Foto de familia dels participants en les jornades Mincipis Innovadors

Sis Municipis Innovadors de la Comunitat Valenciana celebren jornades participatives per triar les missions de cada ciutat

12 de setembre de 2022
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Gata de Gorgos ha acollit la primera jornada de treball on cada municipi definirà les seues pròpies missions d’innovació.
  • Les sis ciutats que participen en la II edició del Programa Municipis Innovadors -impulsat per Las Naves i la Conselleria d’Innovació- desenvoluparan una estratègia municipal d’innovació orientada a Missions.

La directora general d’Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, ha sigut l’encarregada d’inaugurar les jornades participatives a Gata de Gorgos, el primer dels sis municipis del Programa Municipis Innovadors que enceta el procés participatiu. Durant la celebració, en la taula de treball, s’han posat en comú els reptes urbans identificats i el model ideal de ciutat per a orientar la seua estratègia municipal a missions d’innovació. Els diferents participants han definit propostes d’objectius específics del model “Ciutat verda i ciutat viva” i han aprofundit en la definició de possibles Missions.

En ciutat verda, Gata de Gorgos posa el focus en la promoció d’energies renovables i la mobilitat sostenible, la protecció i promoció dels recursos naturals i la digitalització local integral sense bretxa digital. En el model de ciutat viva han tractat l’impuls i diversificació de l’economia municipal i el repte demogràfic i accés a l’habitatge.

Sonia Tirado ha agraït al municipi de Gata de Gorgos la gran participació en la jornada i ha ressaltat “la importància dels pobles i les ciutats a millorar la vida de les persones. Els municipis han ser capaços de, mitjançant la innovació, oferir millors serveis públics, protegir el medi ambient i crear espais més saludables que garantisquen un entorn de convivència més sostenible, divers i inclusiu que genere riquesa i benestar a totes les persones”.

Per la seua banda, Empar Soriano, tècnica d’I+D+i de Las Naves, ha assenyalat que “des de Las Naves estem satisfets de compartir la nostra experiència en relació amb el disseny de les estratègies d’innovació orientades a Missions. És important el treball que estem desenvolupant perquè contribueix a alinear els objectius de tots els municipis i l’impacte va més enllà de l’àmbit local”.

Les sis ciutats participants en el Programa Municipis Innovadors -Gata de Gorgos, Elx, Orpesa, Vinaròs, Tavernes de la Valldigna i Algemesí- han començat a redactar el marc estratègic de les seues poblacions, un document marc amb l’estratègia innovadora del municipi que durant les jornades es definirà atenent els diferents representants de la quíntuple hèlice del municipi: societat civil, sector privat, sector públic, Acadèmia i mitjans de comunicació.

Les jornades es desenvolupen amb un format de taules de treball simultànies o consecutives en les quals participaran tots els agents del municipi i s’associaran a un model de ciutat o a les àrees de rellevància que són el punt de partida on posar el focus per a la investigació i definició de les missions d’innovació.

Aquestes jornades es realitzaran al llarg del mes de setembre de manera presencial en cada ciutat amb l’objectiu de definir les missions de cada municipi.

El Programa Municipis Innovadors està organitzat per la Direcció General d’Innovació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres» i ha sigut seleccionada com a semifinalista en els iCapital Awards 2022, que reconeixen cada any a una ciutat europea com a Capital Europea de la Innovació.

COMPARTEIX:
TW - FB