taller

Taller II de RescueME: Anàlisi d’Impactes de l’abandó de l’activitat agrària i pesquera”

1 de març de 2024
CATEGORIA:
Noticias
COMPARTEIX:
TW - FB
  • En el marc del projecte europeu RescueME s’ha realitzat l’II taller de cadenes d’impacte analitzant l’amenaça del “Abandó de l’activitat agrària i pesquera”.
  • Veure l’àlbum de fotos ací

El centre d’innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves, ha acollit aquesta setmana una sessió de treball entorn de l’amenaça de l’abandó de l’activitat agrària i pesquera amb l’objectiu d’investigar la implicació de l’abandó agrícola i pesquer en el sistema soci ecològic de València, l’Horta i l’Albufera.

Durant la sessió s’han analitzat elements per a, a futur, definir una estratègia de resiliència per a l’Horta i l’Albufera, que ajude a millorar la seua capacitat adaptativa i al fet que siga més resilient.

L’Horta i l’Albufera, el territori sobre el qual treballa el projecte RescueME, ha sigut declarat com a Sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO de Nacions Unides.

En el taller es va debatre sobre les causes de l’abandó agrícola actual, destacant com a possibles causes, la falta de relleu generacional, l’impacte del mercat alimentari global, el desenvolupament urbà o la falta de seguretat laboral dels quals treballen en el camp.

Relleu generacional

Respecte al relleu generacional, s’ha aprofundit sobre la necessitat d’aconseguir un reconeixement social i econòmic de l’horta, perquè l’activitat productiva siga rendible i atractiva per a les noves generacions i per a això “l’agricultor necessita ser competitiu”. La joventut també ha sigut focus d’interés ja que “actualment, encara que tinguen interés no són capaços d’accedir al recurs productiu”.

Les persones participants en la sessió han destacat les diferències a l’hora d’abordar la protecció de l’horta i l’Albufera, destacant que en l’Albufera “encara que no hi ha suficient relleu generacional i és monocultiu, sí que compta amb una protecció legal forta, com és ser Parc Natural; i a més els cultius reben ajudes europees”.

Caràcter estratègic de l’Horta

Així mateix, també s’ha debatut sobre “el caràcter estratègic de l’Horta per a la defensa del territori” i com la desaparició de l’activitat agrària posaria en perill el territori i tots els serveis ambientals que genera l’Horta a tota l’àrea metropolitana de València.

En tots dos casos sí que és evident un denominador comú, una “desafecció emocional” amb el territori, al no existir connexió ni sentiment de pertinença entre una part important de la ciutadania.

D’altra banda, alguns suggeriments s’han dirigit al sector públic, ressaltant la necessitat de recuperar les estructures d’assessorament a les persones productores, així com una major promoció de l’Horta i la producció de proximitat, per a fomentar eixe sentiment de pertinència.

En aquest sentit, també s’ha reclamat que es promoguen els mercats locals ja que poden ser competitius en preu enfront de les grans superfícies, i “en moltes ocasions el criteri a l’hora de comprar per part del consumidor no és el preu, si no la conveniència perquè està més a prop i tenen tot junt”.

A nivell europeu s’ha reclamat a la Unió Europea “anar més enllà” per a “compensar a l’agricultor per eixa cadena alimentària trencada des de fa dècades”, amb la finalitat de “protegir l’estil de vida, el territori i el sòl”.

De manera consensuada s’ha subratllat la idoneïtat que “l’agricultura mediterrània tinga un tractament específic en les subvencions”.

Impactes

Durant el taller també s’ha aprofundit sobre els impactes negatius de no protegir l’agricultura i la pesca, destacant la pèrdua de l’element identitari que porte a un menor arrelament al territori de la ciutadania, a possibles canvis d’hàbits alimentaris, a noves formes de comercialització, un menor turisme, la possibilitat de l’arribada d’espècies invasores, la propagació d’incendis o la despoblació en les comunitats molt lligades a eixes activitats com en el Palmar, per exemple.

Finalment, s’ha debatut sobre la vulnerabilitat del territori enfront d’aquesta amenaça, identificant sensibilitats així com la capacitat adaptativa existent, concloent amb un missatge positiu “en funció de com s’actue sí que es pot impactar en la resiliència del territori i modificar el nostre futur”.

Participants

En la sessió han participat representants de l’Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana, la Fundació Global Nature, el Parc Natural de l’Albufera, la Universitat Politènica de València (UPV), la fundació Visit València, la Unió Llauradora, i la Comunitat de Pescadors El Palmar. La sessió ha estat dinamitzada per Las Naves i Tecnalia.

COMPARTEIX:
TW - FB