Tres col·legis de la Comunitat Valenciana lluiten contra l’obesitat infantil amb l’app Esc@la Salut

1 de abril de 2022
CATEGORIA:
Missions València 2030
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Es tracta d’un projecte de Las Naves, “iPeditec” del Servei de Pediatria de l’Hospital General de València i l’empresa tecnològica valenciana Mysphera
  • En el pilot participaran professorat, 190 alumnes i alumnes i les seues respectives famílies, que hauran de seguir una sèrie de desafiaments relacionats amb una alimentació i vida saludables

Previndre l’obesitat infantil fomentant hàbits saludables amb la implicació de l’escola i la família; així com facilitar l’ensenyament de manera transversal d’hàbits saludables entre alumnat i les seues famílies, són els principals objectius de l’app Esc@lasalut promoguda pel centre d’innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves, “iPeditec” del Servei de Pediatria de l’Hospital General de València, i l’empresa tecnològica valenciana Mysphera, amb la col·laboració del col·legi Miquel Adlert i Noguerol.

El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha assenyalat que “l’obesitat infantil constitueix ara com ara un gran repte tant per a la societat com per als sistemes sanitaris i el fet de posar en marxa aquesta app obeeix a la importància que li donem a fer de València una Ciutat Saludable”. “Així ho recollim en l’estratègia Missions València 2030 i és un orgull veure l’interés d’aquests primers col·legis per aplicar el projecte”, ha afegit Galiana.

El mes de febrer passat es va dur a terme un curs de formació per a professorat en col·laboració amb el CEFIRE (Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat), de la Conselleria d’Educació, amb la finalitat que conegueren el projecte i com aplicar-lo a les aules. Després d’aqueix curs, tres col·legis de diferents localitats de la Comunitat Valenciana posaran en marxa un pilot en Primària i Infantil en l’últim trimestre del curs actual: el CEIP Jaime Sanz de Peníscola, el CEIP Francesc Carrós de la Font d’En Carrós i el CEIP Sant Miquel de Vilafamés.

L’app es descarregarà en els mòbils o tauletes de les famílies, on s’habilitaran dos perfils (un per al familiar i un altre per a l’alumna o alumne). El professorat proposarà diferents desafiaments, cadascun dels quals engloba un grup de reptes que hauran de ser duts a terme per l’alumnat i les seues famílies per a guanyar una sèrie de punts. Les temàtiques sobre les quals hauran de “competir” abasten àrees com les fruites de temporada, l’horta valenciana i les verdures de temporada o la quantitat de sucre que entra en la nostra dieta, entre altres.

En total participaran 190 xiquets i xiquetes d’entre 4 i 12 anys, les seues respectives famílies i 10 membres del professorat. L’objectiu és ensenyar a les famílies, des dels col·legis, a crear entorns saludables en les llars mitjançant la promoció i informació estructurada de rutines d’hàbits saludables en la llar des d’una perspectiva integral (alimentació, exercici físic i oci saludables).

Aquestes informacions, pautes i activitats estan basades en evidència clínica i científica, es dirigeixen a tots els membres de la família i s’han dissenyat de manera motivadora i lúdica emprant la ludificació. A la seua finalització, el pilot permetrà perfeccionar l’aplicació per a millorar l’experiència d’ús dels diferents membres les comunitats educatives (professorat, alumnat i famílies).

Missions València 2030

El projecte Esc@la Salut impacta directament en la Ciutat Saludable que el centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València contemplen per a la nostra ciutat dins de l’estratègia Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB