Ribó creu nesessari que les grans ciutats dialoguen sobre l’alimentació sostenible com a dret bàsic de les persones

18 de octubre de 2017
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB

IMAGEN_1_052296

  • L’alcalde Joan Ribó, juntament amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, i l’alta representant de la FAO, Marcela Villareal, ha inaugurat este matí en la Universitat Politècnica la trobada Diàlegs sobre Nutrició i Sistemes Alimentaris Sostenibles, en el marc de València Capital Mundial de l’Alimentació.
  • Ribó ha defensat la necessitat d’un diàleg internacional sobre alimentació sostenible, també entre les grans ciutats, i ha afirmat que la capitalitat està contribuint a refermar la imatge de la nostra ciutat com a defensora dels valors de la sostenibilitat. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha clos la jornada matinal de hui.

Este és el primer gran acte de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació en el qual treballem amb la idea que és un dret bàsic per a totes les persones i també amb l’objectiu d’una alimentació sostenible”, ha afirmat Joan Ribó en la seua intervenció inaugural d’este fòrum. Ribó s’ha referit a la crisi humanitària que està patint el món, ”la pitjor des de 1945, segons Nacions Unides”, i ha recordat que, a pesar que en el món hi ha aliments suficients per a tots, “al voltant de 795 milions de persones no en disposen de prou com per a portar una vida saludable i activa”.

Ha afirmat l’alcalde de València que aproximadament la tercera part dels gasos d’efecte hivernacle es generen en tota la producció i distribució agroalimentària. “Per tant, s’ha de treballar des de criteris de sostenibilitat i a l’entorn de dos idees fonamentals: aconseguir una alimentació per a tot el món, que acabe amb el malbaratament, i que siga de qualitat, perquè en estos moments hi ha gent que s’alimenta poc, però molta gent que s’alimenta malament en les nostres ciutats, amb excessos de sucre i amb excés de greixos i, per tant, els diàlegs sobre l’alimentació són necessaris i fonamentals per a totes les grans ciutats”.

PARTICIPACIÓ EN EL CONSELL DE LA FAO

Ribó ha anunciat que dimarts que ve viatjarà a Roma per a “presentar el treball que s’està fent en el marc de la Capitalitat Mundial de València davant l’executiva de la FAO i convidar tots els països de tot el món a la Cimera d’Alcaldes”. En eixe sentit ha assenyalat que “la nostra ciutat té, per exemple, una experiència única en la relació entre productors i comercialitzadors amb la Tira de Comptar, que data de l’època de Jaume I”. També ha destacat que “s’està treballant molt en el tema de l’horta, a pesar que no hi havia ni Regidoria d’Agricultura fins que va arribar el Govern de la Nau, i també en aspectes relacionats amb una alimentació saludable per a tots i especialment per a les xiquetes i xiquets”.

En la seua opinió, la Capitalitat Mundial de l’Alimentació també està canviant la imatge de València “com una ciutat que es preocupa de problemes que afecten a tota la població, que anteposa un treball sostenible en benefici de tots, que vol avançar en benefici de totes les persones, davant de la València de les piràmides que era abans. La imatge de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació és una imatge molt potent per a una ciutat com València”.

EL REPTE DE L’EQUITAT I EL MEDI AMBIENT

És un plaer poder estar en esta primera gran jornada de València com a Capital Mundial de l’Alimentació escollida per la FAO”, ha afirmat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, “perquè és una important oportunitat de projecció internacional de la ciutat a través d’assumptes que veritablement afecten els éssers humans”. Oltra ha reafirmat el suport de la Generalitat a esta capitalitat i a la necessitat de “plantejar-nos de quina manera afrontem dos grans reptes: el de l’equitat a l’hora de distribuir els aliments (perquè no hi ha pocs aliments en este planeta, sinó gent a la qual li’n sobren i gent que passa fam) i el repte mediambiental”.

Oltra ha parlat de la paradoxa d’un món on “la desnutrició i la fam conviuen amb la sobrealimentació, l’obesitat i les malalties relacionades amb una mala alimentació”, i s’ha referit “al repte mediambiental que suposa la producció sostenible d’aliments que garantisca no solament que els que hui vivim en el món hi tinguem accés, sinó que ho tinguen també els nostres fills i els nostres néts. El mediambiental és el gran repte a què s’enfronta la humanitat en les pròximes dècades”.

Ha comentat Oltra que l’any 2050 serem 9.000 milions de persones en el planeta, “i tenim l’obligació política i moral que totes les persones vegen garantit un dret humà bàsic, que és el dret a la vida, i que siga sostenible la producció d’aliments per a les generacions futures”. La vicepresidenta del Consell ha assenyalat l’objectiu d’una reconversió ecològica del primer sector, del sector de l’agricultura, “que reduïsca els efectes nocius que contribuïxen al canvi climàtic”, i ha ressaltat que “en la nostra terra tenim una gran sort, i és que produïm el menjar que consumim al costat d’on vivim. Hem de promocionar els productes de quilòmetre zero dins dels objectius de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació”.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ha destacat que “la Capitalitat Mundial de València és una plataforma per a donar a conèixer la gran agricultura que tenim al País Valencià, les formes de producció tradicionals i també les noves”, al mateix temps que ha remarcat el seu suport al treball conjunt “per a aconseguir una producció més sostenible, més respectuosa amb els recursos naturals, i també que permeta avançar des de l’àmbit local i l’autonòmic cap a un consum més responsable, més conscient i amb major estalvi en l’ús de l’aigua”.

També s’ha referit Cebrián a la importància de “comptar amb la Universitat i amb el coneixement tècnic i científic per a portar avant polítiques ben fonamentades que contribuïsquen a pal·liar el problema global relacionat amb la producció i distribució d’aliments, amb l’equitat en l’accés a eixos aliments, i amb la lluita contra el canvi climàtic”.

En esta primera jornada la regidora Maite Girau ha moderat el debat sobre “Alimentació, ciutat i territoris sostenibles”, i s’ha comptat igualment amb l’assistència dels regidors Consol Castillo, Jordi Peris, Pere Fuset, Eusebio Monzó i Maria Àngels Ramón-Llin.

COMPARTEIX:
TW - FB