Consells per a previndre la soledat no desitjada

31 de març de 2022
CATEGORIA:
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

  • El centre d’Innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves, participa en el projecte europeu Healthy Loneliness per a abordar el repte de la soledat no desitjada entre les persones majors.
  • La tècnica de Salut de Las Naves, Elena Rocher, explica de manera divulgativa perquè és important abordar aquest repte mitjançant polítiques d’envelliment actiu i saludable, així com el treball realitzat des del seu àmbit professional des de Las Naves.
  • Pots llegir l’article “Consells per a previndre la soledat no desitjada” a continuació. Si vols llegir l’article en anglés, pots descarregar-te’l ací: Article

TIPS PER A PREVINDRE LA SOLEDAT NO DESITJADA

Hui dia es considera la soledat no desitjada com un problema de salut pública. Entre els col·lectius poblacionals més afectats, estan les persones majors. Per això, la major part d’Europa s’enfronta al repte global d’abordar la soledat no desitjada de les persones majors. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en 2025 hi haurà més de 1.000 milions de persones adultes majors de 60 anys, xifra que es preveu es duplique l’any 2050. Bona part d’elles experimentaran sentiments de soledat no desitjada, així com els efectes negatius que té per a la seua salut física, mental i el seu benestar emocional. L’aplicació de les mesures de distanciament social, el confinament i resta de mesures restrictives per a combatre la pandèmia de COVID 19 ha accentuat aquest sentiment de manera especial en els qui ja l’experimentaven, i ha incrementat el nombre de persones que l’han començat a sentir.

Si bé l’increment de l’esperança de vida és digne de celebrar-se, viure més anys no sempre implica viure’ls amb qualitat de vida. Per tant, les polítiques d’envelliment actiu i saludable, obliguen a posar el focus en la qualitat de vida d’aqueixes persones, per a això és fonamental intentar reduir al màxim la sensació de soledat no desitjada donant-li la importància real que té, fent el problema visible a la societat.

Des de la meua experiència com a tècnica en l’àrea de salut de la Fundació Las Naves, són moltes les ocasions en les quals els i les professionals de l’àmbit soci-sanitari amb els quals col·laborem han destacat que per a abordar aquest desafiament és necessari donar una resposta integral, conjunta i coordinada, ja que la soledat no desitjada és al seu torn un problema complex i causat per una multiplicitat de factors.

A més, igual que es parla ara de “envelliments”, s’ha de parlar també de “soledats”, perquè és un fenomen molt heterogeni dins de l’heterogeni col·lectiu de població major. Què ens diu l’evidència? Que la generació d’interaccions socials duradores és efectiva, i que la connexió amb la comunitat, amb el barri, és clau. A la ciutat de València nombrosos barris estan organitzant-se per a detectar i crear activitats comunitàries per a respondre a aquest repte de la soledat no desitjada. Les respostes sorgides de xarxes públic-comunitàries en els barris, i si tenen un component intergeneracional, millor.

Parlem de xarxes en els barris que involucren a centres de salut, centres de serveis socials, associacions veïnals, culturals, esportives, ONGs, col·legis, instituts, comerços, farmàcies, restauració, per a detectar i dissenyar respostes conjuntes que “re”connecten a les persones amb el seu barri, amb la seua comunitat. Això ja està ocorrent i és el futur.

En aquesta línia actualment estem treballant conjuntament amb altres ciutats europees a través de projectes europeus buscant solucions innovadores que ens ajuden a implementar pilots i a testar els resultats en un entorn real, així com intercanviar bones pràctiques entre ciutats, com Healthy Loneliness 2019 i 2020 (EIT Health), Healthy Loneliness Erasmus +, Valuecare en persones majors fràgils. A través de projectes pilot de finançament propi en l’àmbit local s’estan secundant i promovent xarxes públic-comunitàries en barris de València, com en Benimaclet, Algiròs o Sant Isidre.

Com a denominador comú, hem recollit alguns consells que els professionals soci-sanitaris ens han traslladat perquè puguem difondre’ls:

1: Sociabilitza: Fomenta les relacions personals. Sal de casa i queda amb les teues amistats, Gaudiràs de la companyia!

2. Activa’t: Participa de la vida social i cultural del barri. Fes el que t’agrade, siga ballar, pintar, cuinar… tria l a activitat que més t’agrade. Informa’t i tria!

3. Forma’t: Posa’t al dia amb les Noves Tecnologies. Aprén a usar internet per a crear noves amistats o per a fer gestions vàries. Veuràs que útil pot resultar!

4. Mou-te: Fes exercici moderat i evita el sedentarisme. Parla amb el teu metge i cerca quin esport o activitat física pot beneficiar-te més, des de nadar, caminar, fer ioga, Mai és tard per a posar-se en forma!

5. Alimenta’t bé: Mantingues una dieta saludable i equilibrada, rica en fruita i verdures i hidrata’t. Pregunta al teu metge o metgessa de referència” i plena la teua nevera de productes sans i variats que t’ajuden a estar cada dia més fort i saludable. Una dieta equilibrada és clau per a mantindre’s jove!

6. Adopta: Adopta una mascota. Si t’agraden els animals, pots pensar en quina mascota et vindria millor segons les teues circumstàncies, des d’un gos per a fer bons passejos a un gat que et faça companyia a casa. Rebràs més del que dones!

7. Compartir: Comparteix el teu habitatge. Si et sobra espai a casa pots plantejar-te compartir una habitació amb una persona que et faça companyia i t’ajude al fet que el teu dia a dia siga més amé Guanyaràs en qualitat de vida!

8. Sé voluntari o voluntària: Forma part d’alguna xarxa de voluntariat. Si eres una persona solidària, segur que pots ajudar a altres persones a altres persones que ho necessiten. Ajudant t’ajudes i et sentiràs millor!

COMPARTEIX:
TW - FB