Un projecte innovador analitza i prevé com impacta el canvi climàtic en el patrimoni natural i històric de València

6 de juny de 2019
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Las Naves Centre d’Innovació serà l’entitat municipal que desenvolupe durant 3 anys aquest projecte del què també formen part les ciutats europees de Bratislava (Eslovàquia), Hamburgo (Alemanya) i Camerino (Itàlia).
  • La iniciativa, que ha començat a caminar aquesta setmana a Bratislava, pretén analitzar i aplicar metodologies innovadores per a previndre els efectes del canvi climàtic en el patrimoni històric i natural de les ciutats. En el cas de València s’analitzarà especialment l’Horta i racons naturals com l’Albufera, així com el patrimoni del centre històric.

ARCH és un projecte europeu -inclòs al programa Horizon2020- que, amb un durada de tres anys, desenvoluparà un marc unificat de gestió dels efectes adversos i conseqüències del canvi climàtic en el patrimoni històric i natural de les ciutats participants.

Així, davant eixa amenaça que suposa el canvi climàtic, i que ja s’estudia en camps com la salut de les persones, el medi ambient o el territori; ARCH busca, de manera innovadora, que València puga avaluar i millorar la capacitat d’adaptació d’un patrimoni natural històric i mil·lenari com és l’Horta o l’Albufera. Aquestos indrets, segons l’estudi «Anàlisi de vulnerabilitat al canvi climàtic del municipi de València» (2015), es veuen afectats per les conseqüències del canvi climàtic, registrant augments de temperatures i pluges torrencials, descens de les pluges anuals, ones de calor, sequera i augment del nivell de la mar.

Igualment ARCH també actuarà en l’avaluació de l’impacte climàtic en els edificis històrics de València, especialment de Ciutat Vella, com puga ser la Llotja o el Mercat Central.

Eines i metodologies

El projecte, que aquesta setmana ha celebrat el seu inici en una reunió tècnica a la ciutat participant de Bratislava, posarà en marxa a la nostra ciutat una sèrie d’eines i metodologies que es compartiran en una plataforma col·laborativa destinada a la presa de decisions sobre canvi climàtic a nivell local.

Entre totes aquestes eines es valorarà introduir en les diferents ciutats del projecte, algunes d’elles com per exemple: sistemes d’anàlisi que analitzaran els objectes culturals, així com les grans àrees històriques de la ciutat; sistemes de gestió de la informació de llocs històrics georreferenciats; models per a l’anàlisi de simulació, envelliment i risc; un inventari de les possibles mesures de millora de la resiliència i reconstrucció, avaluades pel seu acompliment; una metodologia d’avaluació de la vulnerabilitat; ferramentes per a planificar la millora de la resiliència o un inventari de mitjans de finançament.

ARCH pretén obtenir resultats aplicables en la ciutat a través de polítiques específiques. Les ciutats pilot de Bratislava, Camerino, Hamburg i la pròpia València treballaran conjuntament en processos de co-creació, amb la intenció també de donar difusió als resultats en altres ciutats i contextos de professionals europeus.

COMPARTEIX:
TW - FB