Subirats: “La diversitat és un dels grans valors i reptes del segle XXI perquè les administracions públiques innoven i avancen”

9 de juliol de 2021
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Sis municipis de la Comunitat Valenciana participaran en una iniciativa pilot per a orientar la seua estratègia d’innovació enfocada a ‘Missions’.
  • Els municipis poden inscriure’s fins al pròxim 22 de juliol.

Una innovació més “oberta, flexible i que tinga en compte la diversitat i les demandes de la societat actual”. Així ha defensat l’expert Joan Subirats, fins fa uns dies tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, el nou model en el qual ha de basar-se la innovació del segle XXI per a atendre els problemes reals de la ciutadania, en el qual els ajuntaments tenen un “rol fonamental”.

La ponència de Subirats ha sigut el moment central de la jornada ‘Municipis Innovadors’, organitzada per la Direcció General d’Innovació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, i pel centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València, en la qual s’ha presentat el ‘Programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació dels municipis de la Comunitat Valenciana a missions d’innovació’.

La directora general d’Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, ha explicat la innovació que persegueixen a nivell autonòmic: “innovació centrada en el territori, basada en la idiosincràsia de cada municipi; innovació amb planificació, identificant els reptes i el camí a seguir; i innovació en col·laboració, no fer el camí tot sol, sinó aprenent els uns dels altres, aconseguint eixa transferència de coneixement tan necessària. La col·laboració entre la Conselleria d’Innovació i Las Naves és bona mostra d’això”.

Aquesta iniciativa pilot, que sorgeix de l’estratègia d’innovació ‘Missions València 2030’, busca que, després de l’elecció de sis municipis de la Comunitat Valenciana prèvia inscripció, se’ls forme i assessore de manera personalitzada en matèria d’innovació. A més, altres sis municipis exerciran de “seguidors” i podran formar-se de manera autònoma a través dels vídeos, un kit d’eines i altres materials, així com el know-how que es genere al llarg del programa.

En la benvinguda a la jornada ‘Municipis Innovadors’, el secretari autonòmic d’Innovació i Transformació Digital de la Generalitat Valenciana, Jordi Juan, ha assenyalat que els municipis han de jugar un paper molt important en els canvis que està experimentant la societat perquè “la política de proximitat dels ajuntaments és la política més real, ja que és la que està en contacte amb les necessitats reals de la ciutadania: des de la Generalitat volem impulsar la innovació en els municipis no perquè siga un concepte que estiga de moda, sinó perquè és la millor manera de millorar la qualitat de vida de la gent”. Per la seua part, Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha destacat que gràcies a l’estratègia Missions València 2030, la capital de la Comunitat Valenciana “s’ha convertit en una de les ciutats més innovadores en l’actualitat” i que l’objectiu del programa formatiu que es desenvoluparà en els pròxims mesos és que “l’aprenentatge viscut a València servisca perquè la resta de municipis de la Comunitat puguen pensar en clau d’aquesta nova manera d’innovar de persones per a persones”.

“La ciutadania demanda estratègies d’innovació participatives”

La sessió de treball, a la qual han acudit representants de més de 50 ajuntaments de tota la Comunitat tant de manera presencial en Las Naves com de manera telemàtica, ha comptat amb un convidat d’excepció per a la ponència central de la jornada. El fins fa pocs dies tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha abordat la innovació social i urbana com a estratègia per al desenvolupament socioeconòmic dels municipis. Subirats ha afirmat que la societat del segle XXI, que “es caracteritza principalment per la seua diversitat”, demanda a les institucions “més innovació, creativitat i capacitat d’adaptar-se al canvi”, per la qual cosa la “personalització de l’estratègia d’innovació en cada municipi és clau”, assegura.

Subirats ha afirmat, també, que la societat actual demanda ser més partícep de les estratègies d’innovació: “S’han de canviar les lògiques patriarcals i jeràrquiques de les administracions per un nou model molt més participatiu. En definitiva, la societat ens demana una relació d’igual a igual per a afrontar els problemes reals de la gent”, explica. “La innovació ha de fer-se de la mà de les persones, perquè precisament això és el que els donarà força per a portar-la a bon terme”.

El també catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona ha defensat que la innovació ha de ser conservadora en el sentit que conserve ‘maneres de fer’ locals, mantindre aquells elements diferencials que distingeixen a cada municipi. “Hem de ser innovadors reivindicant els valors diferencials de cada comunitat que s’ha diferenciat tradicionalment per alguna cosa. Innovar no vol dir perdre tradició o les nostres arrels, sinó reforçar aquests aquelles coses que facen únic a cada municipi i li diferencia de la resta”, finalitza.

Potenciar el component humà en la innovació

En el desenvolupament de la jornada ‘*Municipis Innovadors’ també ha intervingut Fermín Cerezo, cap del Servei d’Innovació de l’Ajuntament de València, que ha explicat com abordar els reptes urbans des d’un model de governança d’innovació orientat a missions, destacant com a cas d’èxit el model que segueix la ciutat de València. Cerezo assenyala el paper de les persones en la innovació: “Al costat de la ciència i la investigació, nosaltres tenim un component que no tenen les màquines, que és la nostra intuïció, fruit de les nostres experiències i vivències, i és una cosa que s’ha de posar més en valor”.

Per part seua, Empar Soriano, tècnica d’I+D+I en Las Naves, ha presentat les línies mestres del programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació dels municipis de la Comunitat Valenciana a missions d’innovació i, en la seua intervenció, va destacar que “generalment hem centrat els nostres esforços a la tecnologia però la pandèmia ha posat, també com a protagonista, a la cooperació”.

COMPARTEIX:
TW - FB