Sis municipis de la Comunitat Valenciana orientaran la seua estratègia d’innovació a missions 

5 de juliol de 2021
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació dels municipis de la Comunitat Valenciana a missions d’innovació.
  • Una iniciativa de la Direcció General d’Innovació i Las Naves amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
  • Els 6 municipis que siguen seleccionats participaran en els mesos d’octubre i novembre de 2021 en quatre tallers teòrics per a acompanyar-los en el procés d’elaboració d’un pla estratègic marc d’innovació social i urbana, orientat a missions.

La Direcció General d’Innovació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i el centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València, presenten el pròxim 8 de juliol de 09.30 a 13.00 hores el Programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació dels municipis de la Comunitat Valenciana a missions d’innovació, que sorgeix de l’estratègia d’innovació Missions València 2030. Un programa al qual es podran adherir fins a sis municipis valencians als quals se’ls formarà i ajudarà de manera personalitzada en matèria d’innovació, i altres sis que exerciran de “seguidors” i que podran formar-se de manera autònoma a través dels vídeos i el kit d’eines que es generarà durant el programa.

Prenent com a base els resultats obtinguts en la Jornada d’Innovació per a Municipis celebrada en 2020, es proposa una nova sessió de treball, orientada a treballar el concepte i el sentit de la innovació social i urbana per a les ciutats; i a explicar com les necessitats, limitacions i reptes urbans, poden fer-se front des d’un marc estratègic per a la governança de la innovació basat en missions.

La directora general d’Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, ha indicat que actualment “Estem vivint una triple transició: digital, verd i social, que ha d’arribar a cada racó de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa les nostres ciutats, els nostres pobles, on residim la major part de la població, han de mobilitzar-se per a ser font de solucions als problemes més apressants del planeta, com el canvi climàtic, la mobilitat, la desigualtat”

La directora general ha considerat que “la clau imprescindible per a aconseguir-ho és avançar cap a la innovació i la transformació digital com a única via possible per a donar resposta als reptes de l’agenda global, reduir la desigualtat i acabar amb la vulnerabilitat”.

Per això, segons ha afegit, “des de la Conselleria d’Innovació impulsem, juntament amb l’Ajuntament de València i Las Naves, aquest programa d’acompanyament als municipis, ajudant-los a orientar les seues actuacions i complir amb aquesta triple transició, per a aconseguir entre tots que la Comunitat Valenciana siga el territori intel·ligent, sostenible i inclusiu que volem ser. Perquè no és possible abordar una autèntica transformació sense una administració pública que actue com a tractor dels canvis tecnològics i socials i impulsant la innovació”.

Per part seua, Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha manifestat “la seua alegria al saber que l’estratègia d’innovació Missions València 2030 anirà més enllà de la ciutat de València. Que molts municipis valencians es puguen unir a aquesta manera de fer innovació és bo per a tots, perquè entre tots trobem sinergies per a poder aconseguir que cada ciutat de la Comunitat Valenciana siga més saludable, sostenible, compartida i emprenedora. Que l’aprenentatge de València servisca perquè ajuntaments amb menys recursos puguen pensar en clau d’innovació sempre és una bona notícia”.

La jornada del pròxim dijous 8 de juliol pretén ser inspiradora i explicativa d’aquest programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació dels municipis de la Comunitat Valenciana a missions d’innovació perquè posteriorment els municipis que ho desitgen puguen sol·licitar la seua formació de manera completament gratuïta.

La jornada es dividirà en diversos blocs en els quals es tractarà “La innovació social i urbana com a estratègia per al desenvolupament socioeconòmic dels municipis” impartida Joan Subirats, especialista en temes de governança, gestió pública i anàlisi de polítiques públiques; “Com abordar els reptes urbans des d’un model de governança d’innovació orientat a missions” amb el cap de servei d’Innovació de l’Ajuntament de València, Fermín Cerezo; i el procés de selecció i els tallers a impartir en la següent fase del programa, per part de la tècnica en I+D+i de Las Naves Empar Soriano.

Tots aquells municipis que vulguen assistir en línia a aquesta jornada en la qual s’explicarà en què consisteix aquest programa d’acompanyament per a orientar l’estratègia d’innovació dels municipis de la Comunitat Valenciana a missions d’innovació, es poden inscriure en la web de lasnaves.com. I en aquest enllaç.

Els municipis que, després de la jornada del 8 de juliol, vulguen inscriure’s en el programa d’acompanyament hauran d’emplenar un fer-lo seguint les instruccions que s’explicaran en la jornada,

Els 6 municipis que siguen seleccionats participaran en els mesos d’octubre i novembre de 2021 en quatre tallers teòrics per a acompanyar-los en el procés d’elaboració d’un pla estratègic marc d’innovació social i urbana, orientat a missions. Els tallers seguiran el camí recorregut per València en l’elaboració del seu pla estratègic Missions València 2030, passant per la implicació de l’ecosistema d’innovació per a definir els reptes urbans, la definició dels models de ciutat, la definició de les àrees de rellevància i la decisió de les missions d’innovació.

Així mateix, es duran a terme tallers pràctics amb cadascun dels municipis seleccionats, en els quals les persones tècniques encarregades del projecte, es desplaçaran als municipis, si és necessari, i assessoraran els equips sobre els diferents passos del procés.

Aquests tallers identificaran els reptes mitjançant el diagnòstic participatiu, els models de ciutat i àrees de rellevància del municipi, redactaran el marc estratègic i identificaran un catàleg de missions.

Tot aquest treball tindrà com a resultat un conjunt d’eines perquè els municipis puguen desenvolupar la seua estratègia d’innovació social i urbana d’acord amb els seus reptes. Kit del qual també podran gaudir aquells municipis que s’hagen seleccionat com a “seguidors” del programa.

COMPARTEIX:
TW - FB