Sant Marcel·lí presenta una iniciativa de reciclatge en la qual participen més de 400 famílies

5 de juny de 2019
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
LOGO RECIPLASTIC.png
  • En la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient.
  • Aquesta iniciativa té com a finalitat millorar i optimitzar la gestió de residus domèstics d’envasos de plàstic per a obtindre matèries primeres amb les quals fabricar productes d’alt valor afegit.
  • 446 famílies de Sant Marcel·lí ja estan participant en aquesta iniciativa que premia a les persones que més i millor reciclen de Sant Marcel·lí.
  • Fotos de la jornada: https://flic.kr/s/aHsmE3iUto

Per a celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient el barri de Sant Marcel·lí ha presentat hui els seus 25 contenidors intel·ligents que permeten saber què i com reciclen els seus veïns i veïnes els envasos lleugers. Una iniciativa que, a través d’un sistema de punts, va premiant les bones pràctiques i permetrà als veïns aconseguir diferents premis com un patinet elèctric o motxilles fabricades amb plàstic reciclat. Durant el matí, també ha tingut lloc un taller de conscienciació entre els veïns perquè aprenguen a reciclar bé i resoldre’ls els dubtes que tenen a l’hora de triar un contenidor o un altre per als seus residus.

Aquest projecte pilot forma part de la iniciativa ReciPlàstic, englobada en el projecte europeu PlastiCircle, i es durà a terme durant els pròxims mesos en el barri de Sant Marcel·lí. Posteriorment es realitzarà en altres ciutats europees com Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania). L’objectiu del projecte europeu PlastiCircle és millorar i optimitzar la gestió de residus domèstics d’envasos de plàstic en totes les seues fases des d’un enfocament d’economia circular, per a obtindre matèries primeres amb les quals fabricar productes d’alt valor afegit.

César Aliaga, coordinador del projecte europeu PlastiCircle i responsable de sostenibilitat del grup tecnològic de ITENE (Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística), ha explicat que “gràcies a aquests contenidors intel·ligents es pretén fomentar el reciclatge i l’economia circular a través d’un sistema de punts assignats a les persones usuàries que facen ús d’ells, i que posteriorment podran ser canviats per premis. Una iniciativa en la qual, de moment, ja estan participant 446 famílies de Sant Marcel·lí, i estic segur que aconseguirem més”.

Aquest projecte no seria possible sense la participació dels veïns que es mostren molt implicats. “Som un barri que ens impliquem molt en temes de reciclatge i ho estem demostrant amb l’alta participació. A més gràcies a aquest projecte estem aprenent a reciclar més i millor. Els tallers que s’estan donant a la ciutadania, en els col·legis… Tot ajuda”, comenta Salvador González Bartual, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Marcel·lí.

Per part seua, Javier Ibáñez, director tècnic de Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, ha explicat “la necessitat que tots els dies, no solament en un dia com hui que és el Dia Mundial del Medi Ambient, les ciutats intenten innovar des de la sostenibilitat, tal com s’està marcant des d’Europa, i promoure accions que duguen a terme una millora en la vida de totes les persones”.

Aquesta experiència pilot s’estendrà durant els pròxims mesos. Els ciutadans que s’hagen registrat prèviament en www.supermarcelina.com podran depositar les seues bosses amb residus d’envasos lleugers en algun dels 25 contenidors grocs situats en el barri de Sant Marcel·lí, que porten un dispositiu tecnològic adossat dissenyat per a emetre una etiqueta amb un codi de barres, la qual cosa permetrà identificar a cada ciutadà per a saber com ha reciclat i així poder compensar-li amb ecopunts, canviables per premis posteriorment.

Projecte europeu PlastiCircle

ReciPlàstic és la marca local del projecte europeu PlastiCircle i està coordinat per ITENE (Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística) i compte com a socis locals amb el centre d’innovació Las Naves, l’empresa de serveis SAV-S. a. Agricultors de la Vega de València i Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a Espanya.

València és una de les tres ciutats, al costat d’Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania), seleccionada per a ser l’escenari pilot del projecte europeu PlastiCircle que té com a finalitat reinventar el cicle de reciclatge d’envasos i embalatges plàstics.

A més dels socis locals, el projecte compta entre els socis espanyols amb INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes) i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). En total, el consorci europeu està integrat per 20 institucions tant públiques com privades d’Espanya, Noruega, Alemanya, Països Baixos, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia.

LOGO PlastiCircle.jpg
UE.png
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 730292
COMPARTEIX:
TW - FB