a més han subratllat les moltes possibilitats que té el joc, com per exemple incloure’l dins de la famosa aplicació ja existent Mosquit Alert; que l’Ajuntament de València puga emprar-lo, atorgant a canvi de les fotos que s’envien alguna bonificació que incentive el seu ús, com puga ser abonaments de Valenbisi, etc., així com implicar als centres escolars per a que l’utilitzen.

El projecte estima que aquest joc podria abastir en la nostra ciutat un públic potencial que abraçaria a 190 centres escolars, 65.700 alumnes, 11.000 famílies i reduiria un 4% el focus dels mosquits.

Decisió del jurat

El jurat compost pel Servei dEnergies Renovables i Canvi Clitic de l’Ajuntament de València, Climate-Kic, Las Naves i l’equip vencedor de l’edició passada del #Climathon “Pon verde a tu vecino”- ha mostrat la seua satisfacció pel projecte guanyador i ha destacat que es tracta d’una solució «pràctica i viable», que a més aporta no sols informació de l’insecte, sinó que proporciona «conscienciació davant una problemàtica actual de gravetat».

L’equip guanyador ha estat format per 4 persones -Banafshe Hejazi, Sergio Lara, Ana Torralba i Siye Cheng- que compten amb un caràcter multidisciplinar, procedent del món de l’educació mediambiental, de la biotecnologia y de l’administració pública.

Durant tot el #Climathon les persones participants han comptat amb l’ajuda de mentors i mentores, procedents del Servei de Sanitat de l’Ajuntament de València, control de plagues Lokímica, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, i la Conselleria de Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolpament Rural.

Per la seua banda, el regidor d’Energia Renovables i Canvi Climàtic, Berto Jaramillo, qui també ha visitat el #Climathon, ha destacat la «importància de la participació en la innovació per a donar respostes a la lluita contra el canvi climàtic».

Esdeveniment internacional

#Climathon és una iniciativa a nivell mundial que se ha celebrat simultàniament per tot el planeta amb l’objectiu de fer front a reptes del canvi climàtic entre ciutats. Han participat un total de 9 ciutats espanyoles i 106 en tot el món de 46 països dels 6 continents.

Àlbum de fotos de l’esdeveniment: https://www.flickr.com/photos/inndeavalencia/albums/72157674904256738

** Aquesta activitat s’emmarca dins de València canvia pel clima!, una iniciativa que té com a objectiu difondre les diferents iniciatives que s’estan duent a terme a la ciutat de València amb la finalitat de fer front al canvi climàtic i les eines disponibles per a adaptar-nos a ell. Entre el 15 d’octubre i l’11 de novembre es van a produir diverses activitats, conferències i tallers en diferents punts de la ciutat, que culminaran amb un esdeveniment final en la Plaça de l’Ajuntament el dia 11 de novembre. Les entitats organitzadores i coordinadores d’aquests esdeveniments són el Servei d’Energies Renovables i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, les Fundacions Municipals València Clima i Energia i Las Naves.

COMPARTEIX:
TW - FB